Mitähän minä kuvasin?

Aloittaja tiiraaja, 28.04.2024, 20:38:14

« edellinen - seuraava »

tiiraaja

Kysymys: mitä ylimääräisiä kohteita tässä kuvassani on? En siis tiedä itsekään. Kuvan kirkkain tähti on Karhunvartijan Muphrid, ja kolme lähintä täplää siitä oikealle ovat jotain, mitä siellä ei pitäisi olla (sen alueen tähdet ovat aivan liian himmeitä näkymään tässä kuvassa). Kuvan mittakaava on sellainen, että Arcturus on noin 3 kuvan mitan päässä.

Otin useita kuvia kahtena yönä tunnin aikahaarukassa, ja samat täplät pysyivät siellä jokseenkin paikallaan tähtiin nähden, mutta liikkuvat sen verran että sen huomaa selvästi (n. 10% vaihtelua etäisyyksissä ympäröiviin tähtiin) - vaikuttaa siltä että eivät lineaarisesti muttei täysin satunnaisesti.

Spekulaationi, mitä nuo mielestäni eivät ole:
- tähtiä/galakseja/tms., koska eivät näy kartalla ja liikkuvat suhteessa tähtiin
- satelliitteja, koska eivät liiku lineaarisesti ja koska olisi epätodennäköistä (?) että sama kolmikko olisi samassa paikassa kahtena eri yönä
- tähtien heijastumia, koska ennen niitä on tullut vain paljon kirkkaammista kohteista (kuten aurinko) ja ovat aina peilikuva kuvan keskipisteen suhteen (tuohon voisi ehkä kuvitella peilautuman vasemman reunan tähtikolmikosta, mutta osassa kuvista hämytäplien muodostelma on liian eri muotoinen)
- tahroja optiikassa, koska pysyvät jokseenkin paikallaan suhteessa tähtiin
- kuvan kohinaa/huonolaatuisuutta, koska toistuvat systemaattisesti
- drooneja, koska sama kolmikko oli kahtena eri yönä samassa paikassa suhteessa tähtiin
- Herculina-asteroidi (joka oli tuolla kuvausaikaan), koska se näkyy kuvassa tuon kolmikon lisäksi

einari

Saisiko näkyviin laajempaa kuvaa niin olisi ehkä helpompi hahmottaa.
Milloin kuva on otettu?
___
Tapio

tiiraaja

Kuva on otettu 11.4.2024. Ohessa kartta, johon rajattu punaisella kuvan alue. Ne kummat täplät ovat siinä Muphrid-sanan kohdalla; alemmasta zoomatusta karttapalasta näkee, ettei ylemmän kartan tekstin alla ollut tähtiä.

mistral

 Millä laitteilla kuvattu?

tiiraaja

Sain tämän ratkaistua. Kyseessä ei ollut mikään pois sulkemistani teorioista, vaan ikkunan heijastukset.

En ollut huomannut ilmiötä aiemmin, koska ikkunan heijastukset ovat niin paljon himmeämpiä kuin lähteensä, eli näkyy silmillä vain jos katsoo yön pimeydessä kirkasta lamppua, ja kuvissa vain jos kirkas tähti on huomattavan ylivalottunut.

Pappis

Jätit kuitenkin aluksi kertomatta, että kuvasit sisällä?! Kokeneemmat olisivat sen tiedon perusteella kyllä osanneet arvata syyn...

tiiraaja

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 02.05.2024, 18:54:28Jätit kuitenkin aluksi kertomatta, että kuvasit sisällä?! Kokeneemmat olisivat sen tiedon perusteella kyllä osanneet arvata syyn...

Kokeneemmat joo. Kokematon ei osannut arvata, että se olisi ollut oleellinen tieto. Jos olisi arvannut, ei olisi tarvinnut lainkaan kysyä täältä.