Kysely satelliittiverkostojen kuten Starlink vaikutuksesta havaintoihin

Aloittaja Anne Liljeström, 05.09.2023, 13:33:58

« edellinen - seuraava »

Anne Liljeström

Brittiläinen tähtitieteellisten yhdistysten yhteenliittymä Federation of Astronomical Societies (FAS) tekee paraikaa kyselyä uusien satelliittiverkostojen vaikutuksesta harrastajatähtitieteellisiin havaintoihin. Ursa jakaa sen nyt heidän pyynnöstään. Kysely sulkeutuu 22.9. keskiyöllä Briteissä, eli 23.9. klo 03 Suomessa.

Kysely on englanninkielinen, mutta olemme kääntäneet sen johdannon suomeksi. Kyselyyn voi osallistua, vaikka lisääntynyt satelliittien määrä ei olisi aiheuttanut juuri sinulle mitään merkittävää haittaa.

Itse kysely löytyy täältä:
https://form.jotform.com/232251987986069

Käännetty johdanto on tässä alla.

---
Suurin osa uusista satelliiteista, jotka on laukaistu ns. matalalle maan kiertoradalle (LEO) viime vuosina, on osa suurempaa satelliittien verkostoa, joka muodostaa linkitetyn viestintäjärjestelmän. Näihin lukeutuvat esim. SpaceX:n Starlink-satelliitit. Vaikka useimpien niistä pitäisi olla näkymättömissä paljain silmin, ne aiheuttavat silti ongelmia teleskooppihavainnoille, tähtivalokuvaukselle, spektroskopiamittauksille ja radiotähtitieteelle.

Union of Concerned Scientists -järjestön satelliittitietokannan mukaan vuoden 2022 loppuun mennessä Maan kiertoradalla oli 6 718 toimivaa satelliittia, joista 5 938 oli matalalla Maan kiertoradalla ja yli 80 % niistä on laukaistu viimeisten kolmen vuoden aikana. Matalalle Maan kiertoradalle on ehdotettu arviolta 250 000 satelliitin laukaisua seuraavan vuosikymmenen aikana. Tämä on noin 40-kertainen kasvu nykyiseen määrään.

[Tähtitieteilijä] Jonathan McDowell ylläpitää luetteloa suunnitelluista satelliittiverkostoista sivuillaan [https://planet4589.org/space/con/conlist.html], joilla hän näyttää 22. elokuuta 2023 asti yhteensä enintään 543 811 LEO-satelliittia 18 eri suunnitellusta satelliittiverkostosta. Hän ei anna aikataulua, mutta jos kaikki käynnistetään suunnitellusti, tämä merkitsisi lopulta yli 90-kertaista kasvua nykyiseen määrään!

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia näiden satelliittien vaikutusta tähtiharrastajien havaintoihin. Tulokset kootaan ja esitellään IAU:n symposiumissa 385 Astronomy and Satellite Constellations: Pathways Forward (2.-6.10.2023, La Palma, Kanariansaaret, Espanja), ja tämän symposiumin suosituksia käytetään neuvottaessa kansainvälisiä elimiä, jotka tekevät poliittisia päätöksiä satelliittien toiminnasta ja avaruuden kestävästä käytöstä (erityisesti matalalla Maan kiertoradalla).

Tämä kysely on kaikille avoin. Olipa satelliittien määrän kasvu vaikuttanut sinuun tai ei, FAS kehottaa sinua osallistumaan kyselyyn. Tämä on tilaisuus panoksellesi tehdä positiivinen muutos tähtitieteen tulevaisuuteen!

Jos sinulla on kuvia, jotka voisivat toimia esimerkkinä satelliittien määrän ongelmallisesta kasvusta ja jotka olisit halukas jakamaan (nimesi mainittaisiin julkaisun yhteydessä), voit lähettää ne osoitteeseen fas@qsoft.ltd.uk.
Anne Liljeström
Ursan toiminta- ja tiedotussuunnittelija