Tähtikuvaus > Yleistä asiaa tähtikuvauksesta

Koska kannattaa ostaa kuvausvälineet?

(1/5) > >>

TähtiJussi:
Kun olen aloittanut tähtiharrastuksen niin, kannattaako tähtikuvaukseen tarkoitettua kameraa ostaa?
Kuinka monen vuoden päästä harrastuksen aloittamisesta te muut olette ostaneet kameran?

Edit: Kielioppi  :embarrassed:

Mare Nectaris:
Moi TähtiJussi - ja tervetuloa tähtiharrastuksen pariin  :)

En osaa muusta sanoa, mutta Kuuhullu kun olen, niin olen kuvaillut sitä.

Eli mulla on aika iso peilikaukoputki ja omasta mielestäni hyvä jalusta, mutta tosi vaatimaton kamera, yksinkertainen pokkari mallia Sony DSC-W50 eli Cyber-shot -sarjaa. Eli oon kuvannut okulaarin läpi ns. afokaalisesti Kuuta. Kuu on sopivan kirkas, kun ei kuvaa täysikuuta vaan about puolikasta.

Homma menee niin, että digikameralla sihdataan okulaariin (tätä kutsutaan myös nimellä digiscoping). Käytän itse Kuun kuvaamisessa esiohjelmoitua valotustoimintoa (hiekkaranta) ja automaattitarkennusta. Sutta tulee pakosta, mutta ns. digiadapteri auttaa (se pannaan kiinni kameraan ja okulaariin ja sillä on mukavaa etsiä oikea kohta mistä Kuu näkyy). Digiadapterista on kuva ohessa, sitä saa mm. Ursasta, Teknofokuksesta ja Ylva-astronomiasta parilla kympillä.

Eli tahdon sanoa, että älä osta missään tapauksessa mitään kallista kameraa ensin. Kokeile ihan pokkarilla mitä rupee näkymään Kuusta.

Jos haluut kokeilla planeettoja, katso säiettä jossa kerrotaan web-kameroista (tähtikuvauksen alla). Ja jos haluat oikein tähtitaivasta kuvata, sitäkin voi aloitella ihan ilman kaukoputkeakin, mutta valitettavasti tähän ei riitä pokkari vaan tarvitset järjestelmäkameratasoisen laitteen, jossa on pidempiä valotuksia. Katso tuosta alla olevasta, seuraavasta säikeestä Jussi R:n postaus 7.3.08, mitä hän sai aikaan hienolla digijärjestelmäkameralla:

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=288.135

Tässä seuraavassa säikeessä on esimerkki mitä tolla äsken mainitulla Kuutekniikalla voi saada aikaan. Mutta muista, että tässä on ollut mulla iso putki ja hyvä jalusta. Mutta kokeilla aina kannattaa  :)

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2287.0

Tästä alla olevasta kuvasarjasta myös näät, mitä hassua jälkeä voi myös tulla kun rupee sihtaan, joten ei kannata pelätä. Tuossahan Kuu on kuin Neptunusta kiertävällä radalla ...

Ja kolmannesta näkyy, että tulos voi olla aika nättikin näin edullisella ja yksinkertaisella kalustolla.

Kaizu:
Kameraa en ostanut vaan sain suurin piirtein samaan aikaan kun aloitin tähtiharrastuksen, kamera oli Kodack Brownie. Sillä ei tullut otettua tähtikuvia.
Ensimmäisen tähtikuvaukseen sopivan kameran ostin n. 15v harrastuksen alun jälkeen. Se oli Praktica järkkäri. Sillä sain otettua muutaman kuvan taivaaltakin.
Ensimmäiset tähtikuvan näköiset tähtikuvat otin n 40v harrastuksen alkamisesta. Tällöin tuli markkinoille digikamerat. Minun kykyni yhdistettynä filmikameraan eivät tuota esityskelpoisia tähtikuvia. Digitekniikasta tuli minulle pelastus.

Kunnon tähtikuvien edellytyksenä on mm. kunnollinen laitteisto. Kunnollinen laitteisto ei ole halpa. Kannattavuus riippuu kovin monesta asiasta. Yksi niistä on se että kuinka pitkään tulet asiaa harrastamaan. Jos tiedät sen, tiedät myös kuinka pitkään laitteistollasi on käyttöä.
Digipokkarilla voi kokeilla tähtikuvausta ja todeta että kennolle valottui jotakin. Järjestelmäkameralla saa vähän parempia kuvia ja tähtikuvaukseen rakennetuilla CCD-kameroilla  otetaan sitten varsinaiset tähtikuvat. Kahdella ensin mainitulla on myös "siviilikäyttöä", jos vaikka sattuu kyllästymään harrastukseen sen sijaan Sbigillä ei juuri mummokuvia oteta.
Itse olen digijärkkärivaiheessa enkä ole vielä suostunut uskomaan että sillä ei kunnon tähtikuvia saa.

Kaizu

TähtiJussi:
Kiitos noista tiedoista. On varmasti hyötyä ;)

ajt:

--- Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 20-03-2008, 20:10:38 ---Ensimmäiset tähtikuvan näköiset tähtikuvat otin n 40v harrastuksen alkamisesta. Tällöin tuli markkinoille digikamerat. Minun kykyni ........
Itse olen digijärkkärivaiheessa enkä ole vielä suostunut uskomaan että sillä ei kunnon tähtikuvia saa.
Kaizu


--- Lainaus päättyy ---

Itse otin ensimmäiset kuvat jollakin venäläisellä (?) kameralla reppuselässä Anttilasta ostetun putken päällä joskus -75-77. Kohde oli tyypilliseen tapaan Orionin sumu. Olin reilun kymmenen ikäinen. Onnistui itse asiassa ainakin negatiivista katsoen aika hyvin, joskaan ei koskaan tullut kuvaa kehitettyä. Jälkimmäinen asia johtui siitä, että kuvassa ei näkynyt rahoittajia (omia vanhempia siis) vakuuttavia kohteita  ;). Jokunen vuosi (~1990) sitten nuo negatiivit olivat vielä jäljellä, vaan ovat nyt hukassa.

Digijärkkäriin kanssa yritän uskoa. Seuraava steppi olisi APO-putki tai kaksi ja CCD kamera tai kaksi (toinen autoguidingiin). Tämän seuraavan stepin taidan jättää väliin ihan kaupunki/kerrostaloasumisen vuoksi.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta