Astro-dogma -kuvaustyylin lanseeraus afokaalisessa Kuun kuvaamisessa

Aloittaja Mare Nectaris, 11.03.2008, 10:38:48

« edellinen - seuraava »

Mare Nectaris

Jos haluat kokeilla afokaalista dogma-astrokuvausta Kuusta digipokkarilla, tässä ohjeet  (esimerkkinä malli Sony DSC-W50, mikä tahansa käy jossa on autofokus ja esiohjelmoituja valotuksia)

EDIT: sori jos nämä on turhan yksityiskohtaiset ohjeet  :)

Aseta kamera adapteriin (saa esim. Ursasta - oheisessa kuvassa on Vixenin malli Ylva-astronomiasta, Teknofokuksesta saa Baaderin yleispitimen digipokkareille). 

Adapterissa on kätevät ruuvit, joilla sitä voi hienosäätää oikean aseman löytämiseksi kameralle. Laita sitten adapteri kiinni okulaariin ja okulaari putkeen. Ole tarkka että adapteri on kunnolla okulaarissa ja että okulaari on kunnolla lukittu paikoilleen kaukoputkessa. Itse käytän peräti kameran kaulanauhaa lisävarmistuksena, mutta eiköhän tämä ole jo aika yliampuvaa riskienhallintaa 

Valitse sitten kamerasta automaattinen valotus (beach eli hiekkaranta-asetukset) ja autofokus käyttöön. Kytke kaukoputken seuranta päälle.

Siirry lähemmäs ja lähemmäs okulaaria kameralla (live view –näkymä kamerassa auttaa näkemään mitä tapahtuu). Liiku lähemmäs kunnes näet koko kameran screenin Kuun valaisemana. Ikkuna on tässä aika tiukka ja sopiva kohta on todella lähellä okulaarin linssiä. Siksi on oltava varovainen erityisesti zoomauksessa, koska linssi liikkuu ulospäin ja kohti okulaaria (kuten täällä foorumilla on monesti todettu).

Varmista kameran paikka lukitsemalla ruuvi kun zoomaus on ok ja kameran screeni täyttyy näkymästä. Adapteri kykenee pitämään kameran tiukasti lukitusruuvissa kiinni. Kiristykseen on erillinen kätevä mekanistmi, joten paikan löytäminen on melko helppoa kuitenkin kaiketenkin.

Tämän kaiken jälkeen paina määrätietoisesti mutta hellästi – toisella kädellä kameraa varovasti vastaan tukien) laukaisunappia, kunnes kuulet kamerasta autofokuksen piip-piip –äänen. 

Varo että et estä seurantaa toimimasta tätä tehdessäsi. Kameran screenillä vilahtaa epäterävyyttä kuvan synnyttyä ja kuva voi näyttää epäterävältä. Tämä hämäsi itseäni ensin – luulen että siinä vaikuttaa se, että (toivottavasti) terävä kuva on jo koneen muistissa ja live view näyttää jotakin muuta jo.

Tällä Sonyn DSC-W50 –kameralla kuvien kooksi tulee noin 1,5-2 megaa. Tarkkuutta löytyy ehkä yhdessä kolmesta otoksesta. Väritys on lämmin ja Kuulle oikeutta tekevä verrattuna monen kameran monesti suhteellisen kylmään Kuu-imageen.

Miksei voisi kokeilla ajastimella tai sarjakuvaustoiminnolla, niin ei tarttisi koskea kameraan.

Kannattaa kokeilla myös videoida. Toimitaan vain samoin kuin edellä, mutta siten että videointi on päällä. Ja sitten aloitetaan aina uusi kokonainen video, jotta astro-dogma –tyyli toteutuu. Panoroi siis hyvin hitaasti, pitäen kaukoputken seurantaa päällä koko ajan. Näin kamera pystyy pysymään mukana ja autofokus pysyy perässä. Tarkka seuranta on kyllä hyvä apu tässä, koska silloin Kuun näennäinen liike taivaalla ei sekoitu panorointiin.

Panorointihan tarkoittaa hidasta kamera-ajoa Kuun pinnan yli kaukoputken käsiohjaimen avulla. Kamera hoitaa lopun. Kuu on kameralla haastavan kirkas, joten ei kannata juuri täysikuulla kokeilla, vaan puolikkaasta alaspäin. Kuun voi antaa vaeltaa itsekseenkin näkökentän läpi, mutta efekti on coolimpi kun ajaa (tai lentää) itse 

Panoroinnin aikana liikkeen pitää olla selkeä ja yhtenäinen, sitten kun tulee pysähdys, se kannattaa tehdä selkeästi ja antaa kameran vakiintua. Diagonaalipanoroinnit ovat tehokkaita ja erityisesti panorointi vasemmalle on Kuun osalta hieno kun se on jotenkin niin "nurinkurinen". Reuna-alueilla kannattaa kokeilla, missä automaattivalotus alkaa ylireagoida kontrastiin. Tämä on tärkeää etenkin jos kuvaa tähden- tai planeetanpeittoa, jossa tulee kameran automatiikalle kova kontrasti hallittavaksi.

Astro-dogmatyylin idea on välittää aito tunnelma tilanteesta. Samalla sen voi jakaa sellaisenkin kanssa, jolla ei ole havaintokokemusta. Kuun mittasuhteet myös käsittää hyvin. Kun ei editoida, tulee aidompaa jälkeä senkin puolesta. Esim. windowsin movie makerilla voi tehdä alkutekstit ja häivytykset kätevästi myös yksittäisistä kuvista.

Anna kameran nauttia Kuusta! Nauti itsekin – jo kiinalaiset sanoivat muinoin, että löytääkseen pitää lakata etsimästä...

Tämä astro-dogma -kuvaus on esteettistä, impressionistista kuvaamista, jossa elämys on jaettavissa ja voi keskittyä ihmettelyyn ennen ja jälkeen.

Onhan tämä epäortodoksista, mutta kivaa  :D

Kokeilkaa ja antakaa kuulua miten kävi!

EDIT: poistettu tiedot kaukolaukaisimista, koska olivat vahingossa vanhoista malleista ...
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

J-P

Hienoa!

Ja nyt ei kun odottamaan milloin ensimmäinen Kuudogma raina on ehdolla Oscar Gaalassa.
Kiitos tarkoista ohjeista.
Ajattelin keväämmällä kokeilla isokennoisella web kameralla, Logitech Fusion 1,3mb, joka minulla sattuu
olemaan. Tai sitten QHY5 guiderilla, jossa myös 1,3mb kenno.

Vai täyttävätkö nämä Dogma määritelmää ::)


Mare Nectaris

... jep  ;)

Kun kamera tekee työt (autofokus ja esiasetettu valotustoiminto) voi kuvaaja viritellä sitä oskari-otostaan  ;D

Ja sehän dogma on tässä tosiaan sitä yhtenäistä panoroivaa ajoa, ilman editointeja ja coolisti blair-withc-project -tyylillä  ::)

Kiitti kommentista J-P
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

orion

Aikas yksityiskohtaiset ohjeet jos ei noilla onnistu niin ei sitten millään  :)!
Skywatcher Skymax - 102
Canon EOS 350D