Televisiossa

Aloittaja Juha-Matti Penttilä, 08.09.2006, 12:26:34

« edellinen - seuraava »

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: pappa - 25.09.2009, 23:50:10
Moisen ohjelman takia, eihän kyseessä ollut hiihdon mm kisat. Ei ole ihme että TV lupa maksaa. Paikallisuutiset kun tulee tekemään alue uutisiin kuvaohjelman lähetykseen, sama äijä kuvaa ja haastattelee, oman kertomansa leikkaa ja miksaa ne lähetykseen ja lukeekin vielä uutisensa, siis ylen alueuutisiin.

Tokkopa kuitenkaan suoraan lähetykseen.  En ole asiantuntija, mutta uskoisin että nauhotuksen
ja suoran välillä on juuri se iso ero..

* * *

Noin yleisesti ottaen ohjelma ja koko iltakin oli hienoa tarjontaa tähdistä kiinnostuneille.  Minusta
ei pidä yksisilmäisesti tuijottaa sitä, että pitäisi kertoa vain tähtiharrastuksesta, koska tavoitteena
oli tuoda tähtitiedettä yhleensäkin.  Tuorla-pätkätkin olivat ihan paikallaan.   Jyväskylä ja
Varkauden Härkämäki kyllä mainittiin nimeltä, ja se on hyvä.

Vähän toki olisi voinut selvittää taustoja, esim. Tähtiharrastusviikon osalta, vaikka niitä ei niukan
ajan puitteissa voitukaan tuoda esille yksityiskohtaisesti.  Harrastusviikko ei toki ole kansainvälinen,
vaikka Jari niin taisi väläyttää puheessaan.  Paikalla olisi kyllä ollut asiantuntijoita, jotka olisivat
osanneet antaa taustatiedot.

Kaiken kaikkiaan minusta voidaan olla kiitollisia, että saadaan noinkin paljon ohjelma-aikaa tähtitieteelle
ja -harrastukselle.  Kilpailemme aika monen muun asian kanssa.  Muuten osa tähtien yön ohhjelmista
tulee vielä uusintoina.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Jorma Koski

Taas kannattaa kääntyä Ursan kirjaston puoleen!

Sieltä löytyy esimerkiksi useita videota DVD:llä Artjärven havaintokeskuksen rakentamisesta ja Astrofoxin asentamisesta :)
http://ursa.fi/ursa/kirjasto/luettelo/index.phtml
kts. luokka "19 - CD-ROM levyt"
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

RJ

Just nyt ykköseltä (varmaankin uusinta):

Historiaa: Apollo 13 - kohtalon hetket

TV1 Klo: 13.45 Pvm: 26.09.2009

Huhtikuussa 1970 tapahtui Apollo 13:ssa räjähdys yli 300 000 kilometrin päässä Maasta ja suunnitellusta Kuuhun laskeutumisesta oli luovuttava. Tärkeimmäksi päämääräksi nousi miehistön saaminen kotiin. T: Atlantic Productions, Iso-Britannia.

Jorma Koski

Maksan kyllä mielelläni TV-luvan kun töllössä on Teema, Prisma ja uutisia; ehkä pari viihdyttävää sarjaakin tulee katsottua.
Ja puolen tunnin kuluttua saa nähdä Rakkaudesta tähtiin: Keskustelu observatoriossa - ensi kertaa.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

jari_makinen


Muutamia kommentteja käytyyn keskusteluun...

Ensinnäkin tuosta väkimäärästä. Nauhoitus on mahdollista tehdä keveimmillään yhdellä kameralla ja jopa siten, että toimittaja itse käyttää kameraakin. Tulos ei yleensä ole häävi, sillä kyvykkäänkin on vaikea keskittyä samanaikaisesti kuvan ja äänen tarkkailuun sekä haastatteluun ja ohjelman sisältöön. Alussa ja välissä olleet jutut oli tehty kuvaajan kanssa, eli siihen tapaan kuten normaalisti tehdään ns. inserttituotantoa - ja kuinka uutisjututkin yleensä tehdään. Kun sitten halutaan tehdä monikameratuotantoa, eli esimerkiksi nauhoittaa keskustelua siten, että kuvaa voi vaihtaa haastattelijasta haastateltaviin ja laajempaa kuvaan tai johonkin ulkokuvaan, niin silloin heti tulee koko joukko väkeä lisää: kuvaajat (1 per kamera), mikseri (hoitaa kuvien vaihtamisen ja kuvatarkkailun), äänitarkkailija (musiikkiohjelmissa näitä on useita, meillä oli vain yksi), valaisija (maillä oli pari, koska tila oli suuri ja haastava), ohjaaja ja tuotantosihteeri. Suorassa lähetyksessä väkeä tulee vielä lisää, kun pitää olla linkkiauton hoitaja ja varalla väkeä, jos jotain tapahtuu. Nyt käytössä oli vielä teltta sateen varalta, joten mukana oli myös lavastaja, ja koska koko keikka haluttiin tehdä yhden päivän aikana, oli muutama ukko lisää rakentamaan ja purkamaan kaapelointeja sekä haastattelupaikkaa. Ja sitten kaksi toimittajaa sekä tuottaja (joka vastaa viiime kädessä ohjelman sisällöstä ja tekemisestä). Koska tähtitiede ja Artjärvi olivat niin kiinnostavaa, niin jopa YLE Teeman johdon edustaja sekä pari muuta "turistia" halusivat tulla mukaan.
Siis: suora monikameralähetys ja paikallisuutisjuttu ovat ihan erilaisia tuotantoja. Toki tämänkin olisi voinut tehdä kevyemmin, vaikka yksikameratuotantona, mutta se olisi ollut suorana aika ankeaa katsottavaa tai sitten ohjelmaa olisi editoitu viikon kerran ennen lähetystä.

Markusta olisi kyllä ollut hyvä päästää vähän enemmän ääneen; Tapiolla oli useammin "aloitusaihe" keskusteluosassa ja se sitten vähän venähti, ennen kuin pääsin kääntämään kätevästi Markuksellekin kysymyksen. Olin ajatellut ottaa mukaan myös Galileoskoopin kokoamisen Markuksen kanssa, mutta päätimme jättää sen pois, koska se olisi saattanut viedä liikaa aikaa ja olla liian staattista suorassa lähetyksessä - kuten varmasti olisikin ollut.

Tästä päästään sitten viimeiseen aiheeseen, eli siihen, että minä jaksaisin kyllä tehdä tuntikaupalla ohjelmaa tähtiharrastuksesta ja me täällä palstalla varmasti jaksaisimme sitä katsoa, mutta olettaisin, että suuri osa katsojista ei jaksaisi seurata sitä. Tarkoitus oli näyttää suorassa ohjelmassa "tähtien katsomista" enemmänkin, mutta pilvien takia ja tilanteen hankaluuden vuoksi se osoittautui hankalaksi, etenkin kun kuvaa Astrofoxista ei saatu. Kaukoputkeen katsominen ei myöskään valitettavasti ole kovin dynaamista toimintaa ja siten vähemmän "televisionomaista". Palaamme kyllä varmasti Artjärvelle ja Härkämäelle, mutta inserttijuttuina. Tämmöinen vähän yli tunnin "kaikki tähtitieteestä" -tyyppinen ohjelma on aina vähän hankala, sillä paljon kiinnostavaa jää pois, kun on paljon perusasioita, jotka täytyy kuitenkin käydä läpi. Tuo tähtiharrastusviikon nopea kuittaaminen oli kuitenkin selvä moka, ja ehdotinkin ohjaajalle siinä lähetyksen kuluessa, että Veikko olisi napattu mukaan ohjelmaan siitä kertomaan, mutta he olivat vastahankaisia muuttamaan suunnitelmia. Mielestäni tosin pieni spontaanius sopisi hyvin suoraan ohjelmaan, mutta ymmärrän toki, ettei ohjaaja halua riskeerata :-)

Ja muuten: ohjelmantekoa auttaa aina se, jos yleisen tähtiharrastuksen esittelyn sijaan on hyviä, konkreettisia ideoita. Tulen kyllä mielelläni kameran kanssa lyhyelläkin varoitusajalla tekemään juttua, jos esimerkiksi olette eksoa metsästämässä tai tekemässä jotain ajankohtaista/jännittävää/dynaamista/erikoista tms., millä saan herätettyä toimituksen mielenkiinnon tähtiharrastuksen puoleen!

Jari

white velho

Itse ehdottaisin dokumenntti sarjan tekoa. Kuvattaisiin vaikka vuoden ajan erilaisia tähti-aiheisia tapahtumia suomessa mm. gygnus, tähtinäytännöt tähtikalliolla, erilaisten tähtiyhdistyksien toimintaa, tuota jarin mainitsemaa eksojen metsästystä. Ihmisille pitää saada tietoa harrastuksesta! Tämä kertoisi varmasti enemmän kuin vain yksi vähän päälle tunnin mittainen ohjelma mutta hyvä sekin näin alkuunsa. Yllättävän monia ihmisiä silti kiinnostaa tähtitaivas mutta heillä ei ole välttämättä ollut koskaan mahdollisuutta katsoa kaukoputkella tai saada minkäänlaista ohjausta asiaan. Tämän takia olisi hyvä pitää vähän isompaa meteliä ursasta ja tähtiyhdistyksistä.

einari

Katsoin minäkin ohjelman Yle Areenasta ja huomasin saaneeni oman '15 sekunnin hetkeni kuuluisuutta' - naamaa ei näkynyt mutta nimi sentään mainittiin, parempi varmaan niin  :grin:

Minusta tuo oli monipuolinen paketti - sekä harrastajanäkökulmaa että vakavampaa tiedettä.
___
Tapio

RJ

Teemalta tänään:

Lainaa
Huippututkijat

YLE Teema Klo: 19.35 Pvm: 01.10.2009

3/6. Tiedemiehet ovat kehittäneet tietokonemalleja arvioidakseen entistä tarkemmin tulevaisuuden ilmastonmuutoksia. Työssä on käytetty hyväksi myös tietoja viimeisestä jääkaudesta.

Lainaa
Matkat avaruuteen

YLE Teema Klo: 20.00 Pvm: 01.10.2009

Avaruusturismin aikakausi on alkamassa. Millaisia tekniikan haasteita matkoihin avaruuteen sisältyy ja kuinka ihmisen keho ja psyyke sopeutuu avaruusmatkailuun? T: Tanskan televisio.

Lainaa
Tiededokumentti: Kuuleeko avaruus?

YLE Teema Klo: 21.00 Pvm: 01.10.2009

Onko avaruudessa elämää ja kuinka sitä on vuosikymmenien aikana etsitty? Vuonna 1977 laukaistun Voyager-luotaimen mukana oli kultainen äänilevy, johon oli tallennettu tervehdyksiä avaruuden asukkaille. 1/2.

Timi

Näkyykö YLE teema ilmaiseksi netissä jos katsois tuon eilisen kuuleeko avaruus kun tuli nukuttua ohi :-)

Starblind

Tuosta näkyy eilinen dokumentti kuuleeko avaruus.

http://areena.yle.fi/video/455501

Timi

Kiitos vinkistä,  :smiley:

Aapeli


MakeR

huomenna( ensi yönä)  tulee keskiyön aikaan kello 00.10 Huippututkijat osa 4/6. Ohjelma kuvaus ylen sivulta: 4/6. Tiedemiehet rakentavat laitteita ESAn satelliitteihin, jotka lähiavaruuden lisäksi tutkivat ja kuvaavat maailmankaikkeutta kauempaakin.
Heq-5 skyscan pro
Sw 80ED ds-pro
Pentax ist dl

Kaizu

#103
Huomasin juuri aamiaisen jälkeen että täällä nahkahousumaassa tulee aamu-TV:ssä säätiedotuksen jälkeen päivän horoskooppi. Ensin lyhykäisesti säätiedotuksen tapaan eläiratamerkeittäin ja sitten pari teemaa käsitellään tarkemmin. Tänään näytti olevan erityisen kriittinen päivä jousimiehille ja  vaaoille taas onnistuu kaikki. Onkohan tämä sivistys liikkumassa pohjoisen suuntaan ja Suomeenkin?

Kaizu
Kai Forssen

einari

Vaikka olenkin tv-rajoitteinen niin eikös täälläkin jo kritisoitu töllöstä tulevaa Astro (vaimikäsenytoli) hömppä horoskooppiohjelmaa ?
___
Tapio