M32, galaksi ison veljen varjossa

Aloittaja tapioe, 29.10.2006, 14:40:48

« edellinen - seuraava »

tapioe

Andromedan galaksi M31 on niin mahtava ilmestys, että sen pieni seuralainen, elliptinen galaksi M32 tahtoo jäädä ison veljensä varjoon.
M32 on juuri nyt kuitenkin kiinnostava kohde, koska Spitzer-avaruusteleskoopin kuvista on äskettäin päätelty pikku galaksin  syöksyneen Andoromedan läpi yli 200 miljoonaa vuotta sitten (tarkempaa tietoa löytyy Ursan uutisia osiosta).



Rajasin kuvan siten, että M31 kirkas keskusta jäi juuri ja juuri kuva-alueen ulkopuolelle. Tällä tavoin sain M32 mukavasti pääosaan Andromedan galaksin tummien pölyjuovien katveeseen. Kuvassa näkyy myös mukavasti  NGC206, joka on samankaltainen tähtipilvi Andromedan alueella kuin M24 Jousimiehessä.

Kuvattu yöllä 28/29.10 Helsingissä. Syysmyrskyn jälkeen keli oli mahtava, taustataivas niin pimeä ja läpinäkyvä kuin se keskellä pääkaupunkia voi ikinä olla. Kuvausvälineistö: SW ED80, HEQ5 Pro ja DSI Pro.

tapio e



tapio ekholm
Celestron C6-S, SW80 ED, Scopos 66 APO
DSI II Pro, DSI Pro
HEQ5 Pro ja Porta Mount

Mikko Päivinen

 Todella hienoa jälkeä ja mielenkiintoinen juttu :). Joo ja keli on ollut todella mahtava ja nyt näyttäis jatkuvan pari yötä samanlaisena. Luvassa on siis vähiä unia ja paljon hyviä kuvia ;).

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

tapioe

#2
Sky&Telescope lehden joulukuun numerossa oli artikkeli värikuvien luomisesta Photoshop ohjelmalla kahden kapeakaistasuotimen läpi kuvatun mv-kuvan avulla.  Artikkeli perustui H-α (punainen väriltään) suotimen käyttöön punaisen värikanavan tuottamiseen, OIII (vihreä väriltään) suotimen sinisen värikanavan ja vihreän värikanavan luomiseen keinotekoisesti kahdesta edellisestä.

Kapeakaistasuodattimien (etenkin H-α) avulla kuvaus onnistuu jopa täydenkuun aikoihin. Artikkelia lueskellessani marraskuun alkupuoliskolla oli melkein täysikuu, joten tässä oli hyvä mahdollisuus kokeilla miten galaksien kuvaus onnistuu ei niin ihanteellisissa olosuhteissa. Päätin kokeilla kuvaamista ja värien lisäämistä M32 kuvaani tällä tekniikalla.

Ensimmäinen pulma ratkaistavaksi oli, ettei minulla ole H alfa eikä OIII suodinta! Olin aiemmin hankkinut Teknofokuksen kautta Baaderin värisuodin sarjan "Farbfiltersatz für Tricolor  CCD  Aufnahmen", johon mukaan kuuluva punainen suodin redRG 610 (# 2458307) yhdessä saman valmistajan IR-Cut suotimen (# 2459207) kanssa käytettynä on valmistajan ilmoituksen mukaan erittäin kapaeakaistainen H-α suodin. Olin myös hankkinut käytettynä Orionin UltraBlock (vihreä) suotimen, josta nyt tuli tämän kokeilun "OIII" suodin.

Samalla päätin testata HEQ5 Pro jalustan autoguidausta ilmaisella PHD Guiding ohjelmalla, josta oli juuri ilmestynyt myös DSI kameroita ymmärtävä betaversio. PHD Guiding on äärimmäisen simppeli autoguidausohjelma, jossa vain valitaan käytettävä ohjauskamera, jalustan tyyppi sekä ohjaustähti. Kaiken muun ohjelma tekee automaattisesti, eikä muita parametreja tarvitse tietää eikä syöttää. Kuullosti etukäteen liian hyvältä ollakseen totta, mutta se todella toimi! Ei voi kuin suositella (linkki http://www.stark-labs.com).

Tässä on tuon kuvaussession tulos S&T lehden opein prosessoituna:



tapio e

==============
DSI Pro
DSI Color (autoguidaus)
SW 80 ED
HEQ5 Pro

tapio ekholm
Celestron C6-S, SW80 ED, Scopos 66 APO
DSI II Pro, DSI Pro
HEQ5 Pro ja Porta Mount

astro_juhis84

Hienon kuvan tapioe olet saanut otettua valomeren keskeltä, ja vielä väreissä!

Miten pitkiä valotusaikoja olet käyttänyt? Minunkin täytyy kokeilla tuota PHD Guiding ohjelmaa autoguidaukseen.
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/
https://www.tiktok.com/@pyro_juhis84

tapioe

Palasin tähän kohteeseen M32 uusin valotuksin. Andromedan galaksin värejä ja spiraalihaarojen rakenetta tuntuu olevan erittäin vaikea saada   kunnolla esiin.




Kuvattu muutaman marraskuun 2007 selkeän yön aikana Helsingissä.
DSI Pro II, SW80 ED,HEQ5 Pro

lum 6787 s
green 3600 s
red 4800 s
blue 3360 s

tapioe
tapio ekholm
Celestron C6-S, SW80 ED, Scopos 66 APO
DSI II Pro, DSI Pro
HEQ5 Pro ja Porta Mount