Aurinkosuuntaukset kirkossa

Aloittaja JuhaK71, 27.02.2025, 11:39:49

« edellinen - seuraava »

JuhaK71

Hei!

Tutustuin tänään Oulujoen kirkkoon, jota seurakuntamestari minulle ystävällisesti esitteli.

Kyseisessä kirkossa pyöreän ikkunan kuvio ja sen keskellä oleva ristikuvion varjo lankeavat käytävälle alttarin eteen kevätpäiväntasauspäivänä ilmeisesti keskipäivällä.

Onkohan tämä suunniteltu juttu, vai sivutuote kirkkojen yleisestä suuntauksesta?

Onko tällaisia aurinkosuuntauskikkoihin perustuvia efektejä käytetty yleisemminkin kirkonrakennusperinteessä?

Ainakin pääsiäisen ajankohtahan määräytyy kevätpäiväntasauksen perusteella, itää on pidetty myös tärkeänä ilmansuuntana, mistä tuomiopäivän valkenemista odotellaan jne.

Kirkko on rakennettu 1900-luvun alussa.

LISÄYS: Täytyy olla väärinkäsitys, kyseisessä kirkossa ns. ratasikkunat ovat molemmissa päädyissä, idässä ja lännessä. Ilmiö voi siis esiintyä Auringon paistaessa korkealta jommastakummasta suunnasta keskikesän aikoihin joko idästä aamulla tai lännestä illalla.
   Alttarin lähelle valo lankeaa Auringon ollessa lännessä.

ispa

Alvar Aallon suunnittelemassa Imatran Kolmen ristin kirkossa yhdestä ikkunasta heijastuu piikkikruunu pääsiäisen aikaan alttarilla olevaan keskimmäiseen ristiin. Kirkko on nyt suljettu sisäilmaongelmien takia.
Ilpo Kantonen

ispa

Arkeologit ovat löytäneet aika paljonkin merkkejä raunioista eri puolilla maapalloa siitä, että jo tuhansia vuosia sitten on tiedetty tarkasti taivaankappaleiden kuten Auringon sijainteja eri vuoden aikoina. Ja pyhiä paikkoja on rakennettu siten, että tiettynä hetkenä esim. Aurinko paistaa johonkin erityiseen paikkaan.

Egyptin pyramideista on kerrottu, että tähti Sirius loistaisi ilmanvaihtokanavan läpi satokauden alkaessa. Tämä uskomus/väite on kumottu sillä, että ne ilmanvaihtokanavat eivät ole olleet suoria. Tai siellä on esteitä valon suoralle näkymiselle. Jne. On paljon muitakin teorioita aina sähkömagnetiikkaan, jota olisi pyramideissa hyödynnetty. Mutta niihinkään ei ole löytynyt tarpeeksi vahvaa todistetta.
Ilpo Kantonen

Astronautiskelija

#3
Lainaus käyttäjältä: ispa - 27.02.2025, 16:35:31... yhdestä ikkunasta heijastuu piikkikruunu pääsiäisen aikaan alttarilla olevaan keskimmäiseen ristiin.

Noinkohan tuo pitää paikkansa? Pääsiäisen paikka kalenterissa voi vaihdella yli kuukauden eri vuosina.

Edit
Minuutin miettimisen jälkeen tajuan, että onhan se mahdollista, mutta ilmiö ei rajoitu pääsiäiseen vaan tapahtuu joka päivä maaliskuun 22. ja huhtikuun 28. välisenä aikana. (meniköhän nyt oikein?)

Edit 2 ja 3
Ja syksyllä tasauksen jälkeen ennen tasausta samanlainen jakso, tietenkin.
The sky appears so steady fixed and stable as we look at it - but only if we do not look too hard. James B Kaler, Stars and Their Spectra
𝕏 | Vimeo

JuhaK71

Niin, pääsiäisen paikkahan määritellään kevätpäiväntasauksen perusteella:

Kevätpäiväntasauksen jälkeisen täysikuun jälkeinen sunnuntai on pääsiäispäivä.

Koska Kuun kerto ei täsmää aurinkovuoden kanssa, pääsiäisen paikka aurinkokalenteriin nähden vaihtelee tosiaankin hyvin paljon vuodesta toiseen.