Yhdistysten nippelitietohistoriaa

Aloittaja West468, 27.01.2024, 17:59:21

« edellinen - seuraava »

West468

Tämä vuosi on siitä hauska, että muutamista yhdistystapahtumista tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Ne antavat mielestäni kiehtovaa kuvaa Ursan ja paikallisyhdistysten alkutaipaleesta - jopa ennen kuin yhdistyksiä oli virallisesti edes perustettu. Tässä pari esimerkkiä:

Tuolloin vielä melko tuore Einsteinin suhteellisuusteoria mietitytti ihmisiä 1924. Ursa hankki Saksasta mykkäfilmin, joka selitti aihetta. Sitä näytettiin selostuksen kera ensi-illassa sunnuntaina 3.2.1924, eli juuri sata vuotta sitten.
Einstein-filmin tiedot Finna.fi:ssä
Filmiä näytettiin ainakin Helsingissä, Turussa, Viipurissa ja Tampereella, selostukset antoi V.A.Heiskanen (Turussa maisteri Leinberg, ilmeisesti (?) koska esityksiä oli sekä suomeksi että ruotsiksi). Aamulehti mainosti filmiä maaliskuussa, jolloin se oli jo kiertänyt Suomea ympäriinsä.
Filmistä ei tiettävästi ole jäänyt jäljelle kopioita, mutta pari kuvaa filmistä näkee vaikka tästä artikkelista.
Fleischerin veljekset käyttivät filmiä ilmeisesti pohjana omalle versiolleen samasta aiheesta. Tämä filmi on Youtubessa.

Seuraava vuosipäivä erityisesti Turussa on sitten toukokuussa, kun tulee 100 vuotta ensimmäisestä yleisölle suunnatusta tähtinäytöksestä kaupungissa. Ilmeisesti tarina menee näin: 8.5.1924 oli aamulla näkyvissä Merkuriuksen ylikulku, jota Ursa näytti Helsingissä. Tilaisuus oli menestys, ja paikalle tuli paljon väkeä. Näyttämässä olivat mm. Heiskanen, Leinberg ja Sucksdorff. Väisälä asui tuolloin jo Turussa, mutta ovat varmasti soitelleet onnistuneesta tilaisuudesta. Joka tapauksessa jo 9.5.1924 oli Uusi Aura -lehdessä ilmoitus, että yliopiston päärakennuksen eli Phoenixin pihalla pidetään tähtinäytöksiä. Tehokasta toimintaa, siis.  :laugh:

Jos teillä on tiedossa yksittäisiä tilanteita tai tapahtumia, niin saa postailla! Näitä on kiintoisaa lukea ympäri Suomea miltä ajalta vain!