Millainen pc kannattaa hankkia kuvien jälkikäsittelyyn Adoben ohjelmilla ?

Aloittaja Jussi Halttunen, 10.04.2024, 15:28:01

« edellinen - seuraava »

Jussi Halttunen

Aloitteleva tähtikuvien käsittelijä pyytää kokeneempien neuvoja uuden pc:n hankintaan. Vuosi sitten erehdyin hankkimaan käytetyn Lenovo ThinkPadin vuosimallia 2020 ? Intel(R)Core(TM) i5-5300 CPU @ 2.30 GHz. Näytönohjain Intel HD Graphics 5500. Koneen asennettu muisti RAM on 8 GB ja Samsung SSD PM871b 2.5 7 mm 128 GB.

Kuvittelin, että tuo edullinen kone riittäisi tähtikuvaushommiin ja on mukavan kompaktin kokoinen. Innokkaasti asensin kaikenlaista sovellusta (pääosin ilmaisia) koneen kiintolevylle ja sitten hankin Adoben Valokuvaajan paketin, jolloin pääsin käyttämään Lightroom Classicia ja Photoshopia. Koneen muistikapasiteetti on tällä hetkellä täysin tapissa ja kone käyttökelvoton. Lisäksi sekä LC ja varsinkin PS antavat virheilmoituksen yhteensopimattomasta grafiikkasuotimesta (näytönohjain), jota ei voi enää päivittää uudempaan versioon tuohon malliin. Kuvat (noin 20.000 kpl) ovat kahdella ulkoisella kiintolevyllä, mutta Lightroom Classic tekee kaikki backupit ja DSS listingit C-asemalle, joka tukkeutuu pienenkin operaation jälkeen.

On siis hankittava uusi pc (desktop). Vanha ymmärrys siitä, että tähtihommiin riittää pienempikin pc ei pidä paikkaansa. Sen olen tässä kantapään kautta oppinut.

Olen suunnitellut hankkivani Lenovon Thinkpad L14 Gen 5 14"FHD, jossa on 2000 Gt tallennuskapasiteetti, 64 Gt muisti, Windows 11pro sekä AMD Radeon 660M näytönohjain/grafiikkasuodatin sekä AMD Ryzen 5 7535U suoritin. Tuollaisen saisi noin 1700 € hintaan kannettavatietokone.fi verkkokaupasta (Laptech). Lisäksi pitäisi varmaan hankkia myös uudempi lisänäyttö.

Onko kenelläkään kokemusta tällaisen pelin käytöstä Adobe Photopilla ja Lightroom Classicilla ? Varmaan seuraavaksi tulee harkittavaksi myös DSS:n korvaaminen paremmalla ohjelmalla Pixinsight etc. Lisäksi kiinnostaa Topazs:in plug-in palikoiden hankinta lightroomiin. Lähinnä tuon näytönohjaimen suorituskyky mietityttää. Nämä ovat aloittelijan tyhmiä kysymyksiä, mutta arvostan, jos joku haluaa vastata ja minua auttaa. Millaisia kokemuksia on Laptechistä ? Heillä on ainakin kattava tarjonta.

SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Evostar 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ5, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

einari

Kirjoitit desktopin hankinnasta ja kuitenkin olet harkitsemassa läppäriä  :rolleyes: .
Tuolla hinnalla saisi jo melkoisen hyvän tehokoneen pöytä versiona.
Mutta oikeilla jäljillä kuitenkin ollaan kun muistia on riittävästi. Näytönohjain on myös hyvin oleellinen, siihen kannattaa panostaa. Samoin levytilaa. 2 teraakin on melko niukka määrä.
Itsekin (vielä) käytän Photaria jonkin verran mutta sen osuus hyvin voisi olla pienempikin.
PI jos alkaa käyttää (ja jaksaa opetella) vaatii resursseja koneelta, mutta sillä melkein voi tehdä kaiken alusta loppuun.
Kevyempiä vaihtoehtoja on sitten esim. APP ja Siril.
___
Tapio

Pappis

Pöytäkone seuraavilla spekseillä:
- RAM-muistia vähintään se 64GB
- CPU ja näytönohjain n. 300-500 € hintaluokasta (yleensä paras hinta/laatu-suhde)
- 2TB SSD järjestelmälevyksi ja toinen samanlainen kuvankäsittelyn projektityölevyksi
- jäähdytys kuntoon, jotta voi luottavaisin mielin ajaa isojakin projekteja
- värikalibroitu näyttö

Noilla spekseillä saa molemmilta rautaplatform-valmistajilta (AMD tai Intel) jo hyvän koneen, joka ei kuitenkaan vielä maksa maltaita (n. 1500 - 2000 €), ja on rahkeita tehdä värienkin puolesta uskottavaa jälkeä.

Unohda gaming-tuotteet. Niissä on harvoin mitään todellista lisäarvoa +100% lisähinnalle.

ispa

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 10.04.2024, 17:30:30- 2TB SSD järjestelmälevyksi ja toinen samanlainen kuvankäsittelyn projektityölevyksi

M.2 -levyjen hinnat ovat tulleet alas vuosi sitten. Sellaisen voi liittää PCIe -väylään. Kannattaa lukea netistä, mikä levy saavuttaa suurimmat nopeudet. Niissä on jopa kaksinkertaisia eroja, vaikka numeroarvoiset speksit ovat samat.
Ilpo Kantonen