Tal focal reducer

Aloittaja jmantyla, 21.08.2010, 12:45:07

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Englantilainen Optical Vision myy polttovälin lyhentäjiä, jotka on suunniteltu Tal 200K- ja Tal 250K -putkia varten:

http://www.opticalvision.co.uk/astronomical_accessories/camera_adaptors_and_imaging_products/FOCAL_REDUCER_FOR_TAL-200K
http://www.opticalvision.co.uk/astronomical_accessories/camera_adaptors_and_imaging_products/F/6_FOCAL_REDUCER_FOR_TAL-250K

Valovoimaksi tulee f6. Huom. Tavalliset reducerit eivät käy Klevtsov-Cassegrain -putkiin. Tulee tuhruista kuvaa kentän reunalla.

Markkinointi Tal-tehtaalla on jäljessa, nettisivu ei tiedä näistä kysytyistä tuotteista mitään. Mutta Englannissa on jo myynnissä...

Kai näitä saa Suomeenkin tilaamalla Ursan kautta?

Jorma M.

GaryP

Kunpa vielä löytyisi käyttökokemuksia kuvien kera...

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

jmantyla

Tiedoksi, että Tal 200K polttovälin lyhentäjää voi tilata Ursan kautta. Hinta 179 e jäsenille, muille 199 e.
Huomatkaa, että muut focal reducerit eivät käy Klevtsov-Casseen. Olen kokeillut yhtä, ja se tarkentuikin polttotasolle, mutta tähdistä tuli pyrstötähtiä.
Kyllä Tal 200K fc-kuviakin on, mutta enimmäkseen venäjänkielisillä foorumeilla.
Kohta Suomessakin, mutta kun pitää olla sorvin ääressä. Taitaa olla aika monella sama ongelma.

Jorma M.

Kaizu

En löytänyt Ursan sivuilta. Mitenkä TAL250K, löytyyköhän siihen?

Kaizu
Kai Forssen

jmantyla

#4
No tulihan se sieltä Ursan kautta, eikä tarvittu kuin kuukauden odottelu. Tal 200K polttovälin lyhentäjä maksoi 179 e (Ursan jäsenhinta).
Tämän näköinen vehje:

Kuvassa TalFR asennettuna dslr-runkoon välirenkaalla. Käynee mihin tahansa digijärkkäriin merkkikohtaisella renkaalla. TalFR on kovin lyhyt, mutta selityskin löytyi. Ovat laskeneet, että etäisyys kennoon on sopiva ja perus-dslr tarkentuu polttotasolle.
Hiukan jännitti miten käy, mutta kun kuvan oli saanut tarkennettua Bahtinov-maskilla totesin, että tämähän on aivan mainio vehje. Kuva on tarkka eivätkä tähdet muutu pyrstötähdiksi kuvakentän reunalla, kuten kokeilemallani Atikin 0,5x reduserilla.
Koko ilta meni koekuvatessa. Kamera oli siis modaamaton Pentax K-x. Seeing ei ollut huippua, enkä ehtinyt virittää autoguidausta, mutta ISO1600 toi Messierit mukavasti esiin jo 30-60 s. valotusajoilla. On hiukan vaikea arvioida linssin voimakkuutta. Suurennus ei ole ihan yhtä vahva kuin Atikin 0,5x reduserilla. Olettaisin, että reduseri muuttaa F10 kaukoputken noin F7-valovoimaiseksi. Se on huomattava parannus.
Tässä pari koeräpsyä tyydyttävän seeingin vallitessa:

Siis M2 ja 8x30 s.

M57 ja 20x30 s.
Laitetaan tähän vielä M27:

Tässä oli 3x30 s. ja 5 x 60 s. mutta kuvaaminen keskeytyi, kun seeing alkoi nopeasti huonontua ja tähdet peittyivät sumuharson taakse. Tavarat siis kasaan ja sisään, mm. komeetta Hartley jäi kuvaamatta. Aamulla kaikki oli paksun sumun peitossa eikä edes Aurinko näkynyt.
Kuvat ovat mielestäni suunnilleen samaa tasoa kuin C8-putkilla, joilla otettuja kuvia vilisee foorumilla.
Ei niin hyvää etteikö huonoakin. 1,25 tuuman okulaariputkessa oli croppikoon dslr-kameralla havaittavissa selvää vinjetoitumista kuvien reunoilla. Tämä ei sinänsä ole uutta, sillä croppikoon kenno vaatii kunnolla toimiakseen kahden tuuman okulaarin.
Sään huononemisen takia en päässyt kokeilemaan reduseria Atik 383L:lla, jossa on Kodakin KAF-8300 -kenno. Sen koko on 13,5x17,9 mm (käytetään mm. Olympus-kameroissa, croppikenno=15,7x23,6 mm) ja on ilmeisen optimaalinen 1,25 tuuman okulaariputkille. Mutta palataan asiaan, kai tuo sumu joskus hälvenee.
Yhteenveto: TalFR on optisesti hyvä laite.

Jorma M.
Kangasala