Kuvassa valotusta 1h 7 min (265 kuvaa ISO 5000) pinottu dss:llä ja yritetty käsitellä kameran mukan tulleella digital photo professional-ohjelmalla. Voisiko tuollaisista kuvista saada esim. photoshopilla vielä jotain irti. Onko jollain kokemuksia isojen ja pienten ISO-arvojen vaikutuksesta pinottuun kuvaan?
Yleinen konsensus ISO-herkkyyden suhteen on sellainen, ettei kannattaisi käyttää suurempia herkkyyksiä kuin mitä kameran tietty "natiiviherkkyys" on. Yleensä tuo lukema on siellä ISO 400...800 tienoilla järkkärikennoissa ja kaikki ne tietyn valotusajan ja kaluston myötä kuvatut (kennolle tulleet) fotonit ovat jo tallella tuossa ISO 400...800 kuvassakin, joten tämän signaalin sähköinen vahvistus (ISO herkkyyden pumppaaminen esim. ISO 5000:een) ei tuo maagisesti lisää niitä oikeita fotoneita loppukuvaan. Päinvastoin se nostaa taustataivaalta tulevan kohinan suhteettoman voimakkaasti esiin. Rajoittavana tekijänä on siis käyttämäsi valotusajan pituus + käyttämäsi kuvausputken apertuuri, jotka tuovat niitä oikeita fotoneita kameran kennolle. Et voi vaikuttaa kumpaankaan tekijään nostamalla kameran kennon sähköistä vahvistusta ts. loppukuvaa pinotessa ei ole mitään hyötyä kameran suurista näennäisherkkyyksistä. (Vertaa tätä esim. tähtikuvaukseen käytettyyn CCD-kameraan, jossa on vain yksi "herkkyys" käytössä.) Pst... paikkana tämä ketju on ihan väärä paikka tähän keskusteluun, mikä huomoitakoon jatkoa ajatellen.
Kuvasi sen sijaan on varsin hyvä (

), mutta se kaipaisi sinne DSS-pinoon flat-kuvia, joilla saadaan tuo nurkkien vinjetointi pois ja loppukuvaa voitaisiin venytellä rankemmin esim. PhotoShopissa tai tuossa DPP:ssä. Saavutettava lopputulos riippuu sitten itse kunkin käyttäjän tietotaidoista ko. ohjelmien käytössä...