Filtterien koko ja kierteet

Aloittaja Lamont, 23.02.2024, 01:26:11

« edellinen - seuraava »

Lamont

Hei, eli yritän selvittää miten saisin liitettyä 2" filtterin putkeen tai flatteneriin. Putki on Apochromatic refractor AP LUX 60/360 ED ja flattener tämä ts-optics flattener. Astroshopilta tuota kysyin ja he ehdottivat että osta filter drawer, mutta siihen en vielä halua taipua.

Minun käsityksen mukaan 2" filtterissä ne kierteet on tasan kaksi tuumaa ja se kohta missä lukee filtterin tiedot menee kahden tuuman yli? Kysyn sillä minun mittausten perusteella kummassakaan, niin putkessa kuin flattenerissä ei ole noin isoja kierteitä vaan suurimmat on noin 46.8mm. Kuitenkin tuossa m48-nex adapterissa eli tässä on sisällä kahden tuuman kierteet, kunhan vaan rullaa tuon "kavennusrenkaan" ensin tieltä pois. Ongelmaksi vain muodostuu sen kavennusrenkaan saaminen takaisin, jotta sen flattenerin saa kiinnitettyä takaisin adapteriin. Ja flattenerissä on kierteitä noin 5mm eli sitä filtteriä pitäisi saada rullattua tuonne m48-nex adapterin sisään ainakin 6mm. Tästä päästään siihen tosiasiaan että se kohta siitä filtteristä jossa ne tiedot on pitäisi saada pois, mieleen tuli hiominen mutta pidän sitä viimeisenä vaihtoehtona. Tiedän että sen pelkän lasin saa sieltä jotenkin pois mutta pysyykö se lasi siinä osassa kiinni jossa ne kierteet on ja miten vaikeaa sitä on rullata ilman sitä osaa joka on nimenomaan tarkoitettu siihen sen paikalle pyörittämiseen?

Aika vaikea tuota on selittää sanoin, mutta yritinpähän ainakin ja kuviakin voin laittaa jos selityksestä ei ongelma vielä avaudu. Tietysti jos selviää, että ne kierteet onkin pienemmät ja se 2" tarkoittaa koko filtterin halkaisijaa niin sitten ongelma on aikalailla erilainen.

hm

2" okulaarisuodattimen nimelliskierre on 48 x 0,75 mm.

Kuvakentän tasoittajan etäisyys kuvatasosta on oltava varsin tarkoin oikean mittainen parhaan kuvaustuloksen saamiseksi. Jos tasoittajan perään lisätään lasia, pitää etäisyyttä muuttaa parhaan kuvan saamiseksi. Tälllöin olisi hyvä, jos etäisyydessä olisi parin millin verran säätövaraa.

Rakenteelliseen ratkaisuun en yritä edes ottaa kantaa.

Hannu Määttänen

Lamont

Kiitos vastauksesta. Tuo m48-nex adapteri on juurikin tuon 55mm ja siihen en aikonut kajota, vaikka se olisikin mahdollista ostaa ohuempi adapteri ja laittaa menetettyjen millien tilalle vaikka se filter drawer. Drawer on käsittääkseni mahdollista kuitenkin sijoittaa myös putken ja tasoittajan väliin niin selviää vähän halvemmalla.

Sen verran edelliseen viestiini tarkennusta, että siinä "kavennusrenkaassa" joka mahdollistaa tasoittajan ruuvaamisen adapteriin ei ole kierteitä vaan se pysyy paikoillaan niillä kolmella pienellä kuusiokoloruuvilla. Tämä taas on hyvä asia sen suhteen että ne kierteet joihin sen suodattimen suunnittelen kiinnittäväni alkavat noin 6mm adapterin, tasoittajan puolen, päädystä. Huono puoli että ei ne kierteet nouse sieltä adapterin pinnasta kuin ehkä 0.5 mm joten paljoa tilaa ei sille suodattimen "tietorenkaalle" ole.

Toinen idea oli että ostaisinkin 1.25" version ja yrittäisin jolloin step-down renkailla saada sen pysymään jossain välissä, mutta se vaatisi varmaankin aika hankalasti löydettäviä renkaita ja toisekseen luulen, että se heikentäisi jo melko vaatimatonta valovoimaa entisestään (aps-c kokoinen kenno), voin olla väärässä ja jos joku tietää paremmin että ei se heikennä niin ehkä tätäkin ideaa voisi jalostaa pitemmälle.

No ehkä minä vaan tilaan sen suodattimen ja toivon parasta, tätäkään en ostaessani tuota tullut edes ajatelleeksi, mutta ei kai heiltä nyt voi odottaakaan tekstiä kuvaukseen, että tarvitsee erillisen tuotteen jos haluaa käyttää suodattimia, mutta näin sitä oppii.

Gronjyr

Moi,

Hankala sanoa, että saatko tuonne väliin fiksusti laitettua. Mutta 1,25" filtteri taatusti vinjentoi aps-c kokoista kennoa. Drawerin lisäksi myös clip filtterit voi olla vaihtoehto osaan kameroista. Noita saa ainakin sony alphaan joitain malleja. Mutta on astronomikin, joten halpoja eivät ole (hinnat tietysti suhteellisia). En tiedä tekevätkö muut firmat noita.

Mulla on yksi skywatcherin 2" light pollution filter turhana pyörinyt 15 vuotta harrastelaatikossa.
Voin laittaa sen sulle kirjepostilla jos haluat testailla asennuksia ennen kalliimpia tilauksia. Ei tarvitse palauttaa. Ihan käyttökelpoisessa kunnossa se on suojakotelossa, mutta en sille koskaan käyttöä keksinyt.

Laita yv:llä yhteystiedot jos tuon haluat. Ei maksa mitään.

Jyrki Grönroos
Jyrki Grönroos
12" F4 newton (DIY)
EQ6 pro (zero backlash mod)
https://www.astrobin.com/users/JyrkiGronroos/
http://greenroseastro.kuvat.fi

einari

Niin, saanko kysyä että minkälaista filtteriä olet harkitsemassa?
Kun nykyään ns valosaastefiltterit alkaa olla aika turhia kapistuksia.
Ja ilmeisesti olet liittämässä kierteillä flättenerin putkeen?
___
Tapio

Lamont

Kiitos jälleen vastauksista ja vielä isompi kiitos Jyrki Grönroosille sillä nyt pääsee testaamaan käytännössäkin eikä tarvitse vain mielessä noita sovitella. Toiveissa on joko optolong l-enhance, l-extreme tai l-ultimate ja nuo vaan youtube videoiden perusteella jossa noita on vertailtu. Itsellä h-alpha modattu Sony a5000 niin h-alpha filtterikin on jossain vaiheessa toivelistalla mutta ei ennenkun saan jonkunlaisen helpomman tavan vaihtaa sitä filtteriä kentällä. Siihen en näe muuta vaihtoehtoa kuin juurikin tuon filter drawerin ja se on sitten hankintalistalla joskus, kun on ensin selvinnyt että onko noista edellä mainituista filttereistä edes tarpeeksi hyötyä hintaan nähden. Varkaudesta kun kuvailen niin järvikylän kasvihuone valloittaa ainakin puolet eteläisestä taivaasta ja toivon ainakin jotain hyötyä filtteristä.

Kuitenkin se on saatava ensin kiinni. Minun kiinalainen työntömitta sanoo noitten kierteiden halkaisijaksi 50.2mm tai 1.98" joten aika lähelle menee. Filtteri pitäisi kuitenkin saada tuon kavennusrenkaan verran tuonne sisään jotta tasoittajan saa paikalleen. Uskon että se ei onnistu ilman filtterin purkua. Tähän liittyen kysyisin, että onko joku purkanut noita ja miten helppoa se on. Spanner wrench on englanniksi sen työkalun nimi joka tuota purkua helpottaisi, mutta ei tuo niin monimutkaiselta työkalulta näytä ettenkö itsekin sen voisi väsätä. Jos sen pelkän lasin saan sieltä nätisti pois niin se varmasti mahtuu tuonne adapterin pohjalle ja sitten toiveissa on että filtterin kierrerengasta voisi käyttää lukitsemaan lasin paikalleen, parempi tietysti jos se lasi pysyy hyvin kiinni siinä filtterirenkaassa ilman sitä "tietorengasta", mutta ehkä mielummin laittaisin ne kierteet lasin päälle jotta lasi ei voisi liikkua edes vahingossa.


Gronjyr

En tiedä paljonko olet kuvaillut optiikan läpi. Jos et vielä paljoa, niin suosittelen aloittamaan ilman filttereitä ja ottamaan tuntumaa kalustoon ja kuvankäsittelyyn sekä seurantaan. Saat samalla näkemystä valotusaikoihin ja valosaasteeseen yms.

Jos sinulla on jo kokemusta, niin hyvä, sitten nuo edellä mainitut on jo hallussa. Allekirjoittaneella oli haasteita jo noidenkin kanssa alkuun, siksi tässä haastelen.

Nuo extreme (7nm) ja ultimate (3nm) on jo niin kapeita kaistoja, että erillistä h-alfaa ei tarvitse värikameran kanssa. Nuo sisältää oiii ja h-alfan kaistat.

Toimivat varmasti emissiosumuihin. Mutta tarvitsevat aika pitkät valotusajat ja polttovälistä huolimatta seurantakin saa olla kunnossa. Käytin ite canonin kanssa Baaderin uhc:tä, joka on hieman laajempi. (ehkä lähempänä tuota l-enhancea).

Laajakaistaisille kohteille kuten galaksit ja linnunrata sitten ihan ilman filttereitä menee hyvin dslr:n kanssa. Erityisesti jos valosaaste tulee "valkoisista" ledeistä. Oon kuvannut joskus Helsingin rannikolla ja kyllä sieltä valosaasteen seasta aina jotain sai tarttumaan.

Mutta toivottavasti saat kaluston kasaan, filtterit kiinni ja pääset omakohtaisesti testaamaan. Jatkan yv:llä siitä testifiltteristä.

Jyrki
Jyrki Grönroos
12" F4 newton (DIY)
EQ6 pro (zero backlash mod)
https://www.astrobin.com/users/JyrkiGronroos/
http://greenroseastro.kuvat.fi

Lamont

Itsellä vain star-adventurer ja polkupyörä niin ne asettaa jonkunlaiset rajat, mutta niistäkin huolimatta voin sanoa että ihan hyviä tuloksia olen aikaan saanut. Tosin vain kameralinsseillä (135mm). Andromeda, Orion ja Rosette on ne kohteet joista toivon tämän putken avulla saavani tyydyttävät kuvat ja uskon, että mikä vaan noista filttereistä auttaisi paljon noissa kohteissa.

Oppirahoja maksamalla olen ainakin sen oppinut että lasista ei kannata säästää ja tämän putken osalta sen, että fokuserista ei myöskään. Optisesti tähän olen hyvinkin tyytyväinen jo nyt (neljän "testikerran" jälkeen), ei comaa eikä haloja. Mekanisesti ei kyllä hurraamista, sillä aika turhauttavaa tuota on yrittää tarkentaa bahtinovin avulla linssiä kääntämällä, varsinkin pakkasessa. Siksi ehkä haluaisinkin kerralla ostaa sen "paremman" filtterin enkä etsiä halvalla hyvää, mikä on vuosien saatossa osoittautunut aika hankalaksi tehtäväksi. En sano että tuo l-ultimatekaan paras on, mutta itselleni se olisi se yksi millä selvitään ainakin kamerapäivitykseen asti.

On tuossa tarkennutavassa varmaan hyvätkin puolet, sillä toiveissa on että kunhan tuon joskus (toivottavasti ensi kerralla) saan tarkennettua niin että se viiva on täysin x:n keskellä niin se myös olisi siinä jo valmiiksi seuraavalla kerralla. Koska ei tuo linssi ainakaan itsestään pyöri ja ainut mikä siihen tarkennukseen voi sitten vaikuttaa on lämpötila ja toiveissa on että se ei vielä 10 asteen heitoista muuttuisi, voin taas olla väärässä, mutta se kyllä selviää.

Mutta se 130€ minkä säästin kun tuon fokuserittoman version valitsin ei ole kyllä sen arvoista eli jos joku muu miettii tuon ostamista niin, jo ilman tätä filtteri ongelmaakin, kannattaa ostaa se normi r&p fokuseri malli. Jos siis kuvausta miettii, visuaali ja guidaushommiin tuo on varmasti hintansa väärti.

Lamont

Lainaus käyttäjältä: einari - 24.02.2024, 13:02:59Niin, saanko kysyä että minkälaista filtteriä olet harkitsemassa?
Kun nykyään ns valosaastefiltterit alkaa olla aika turhia kapistuksia.
Ja ilmeisesti olet liittämässä kierteillä flättenerin putkeen?
Vielä tuohon palatakseni, että aina saa ja on hyvä kysyä. Mielestäni ne oikeat kysymykset johtaa usein ratkaisun alkulähteille, eli kiitos kysymästä ja kyllä flattener rullataan kierteillä niin putkeen kuin tuohon m48-nex adapteriinkin ja m48 on tuo putkeen menevä kierre ja m54 tuohon m48-nex adapteriin. Eli filtterin varmaan saa johonkin kohtaan kiinni ilman ongelmia mutta sitten sen flattenerin tai m48-nex adapterin kiinnittäminen on ongelma. Kuitenkin kiitos Jyrkin kohta pääsen ihan käytännössä tuota testaamaan ja raportoin sitten joko uusista ongelmista tai uusista opeista.

Lamont

Kyllä se vain niin on, että nuo suurimmat kierteet jotka tuolta löysin eli noin 46.8mm on juuri sopivat 2" suodattimille (ainakin tuo jonka Jyrkiltä sain kävi heittämällä, joten eiköhän muutkin). Ei olisi paljoa tarvinnut astroshopin nähdä vaivaa, että olisivat tuon tarkistaneet, mutta kai he ensisijaisesti yrittävät myydä tuotteita. Selvisi myös sekin, että suodattimen avaus ei tarvitse sen kummempaa työkalua, kuin ihan pienen talttapää ruuvimeisselin jos joku sitä miettii. Eli loppu hyvin ja otan takaisin tuohon putkeen kohdistamani "filtteri kritiikin", mutta en tarkennin kritiikkiä, vaikka senkin suhteen näyttää jo hieman valoisammalta. Kiitos kaikille ja etenkin Jyrkille avusta.