Crayford- tyyppisen fokuserin asentaminen Skymax kaukoputkeen

Aloittaja Jussi Halttunen, 23.01.2023, 21:22:39

« edellinen - seuraava »

Jussi Halttunen

Onko kukaan kokeillut asentaa ja saanut toimimaan crayford-tyyppisen 2-nopeuksisen fokuserin Sky-Watcherin Skymax teleskoopissa ? Minulla on Skymax 180 malli ja siinä oleva nuppimainen tarkennuslaite on todella hankala käyttää. Tiedän, että Schmidt-Cassegraineihin on saatavissa tämän tyyppisiä fokusereja mm. Moonlite, joka on varsin hinnakas. FLO kauppaa toista halvempaa merkkiä SCT-teleskooppeihin. Kysyin sieltä, käykö tuollainen maksutoviin. Toivottavasti joku vastaisi. Muistan nähneeni jossain Britannian keskustelupalstalla jonkun Skymaxin omistajan kommentit tällaisen asennuksesta.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Evostar 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ5, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

Pappis

KVG: skymac focuser upgrade/replacement antaa kyllä pitkän listan tuloksia.

tomppa

Muistelisin, että uudempiin Skymax 150/180 sopii nuo Schmidt-Cassegraineihin tarkoitetut tarkennuslaitteet suoraan. Sen kun siis kiertää vaan paikalleen. Vanhemmissa putkissa (ainakin se kullanvärinen malli) on pienempi kierre ja vaativat adapterin.

Tuollainen erillinen fokuseri kyllä helpottaa hommaa huomattavasti. Meillä on yhdistyksen C11:ssa crayford ja auttaa kyllä niin visuaalihavainnoissa kuin kuvaamisessakin!

Jussi Halttunen

Hyvä juttu ! Sain myös FLO:sta vastauksen, jonka mukaan heidän myymänsä Astro Essentials SCT focuseri käy suoraan Skymax 180 putkeen. Noin 200 € sijoitus kannattanee tehdä. Jotkut on laittanut Moonlite-fokuserin, mutta se on hyvin kallis laite ja maksaa helposti yli 500 €. Onnettoman Skymaxin tarkennusnupin kääntäminen syö kyllä miestä rotan lailla. Tuo putki on minulla lähinnä planeetoiden havainnointiin. On aika pimeä peli syvän taivaan kohteille.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Evostar 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ5, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool