Tyyneen mereen 2014 osunut IM1 tuli väitteen mukaan aurinkokunnan ulkopuolelta

Aloittaja Mare Nectaris, 30.08.2023, 05:48:59

« edellinen - seuraava »

Mare Nectaris

Asia on tarkentunut meteoriitin mikroskooppisten kappaleiden analyysillä. Tekniikan Maailman verkkouutinen:

https://tekniikanmaailma.fi/tyynestameresta-loytyi-tahtienvalisesta-avaruudesta-tulleen-kappaleen-jaanteita/

Edit: lisätty otsikkoon "väitteen mukaan" asian kiistanalaisuuden vuoksi; kiitos Teemu
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

T. Öhman

Mielenkiintoinen uutinen. Tietysti sitä toivoo, että Loeb kerrankin olisi oikeassa. Korostetaan nyt vielä, että Loeb ei ole meteoriittitutkija, geokemisti tai kosmokemisti. On tuon käsikirjoituksen kirjoittajalistassa loppupuolella pari-kolme suht tunnettua alan tutkijaa, tiedä sitten mikä heidän osuutensa työstä on ollut. Ja se on siis käsis, ei julkaistu. Lopussa kiitellään kolmea tyyppiä kommenteista, tiedä sitten onko kyse vertaisarvioinnista vai mistä.

Ja sitten on vielä sekin pidettävä mielessä, että sferulit ovat todellisia kiusankappaleita. Niitä syntyy lukemattomissa luonnollisissa ja ihmisen aikaansaamissa prosesseissa. Luonnollisten ja antropogeenisten erottaminen toisistaan on todella vaikeaa hommaa, puhumattakaan siitä, että pääsisi varmuudella käsiksi syntyprosessiin.

Itse en jaksa enkä jouda tuota käsistä ajatuksella lukemaan, ja vallankin kun Loeb on asiaan sotkeutunut, se ei pätkääkään edes houkuttele (ei voi mitään, kun hän keskittyy levittämään älyttömyyksiä mediassa, on hänen mitään tekemisiään aika vaikea ottaa vakavasti, vaikka tietysti aina pitäisi kyetä suhtautumaan avoimin mielin). Mutta kuten totesin, vilpittömästi toivon, että loebismistä huolimatta tämä olisi ihan vakavasti otettava juttu. Aika näyttää.

Teemu

T. Öhman

Onneksi Sciencelta löytyi selkärankaa julkaista reipasta kritiikkiä:

https://www.science.org/content/article/did-interstellar-debris-fall-sea-floor-claim-meets-sea-doubt

"Nonsense" on aika tyhjentävä kommentti. Jotain kertoo tietysti sekin, että Loeb aikoo julkaista tuon Ocean Science -lehdessä. En tunne kyseistä lehteä, voipi olla omalla alallaan pätevä, mutta eihän sieltä editori- ja assosiaattieditoritasolta varmasti löydy todellista osaamista tällaisesta aihepiiristä, joten humpuuki on helpompi saada läpi. Mutta Loeb on tavoitteensa jo saavuttanut, eli nimi on jälleen mediassa ympäri maailman ja rahaa tulee. Enkä muuten pistäisi päätäni tai muutakaan ruumiinosaani pantiksi sen puolesta, että TM palaa aiheeseen kriittisellä otteella...

Teemu

Mare Nectaris

Laitoin uutisen ihan vain uutisena, tietoisena henkilön ristiriitaisuudesta. Ihan mielenkiinnosta voi tästä linkistä lukea, että hänen ja astrofyysikkojen tuntemukset ovat aika molemminpuoleisia:

https://www.scientificamerican.com/article/astronomer-avi-loeb-says-aliens-have-visited-and-hes-not-kidding1/#amp_tf=L%C3%A4hde%3A%20%251%24s&aoh=16935515521677&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.scientificamerican.com%2Farticle%2Fastronomer-avi-loeb-says-aliens-have-visited-and-hes-not-kidding1%2F

Mukavaa että täältä foorumilta löytyy kriittistä kehystystä uutisille. Lisäsin aiheen otsikkoon kiistanalaisuuteen viittaavan twistin.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

T. Öhman

Asiallinen haastattelu, kiitos linkistä! Paljon Loeb tuossa puhuu sellaista jonka voisi takavuosien oman vähäisen akateemisen maailman laidalla pyörimisen perusteella allekirjoittaa. Esimerkiksi akateemisen tutkimuksen konservatiivisuus on oikeasti ihan järjetöntä, mutta kyllähän tuosta myös näkee sen, että Harvardin proffan näkökulmasta esim. yliopistotutkimuksen ongelmat ovat ihan jotain muuta kuin ne vaikkapa jostain Suomesta katsottuna ymmärtääkseni ovat. Ja jotta pysytään asiassa, niin todettakoon, että Loebin jutut olisivat ihan virkistäviä, jos hän samalla tekisi hyvää tutkimusta, mutta kun hommat tuntuvat olevan aika lailla juosten kusaistuja (ja tämän sanon tietysti sillä vakaumuksella, joka kumpuaa kokemuksesta olla jaksamatta lukea kokonaan yhtään hänen tutkimusartikkeliaan...).

Teemu