Kirjoittaja Aihe: OMC 200 Maksutov  (Luettu 25215 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Tane

  • Rinnakkaisuniversumi
  • *****
  • Viestejä: 1164
Vs: OMC 200 Maksutov
« Vastaus #15 : 08-12-2021, 09:57:52 »
Putken kulunut hiilikuitupinta uusittiin ym. remonttia niin toistakymmentä vuotta ollut tehdaskollimointi menetettiin, mikä on näissä herkästi säädettävissä laitteissa valitettavaa. Apupeilin takana olevasta kolmesta ruuvin jäljestä päätellen niihin ei ollut koskettu sitten tehtaan säädön. Nyt piti opetella asia. Foorumilla on neuvot omassa säikeessään. Yksinkertaistettuna tein näin:

 1. Irrotin korjauslasista apupeilin. Katsoin tarkentimen 1,25 aukosta näkyykö ympyrä. Apuna 1,25" holkissa suojatulppaan tehty alle millin reikä keskellä. Soikio näkyi. Takakansi tarkentimineen ja pääpeileineen on tehtaalla kiinnitetty kahdeksalla ruuvilla putken vaippaan ja sen perusteella kollimoitu. Piti tehdä uusi kiinnitys kolmelle ruuville että on tarvittava säätövara saada  oikein keskitettyä. Sen jälkeen näkyi ympyrä. Kolme ruuvia pitää kiristyksen kun lisänä on 2mm alumiini vahvistin panta ja siitä muutama sentti ylöspäin putken kiinnityspanta vielä puristaa.

 2. Katsoin putken edestä noin puolentoista metrin päästä ovatko kaikki renkaat keskitetty. Ei ollut. Avasin takaa ja mittasin oliko pääpeili tasassa. Noin puoli milliä toinen reuna heitti.  Mistä se on tullut? Varmaankin kun peiliä liikuttava vipu kulumistaan katkesi ja jouduin sen vahvistamaan. Putki on maksanut 2000-luvulla uutena 4000 euroa, uskoisi olleen silloin kunnossa. Tässä maksutov mallissa ei ole pääpeilille säätöruuveja. Peili on kevyesti paikallaan jousen painamana. Laitoin peilin alle toiselle puolelle ohutta maalarinteippiä niin että kallistus tasoittui. Nyt edestä katsoen renkaat tulivat samankeskisiksi.

 3. Apupeili paikalleen ja katsomaan tarkentimesta. Apupeilin kolmesta pikkuruuvista säätö pienin liikkein kuusiokoloavaimella että saadaan taas näkymään ympyrä.
 
 Tuon jälkeen tein tähtitestin. Tarkennus sisään ja ulos...Kuvat alla.  Seuraavaksi Kuu olisi testaus vuorossa osoittamaan lisä kollimoinnin tarpeen.

 
Maksutov 200 f/20, SW EQ6 mount, Ceres-C IMX224 kamera, Baader Classic ortho 10mm

Poissa Pappis

  • Rinnakkaisuniversumi
  • *****
  • Viestejä: 1299
Vs: OMC 200 Maksutov
« Vastaus #16 : 08-12-2021, 10:23:59 »
Kotikutoisetkin konstit ovat tehokkaita, kun mies vain osaa homman!