Aurinko 2024

Aloittaja VeijoT, 01.01.2024, 13:36:51

« edellinen - seuraava »

Petrus

#15




Taivaanvahdin havainto

Tiistai tarjoiltiin Turussa hyvinkin lämpimän kevätpäivän merkeissä, joten ei muuta kuin ylös ulos ja kuvaamaan! Tässä valkoisen valon näkymät, joista lähikuvan osalta tarvitaan vielä vähän paremmat kelit ja lottorivintäyteistä onnenhetket. 152mm linssiputki ja aurinkoprisma, lähikuvaa varten 5x+2.25x barlow. Lähikuvan orientaatio ei ole korjattu.

Lunt80THa DSII + Saturn-M


Ohi kiitäneet pilvet ei tehneet terää animaatiolle. Lunt80THa DSII + Baader TZ4 (eli 4x barlow) + Apollo-M Max.

Petrus Kurppa

mistral

Viimeisessä kuvassa liikkuu pinta, tuleeko liike kahdesta syystä, siis auringon oma elämä ja ilmakehän levottomuus?

Petrus

Molemmat näkyy eli auringon kromosfääri elää samaan tapaan kuten fotosfäärin granulaatio, eli on jatkuvassa pienessä liikkeessä. Ilmakehä aiheuttaa myös aina enemmän tai vähemmän liikettä kuvaan, tässä tapauksessa Hinode Solar Guiderin kanssa ryyditetty seuranta ei ollut ihan tip top pilvien kulkiessa ohi kuvauksen aikana. Tämä aiheuttaa enemmän veivausta kuin tyystin sinitaivaan alla kuvaaminen.
 
Petrus Kurppa

Petrus



Kuluneen viikon perjantaina auringosta olisi nauttinut paremmin terassilla, mutta velvollisuudentunnosta kiiruhdin kokeilemaan onneani kuvauksen suhteen.
Kuvan sai jokaisesta valosta (Ca II K, WL ja Ha) vaihtelevalla menestyksellä. Pilkkuja on nyt kivasti enemmmän taas valkoisessa valossa, kromosfäärissä riittää nyt filamentteja moneen lähtöön. Kiinnostavan näköinen protuberanssi reunalla. Kunnon flarepurkausta ei session ajalle tällä kertaa osunut.

Huomasin lokin menevän vaihteeksi auringon kiekon editse kuvatessa, niin tein animaation ruudut valikoimalla Autostakkertin videon esikatselun avulla.







Taivaanvahdin havainto
Petrus Kurppa

mistral

Näytä luontokuvaajalle video niin menee hiljaiseksi  :grin:

einari

Pääsin kokeilemaan DS-kameraani (Ares M Pro) aurinkokuvaukseen.
Mukavaa kun on enemmän pinta-alaa kuin normi ASI290MM-kamerassa ja myös että tämä kamera ei vaadi virtaa toimiakseen.
Lisätiedot Taivaanvahdissa.

___
Tapio

väre

Hienon näköinen aurinko, hyvin on tarttunut kameraan noita yksityiskohtia.
Markku
----------------------
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Sharpstar 61EDPH III, GSO 6" RC, iOptron GEM28, Asiair Pro, Asi 120 mini, ZWO ASI 533 MC Pro, Canon 80D, EOS R

Petrus

#22
Hieno taltiointi ja hyvä kamerapäivitys Tapiolla!





Keli suosi haloharrastajia, aurinko oli pilviharson peittämänä tiukasti.

Jälkilisäyksenä kaksi M-luokan flarepurkausta pilvien puurouttamasta datasta. Kolmaskin (!) M-luokan purkaus oli menossa tämän session aikana, mutta ehdin jo hävittää datan session alkupuolelta. Yhdessä ruudussa sentään vielä vähän jälkilöylyjä M1.1-luokan flarepurkauksesta. Melkoista jytinää puolen tunnin sisään! Orientaatio animaatioiden osalta ei tip top. Ensimmäisen purkauksen ja viimeisimmän purkauksen välillä on vajaat 30 minuuttia.

SpaceWeatherin mukaan maanantaina 15. huhtikuuta auringonpilkkuryhmä AR13634 sai aikaiseksi kuusi flarepurkausta. Toinen ryhmä AR13639 sai aikaiseksi 13 flarepurkausta yhden päivän aikana. Pienestä jäi kiinni, että olisi saanut datasta irti vielä yhden C-luokan purkauksen tämän ryhmän osalta. Pilvettömiä päiviä odotellessa...




M1.4 AR 13634


M2.2 AR 13639
Petrus Kurppa

Petrus

Keskiviikon auringonvaloa kolmessa eri valossa trifectan muodossa. Ensimmäisessä kalsiumin II K valoa, joka on enimmäkseen valokuvauksellinen tapa tarkastella aurinkoa. Omaan silmääni näkymät ovat pilkkopimeät. Kamera pärjää paremmin Toisessa on tuttu ja tavanomainen fotosfääri aurinkoprismalla kuvaten. Fotosfääri ja jälkimmäisenä oleva vetyalfan näkymät näkyykin kelin salliessa aina vain paremmin kesän lähestyessä.

Kalsiumin valoa tallentaessa auringossa tapahtui noin kello kolmen suunnassa C9.3 luokan flarepurkaus. Vahdissa animaatio, joka olosuhteiden puitteissa ei onnistunut mairittelevasti. PS. Iltapuhteena vähän yritin hioa huonoutta hyvempään suuntaan. Jätän lopputuloksen raadin päätettäväksi...

C9.3 flare Ca II K 24th April 2024 by Petrus Kurppa, on Flickr

Taivaanvahdin havainto

Petrus Kurppa

Petrus

Lyhyeksi jäi tänään hetket auringon äärellä, ja nekin meni pilviharson läpi kuvaten. Ei hyvä. Näytti siellä tuikahtavan mystinen flarepurkaus, jonka luokittelu viivästynee sunnuntain johdosta. C-luokan purkaukselta näyttää käppyröiden mukaan.




Aurinko kalsiumin II K valossa. TS Optics 80mm, 55mm apertuurimaski, Lunt 12mm Ca II K moduuli, Baader Hyperion Zoom barlow 2.25x, Saturn-M. UTC 10:59-11:17.



Petrus Kurppa

Petrus

Vappupäivän aurinko paistoi lähes aamusta iltaan, josta pääsi nauttimaan useamman putken kera. Datan käsittely ottaa aikansa, nyt kun kelien puolesta seuraavana päivänä on jo luvassa lisää työstettävää.  Alemmasta kuvaajasta käy hyvin ilmi, että aika hiljaista oli pitkään flarepurkausten osalta. Onneksi viimein osui peräti kaksi M-luokan purkausta erittäin lyhyen aikavälin sisään.

Lunt80THa ST, Saturn-M SQR, 2x barlowlinssi, Sky-Watcher AZEQ6GT, Hinode Solar Guider.
UTC 11:30-16:30.

The Sun in Ha 1st May 2024 by Petrus Kurppa, on Flickr

Petrus Kurppa

Santtu

Mites tänne saa lisättyä kuvan tai timelapse videon?

Santtu


Santtu