Samyang 135/2 ja suodin eteen?

Aloittaja vauve, 28.01.2023, 17:45:25

« edellinen - seuraava »

vauve

Kyseessä linssi Samyang 135, f/2. Kamerana modattu Nikon D5600. Clip in- filttereitä ei ole saatavilla. Mutta tulopuolelle löytyisi 77 to 52 ja siihen 52 to 48 mm sovite, johon käy 2" suodin. Mitenkähän on, toimiiko kaksois-kapeakaistasuodin (L-Extreme, L-Ultimate) "oikein" tässä. Jälkimmäinen käy kaukoputkiin lähtöön, jos valovoima on f/5 tai huonompi. Mutta toimiiko näin päin, onko rajoituksia? Kiitos.

einari

Toimii ja samalla valovoimakin laskee (en osaa nyt ulkoa laskea kuinka paljon).
___
Tapio

JVO

valon tulokulma on sellainen että suotimen pitäisi käydä linssin eteen (135 mm fov tuolla kennolla on kymmenen asteen luokkaa ja valokartio aukkosuhteella f/4 on seitsemän asteen levyinen tämän sivun mukaan). suodin kuristaa objektiivin aukkosuhteen f/3:n tienoille.

Pappis

Sopii. Itselläni IDAS NBZ samalla tavalla käytössä tuon Sampan 135/2 kanssa.

vauve

Vielä haluan varmistaa, että: hyvin kapeakaistaiset suotimet (esim. L-Ultimate) eivät toimi oikealla tavalla  nopeilla kaukoputkilla (esim. f/4.5 ja nopeammat). Näin siis, kun suodin on 'normaalilla' paikallaan eli linssin ja kameran välissä. Mutta siis linssin tulopuolella toimii, myös nopeilla linsseillä? Kiitos. P.S. Vastaus taisikin olla jo tuossa ensimmäisessä vastauksessa.

vehnae

Toimii ainakin huomattavasti paremmin. Lasin edessä olevaan suodattimeen kulmassa osuva valo aiheuttaa ihan vastaavaa päästökaistan siirtymää kuin nopealla aukkosuhteella jyrkkä valokartiokin. Kun suodatin on lasin edessä niin kuvakentän keskellä siirtymää ei ole ollenkaan valon tullessa kohtisuoraan suodattimen läpi, mutta sitä sitten tulee sitä enemmän mitä kauemmas kuvakentän keskeltä mennään. Mahdollinen ongelma ei näy vinjetointina vaan emissiokohteen kontrastin alentumisena kohti reunoja kun yhä vähemmän valoa kohteesta osuu suodattimen päästökaistalle taustataivaan kirkkauden pysyessä entisellään.

Jos avaan vähän laskelmaa mitä JVO jo aloitti, niin APS-C -kokoisella kennolla 135mm polttovälillä kuvakentän koko on n. 10 x 6,7 astetta, nurkasta nurkkaan halkaisija on 12 astetta eli tuleva valo on enintään +- 6 asteen kulmassa. Tuo vastaa suurinpiirtein f/4,7 -optiikan valokartion jyrkimpiä säteitä (arctan(1 / 4,7) / 2 = 6°). Ja tämä siis kuvan äärinurkissa, kohti keskustaa tilanne vain paranee eli sanoisin että tuo on oikein käyttökelpoinen yhdistelmä.

MJoker

Lainaus käyttäjältä: vauve - 28.01.2023, 17:45:25Kyseessä linssi Samyang 135, f/2. Kamerana modattu Nikon D5600. Clip in- filttereitä ei ole saatavilla. Mutta tulopuolelle löytyisi 77 to 52 ja siihen 52 to 48 mm sovite, johon käy 2" suodin. Mitenkähän on, toimiiko kaksois-kapeakaistasuodin (L-Extreme, L-Ultimate) "oikein" tässä. Jälkimmäinen käy kaukoputkiin lähtöön, jos valovoima on f/5 tai huonompi. Mutta toimiiko näin päin, onko rajoituksia? Kiitos.

Pitkään myöhässä tämä, mutta laitetaan kuitenkin, jos joku tästä myöhemmin hyötyy:

Nikonille on myös tarjolla noita clip-inejä. Minulla oli käytössä STC:n dual narrowband ja se toimi erittäin hyvin. Lisätietoja esimerkiksi täältä. Oli käytössä D5300:n kanssa sekä DSLR-linssien että sovitteella myöhemmin peiliputken kanssa.