Kaukoputkien suurennoserot

Aloittaja ispa, 30.09.2024, 15:15:13

« edellinen - seuraava »

ispa

Liitteenä on taulukko kahdesta kaukoputkesta. Ihmettelen 10 mm okulaarin suurennuseroja kaukoputkien välillä. Onko pitkä polttoväli huono ominaisuus kaukoputkelle? Ja auttaako focal reducer 0,5 tähän pitkän polttovälin tuomaan suurennoksen vähyyteen?
Ilpo Kantonen

mistral

Lähtökohta voisi olla suurennuksen lasku, putken polttoväli/okulaarin polttoväli. Tämä on hyvä muistisääntö, iso 3000mm polttoväli SmidtCassegrainissa ja 30mm oku antaa 100x suurennoksen. Pieni 300mm ja 3mm oku antaa saman suurennoksen.

Tämän jälkeen tulee vaikeammat asiat kun haetaan käyttötarkoituksen mukaan sopivaa laitetta. Mikä käyttö sinulla on?

ispa

Lainaus käyttäjältä: mistral - 30.09.2024, 19:29:13Tämän jälkeen tulee vaikeammat asiat kun haetaan käyttötarkoituksen mukaan sopivaa laitetta. Mikä käyttö sinulla on?

Nuo ovat olleet ensimmäisiä ostoksia. Kriteerinä on ollut lähinnä kohtuullinen hinta. Olen vielä tosi aloittelija kaukoputkien kanssa. Tässä sitä on pikkuhiljaa oppinut jotain. Työ on ollut merkittävä hidaste harrastukeen. Sitten on vielä se, että tykkään enemmän lukea kirjoista avaruusasioista.

Olen saanut myös ilmaisia kamerarunkoja ja maksanut jostain nimellisen summan. Tarkoitus on kokeilla jossain vaiheessa tähtikuvausta. Hetki voi olla pitkällä tulevaisuudessa, jos harrastamiseen ei jää liiemmälti aikaa.  :laugh:
Ilpo Kantonen

ispa

Tilasin tänään 4 mm okulaarin. Onko niitä vielä pienempiä? Kaukoputkissa on käytännön suurin mahdollinen suurennos. Sekin tuo rajotteita, ettei ihan voi mitä tahansa suurennoksia nähdä.
Ilpo Kantonen

mistral

#4
Aha, katselet kun on aikaa ja keliä. No jos tarkastellaan valokartiota joka kertoo kuinka jyrkästi optiikan pitää taivuttaa säteitä niin loiva taivutus on halvempaa, tarkoitan laitteisto on helpompi tehdä silloin. Valokartio tulee polttovälistä ja objektiivista tai pääpeilistä, se on polttoväli jaettuna objektiivin halkaisijalla. MC:ssä on pitkä polttoväli joten valokartiosta tulee loiva. Tämä tuottaa tarkemman kuvan reuna-alueilla okulaareissa. Ja valokartio on yhtä kuin  valovoima, loiva on pieni valovoima (f10) ja jyrkkä on suuri (f4) valovoima. Pieni tai suuri valovoima merkitsee enemmän kuvauksessa kuin visuaalikatselussa, siinä pientä valovoimaa voi kompensoida isolla laitteella jos välttämättä haluaa valoa enemmän. Itse katselen mielelläni laajakulmalla tähtitarhoja ja isolla suurennoksella kuuta tai Jupiteria.

korjaus: pieni valovoima (f-luku) ei vähennä valoisuutta visuaalikatselussa, kyllä kaikki valoaallot tulee objektiivista/peilistä silmään oli sitten f-luku mikä tahansa. F-luku vaikuttaa vain polttotasolla, f10:ssä on leveämpi taso ja siksi aallot on harvemmassa ---> pidempi valotusaika.