Linnunratakuvia Chilestä kokeiluun

Aloittaja allar, 29.03.2023, 23:14:20

« edellinen - seuraava »

allar

Olin vuonna 2019 Paranalilla työmatkalla ja hankin mukaani käytetyn Canon 6D järkkärin ja Skywatcherin Star Adventurer MINI Wi-Fi seurantapään. Valoitin työpäivän päätteeksi yleensä Linnunrataa useamman tunnin. Joskus pitkissä kuvasarjoissa VLT-teleskoopin laserit tulivat pilaamaan ruutuja  :veryangry:

Pinosin pian matkan jälkeen kuvat DeepSkyStackerillä ja ne ovatkin olleet esillä kotisivuillani: http://www.allarscopes.com/gallery/index.php?/category/24

Nyt vielä vuosien jälkeenkin minua on jäänyt kuitenkin vaivaamaan se, että minun kuvankäsittelytaidoillani paljon kuvien detaileja on varmasti jäänyt pimentoon. Oliskin hauska nähdä, mitä kuvista saisi kaivettua esiin taidokkaammalla pinoamisella. Olen ladannut raakakuvat pilveen muutamasta kuvasarjasta. Ehkäpä jonain pilvisenä tai valoisana iltana joillakin olisi halua leikkiä materiaalilla, ja yrittää kaivaa lisää yksityiskohtia esiin :wink:

Milky Way 1 (19x60s, 50mm Canon EF Linssi) / Raakakuvat (429Mb): https://cloud.aip.de/index.php/s/iRTge8Jdwrc8xXq


Milky Way Long 1 (67x120s, Irix  Firefly Ultra Wide Angle Lens 15 mm f2.4 for Canon EF)/ Raakakuvat (1,4Gb): https://cloud.aip.de/index.php/s/yH2fnCDgM97ZiMc


Tämän linkin takana löytyy vielä muutama muu kuvasarja Linnunradasta ja mm. Tarantula-sumu (9,7Gb): https://cloud.aip.de/index.php/s/g3R7ZwjwZXk7RJG
Allar Saviauk

JVO

Raw-kehitys, pinoaminen, taustataivaan poisto, venytys. Kateeks käy etelän kuvaajia.

allar

No huh! Kieltämättä aikamoinen ero alkuperäiseen! Hyvin tulee noi punaiset sumut esiin! :shocked: Ja tää taitaa olla vielä yksi vähiten valotetuista kuvista...

Kiitos JVO!
Allar Saviauk

mistral

On se etelän taivas erilainen, varsinkin galaksin keskusta mitä ei täältä näe koskaan.

AstroIle

Huh,

Kyllä parannusta tuli huimasti. Onkohan JWO:n käsittelemässä kuvassa klo 2. Kohdalla kaksi punaista kohdetta kissan käpäläsumu vai tarantela sumu...

T.Astroile

cmas

#5
Ah, tämä oli se mitä kaipasin: Eteläisestä Suomesta on valosaasteessa kamalaa koettaa kuvata linnunrataa ja hirveä tuska saada mitään aikaan. Puhumattakaan tuosta keskusalueesta, joka ei Suomessa ikinä näy. Kiitos tästä datasta, tällä on hyvä harjoitella :)

Eka kuva:

  • Pinosin DSS:llä ja otin sen yhden darkin mukaan (ainakin se näytti mustalta)
  • Photoshop auki ja pientä venyttelyä threshold-maskin avulla
  • StarNet++V2:lla nappasin tähdet pois
  • Photoshopissa venyttelin tähdet sisältävää kuvaa vähän enemmän, koetin varoa ihan älytöntä puhki palamista, mutta lopputulosta olisi varmasti paljon syytä vielä viilata (nyt ei ehdi)
  • Photoshopissa venyttelin tähdetöntä kuvaa mieleisekseni
  • Otin tähdellisen kuvan, heitin sen tähdettömään mukaan omana layerinaan ja blendasin sen highlight-moodissa mukaan

Toinen kuva:
Tässä on se pelkkä tähdetön kuva venyteltynä ilman mitään kohinoiden poistoa tai silloittelua.

Mitään kohinan poistoja en siis tehnyt. Ja parempia astrokuvien käsittelysoftia kuin Photoshop ei omassa osaamisrepertuaarissa ole ollenkaan, joten niitä ei ole käytetty. Kovat tekijät kunnon softilla saa tuosta varmaan vaikka mitä vielä irti. Kuvat liitteenä eli reilusti skaalattu alas ja pakattu kuvahkosti. Jos tarvetta, voin allarille antaa vaikka Photoshop-projektit semmoisenaan käpisteltäväksi. En koettanut venytellä punaista liikaa esiin, kun se menee hankalaksi ilman maskauksia (helottaa sitten tähdetkin punaisena).

Huomioita omasta kuvauskalustosta:

  • Itsellä on Sony A7iii ja vaikka sen star eateriä onkin saatu vähennettyä vuosien aikana, niin ei se optimaalinen ole: Tulee liikaa vihreitä tähtiä johtuen juuri tuosta raivostuttavasta algoritmistä ja niille on hankala tehdä mitään
  • Pitäisi siis miettiä, jos kuvaisi linnunrataa tosissaan, että pitäisikö kaluston merkkiä ehkä vaihtaa tai ainakin keksiä millä ne vihreät kajastukset saisi tähdistä kuriin (vinkkejä otetaan vastaan!)

Edit: Tulipa kamalia noista pienistä ja pakatuista kuvista  :angry:
Linkit kuviin gdrivella (toimii vain suoralla linkillä):
Tähtien kanssa: https://drive.google.com/file/d/1rYOOHrldhghBzOgcpKxOul630dV8HXN4/view?usp=share_link
Ilman tähtiä: https://drive.google.com/file/d/1OwQ5_-wNTvAPGwlg--EfkPF9FzLFn1we/view?usp=share_link

Edit 2: Pieni viilaus vielä. Hienoa dataa kyllä tämä ja tällä sain itselle monta asiaa selville omasta prosessointipolustani.

väre

Minunkin piti kokeilla. Ehkä tuli reviteltyä vähän liikaa.
Markku
----------------------
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Sharpstar 61EDPH III, GSO 6" RC, iOptron GEM28, Asiair Pro, Asi 120 mini, ZWO ASI 533 MC Pro, Canon 80D, EOS R

allar

Hienoja versioita kyllä kaikilla! Onko kukaan vielä kokeillut tuota toista esimerkkikuvaa? Siinä nimittäin kokonaisvaloitus on 2,2 tuntia verrattuna tuohon ensimmäisen kuvan 19min valotukseen. Siinä olisi ehkä enemmän potentiaalia revittelyyn  :wink:
Allar Saviauk

PetriKe

Oma prosessi, PixInsightissa värikalibrointi SPCC-työkalulla ja loppufiilaus Photarilla.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

CSB

Minun taivas, oli pakko kokeila  :embarrassed: DSS ja Irfanview

Uskomaton hieno kuva

CSB


cmas

Kokeilinpas ensimmäistä kertaa eläissäni Siriliä tuohon laajakulmaisempaan otokseen. Ja pieni loppusilaus & pieni crop Photarissa. Jos osaisi, niin tuosta Rho Ophiuchista saisi varmasti paljon enemmän irti.

Liitteenä pieni versio ja linkin takana täysikokoinen.
https://drive.google.com/file/d/17XPu-3Yji1lNsMnaHnWgzq1ExJBdgujI/view?usp=share_link

allar

Aika hyvin oot saanu tuon taustan tasaisen tummaksi ja kontrastia esiin! Löysitkö kalibrointiasetukset tuolle laajakuvalinssille?
Allar Saviauk

cmas

Lainaus käyttäjältä: allar - 08.04.2023, 14:38:09
Aika hyvin oot saanu tuon taustan tasaisen tummaksi ja kontrastia esiin! Löysitkö kalibrointiasetukset tuolle laajakuvalinssille?

BE toimi Sirilissä yllättävän hyvin. Lightroomissa löytyi profiili sille Irixin 15 mm optiikalle ja käytin sitä vinjetoinnin korjaamiseen, mutta en korjannut vääristymää kuitenkaan (ajoin siis raakakuvat LR:n läpi ennen kuin aloin pinota niitä Sirilissä).

CSB