Vuorovesilukkiutuminen

Aloittaja ilon_kautta, 17.05.2024, 18:46:57

« edellinen - seuraava »

mistral

Lainaus käyttäjältä: avanti - 01.06.2024, 23:48:47On ollut koska kotitähtikaukoputkellakin lähellä terminaattoria eli sopivassa valaistuksessa näki hyvin miten kerrostunutta "merien" massa on. Se näkyi jo ajat sitten kuuta kiertävien luotainten havaitsemina gravitaatioanomaliana merien kohdilla.

ML


Teoria että kuu olisi syntynyt valtavasta törmäyksestä maahan kuumensi materian. Tämä vaan  olisi tehnyt vedestä höyryä joka olisi karannut aurinkotuulen myötä?

avanti

Lainaus käyttäjältä: mistral - 02.06.2024, 09:17:17Teoria että kuu olisi syntynyt valtavasta törmäyksestä maahan kuumensi materian. Tämä vaan  olisi tehnyt vedestä höyryä joka olisi karannut aurinkotuulen myötä?
Tarkoitin kuun ns. merien syntyä, kun vastamuodostuneeseen kuuhun törmäsi valtavia kappaleita. Syntyi tietysti valtava kuumuus, ja osa avaruuteen sinkoutuneista kappaleista putosi takaisin kuun pinnalle, joka ymmärtäneekseni tuotti merien kerrostumisen. Eipä ihme että suuret meret ovat maapallon puolella.

Meille näkymätön puoli säästyi sellaisesta katastrofaalisesta ajasta, ehkä sen takia koko se puoli olisi vähemmän tiivistynyttä joten kevyempää. Mutta nythän kiinalaisten luotain laskeutui Aitkenin valtavaan kraaterin jäännökseen että saataisiin uutta tietoa myös vulkanismista.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: avanti - 03.06.2024, 00:14:12Tarkoitin kuun ns. merien syntyä, kun vastamuodostuneeseen kuuhun törmäsi valtavia kappaleita. Syntyi tietysti valtava kuumuus, ja osa avaruuteen sinkoutuneista kappaleista putosi takaisin kuun pinnalle, joka ymmärtäneekseni tuotti merien kerrostumisen. Eipä ihme että suuret meret ovat maapallon puolella.

Meille näkymätön puoli säästyi sellaisesta katastrofaalisesta ajasta, ehkä sen takia koko se puoli olisi vähemmän tiivistynyttä joten kevyempää. Mutta nythän kiinalaisten luotain laskeutui Aitkenin valtavaan kraaterin jäännökseen että saataisiin uutta tietoa myös vulkanismista.

ML


Sikäli kun oikein ymmärsin, tässä on jonkinasteisia ja varsin yleisiä virhekäsityksiä. Meret eivät syntyneet pian Kuun synnyn jälkeen. Edes nykyisin näkyvät törmäysaltaat eivät syntyneet tuolloin, vaan vasta vajaat nelisen miljardia vuotta sitten. Meret täyttivät niitä sitten kerros kerrokselta vielä monta sataa miljoonaa vuotta myöhemmin. Törmäysaltaita on Kuun lähi- ja etäpuolilla ihan yhtä paljon, mutta koska Kuun kuori on lähipuolella ohkaisempi, syvältä kohosi laavaa täyttämään isoja osia useimpien lähipuolen altaiden keskustoista. Etäpuolella altaat eivät puhkaisseet kuorta, joten meriäkään ei juuri päässyt syntymään. Kirjoitin merien ja altaiden eroista aikoinaan Ursan blogiini, tiedä sitten selventääkö se tätä asiaa yhtään.

Teemu