Sään seuranta 2023

Aloittaja mistral, 14.01.2023, 18:33:22

« edellinen - seuraava »

mistral

Nyt oikein perusteellisen huono ilma, sunnuntaiksi on luvattu jopa tulvia! Mutta vastamyrkkyä on tarjolla, sähkön hinta pysyy alhaalla :grin:
No aikansa kutakin, kyllä tähdet tulee taas esiin. Ja musta maa heijastaa vähemmän hajavaloa.

Tommi L

Nyt kun tammikuu on mennyt on aika koota tilastollisesti tätä tämän talven surkeutta säiden suhteen. Itseltäni löytyy käsiteltynä 15 verrokkivuoden säädata Hämeenlinnan Katisen mittauspisteellä. Tästä aineistosta olen laskenut potentiaalisten tähtikuvauskelpoisten öiden määrät. Tällaisen yön kriteerinä itselläni on ollut yö, joka sisältää kolmen tunnin yhtämittaisen pimeän ja selkeän jakson.

Tarkastelin nyt sitä, kuinka monta edellä mainitun kaltaista yötä mahtuu menneen marras-tammikuun ajalle, ja kuinka se suhteutuu noihin 15 verrokkivuoteen. Tilastojen perusteella kuvauskelpoisia öitä oli marras-tammikuun ajalla vain 10. Tämä poikkeaa todella paljon tuon aikajänteen mediaanista, joka on 22 yötä. Verrokkivuosista löytyi vain yksi marras-tammikuun jakso, jossa olisi ollut vähemmän kuvauskelpoisia öitä kuin menneellä marras-tammikuun jaksolla, ja se oli v. 2014-15 -jakso, jolloin oli vain 7 tällaista yötä. Kaikkien muiden verrokkivuosien marras-tammikuun jaksot sisälsivät vähintään 18 kuvauskelpoista yötä ja sijoittuvat tasaisesti mediaanin kumminkin puolin.

Eli tämä lyhyt tilastokatsaus osoituksena siitä, että ihan näin huonot talven kuvaus/havainnointikelit eivät ole (onneksi) kauhean yleisiä! Ja mikäli tämä laiha kausi ei jatku koko kevättä, niin maaliskuussa sitten olisi tilastollisesti lähes joka toinen yö tähtikuvauskelpoinen yö. Sitä odotellessa!
Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI174MM, ASI120MM

DarkSide

Tommi L kertoma data on synkkää... Tämä talvi 2022-2023 on mielestäni myös aika pilvien kertomaa. Tänään Lahden Ursan tähtinäytännössä täysin pilvisellä kelillä pukkasi 23 henkeä komeettaa katsomaan. Toisin kävi kun taivas umpipilvessä.
Säätä näyttäjämoodissa olen seurannut vuodesta 1979 ja tämä on 2022-2023 on kerrassaan paskanoteeraus (sorry ilmaus) kertoen siita todellisuudesta, missä elämme.
Tammikuussa ei täällä ollut kun 2-3 yötä kuvaamiseen.

mistral

Tuleekohan näiden rankkasateiden jälkeen kirkas yö? Jospa "iso luuta" olisi lakaissut kosteuden alas ilmakehästä ja näkyvyys olisi hyvä?

mistral

Valaiseva artikkeli HS:ssä:
Haitallisten saasteiden poisto kuumentaa ilmastoa entisestään - varsinkin Suomessa
Nyt valkeni miksi Markku Kulmala tutkii aerosoleja, mikä rooli niillä on ilmastonmuutoksessa. Ymmärsin niiden merkityksen näin:

aerosolihiukkanen joka on tiivistymiskykyinen, muodostaa vesipisaralle tiivistymisytimen ---> paljon ytimiä, paljon pisaroita, vähän ytimiä, vähän pisaroita ---> kun paljon ytimiä, jää yhdelle ytimelle vähemmän vesihöyrymolekyylejä ---> pisarakoko pieni ---> pisarat leijuu pitempään pilvessä ---> pilvi heijastaa pitempään auringon lämmön avaruuteen ---> ilmasto viilenee

Nyt kun valtiot on alkaneet vaatia tehtailta puhtaampia päästöjä, tiivistymisytimien määrä on pudonnut ja elo-syys-lokakuu on olleet uskomattoman kuumia (maapallon keskilämpö)

Lue koko juttu: https://www.hs.fi/talous/art-2000009981062.html


mistral

Ihan yleisesti, tämä pakkasjakso on ollut uskomattoman ankara, en ole eläissäni tällaista syksyä kokenut. On sanottu että ilmasto äärevöityy, siltä näyttää.

Jussi Halttunen

Heikot ovat olleet tämän syyskauden säät tähtikuvauksen kannalta. Elo-syyskuussa on ollut vain muutamia kirkkaita iltoja ja loka-marraskuussa todella vähän. Kohta pitää ruveta käyttämään etäkaukoputkia Espanjasta tai muualta etelämpää. Tämä vuosi on oman astronomiurani heikoin säiden puolesta.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Evostar 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ5, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

mistral

#7
Lainaus käyttäjältä: Jussi Halttunen - 01.12.2023, 18:24:07Heikot ovat olleet tämän syyskauden säät tähtikuvauksen kannalta. Elo-syyskuussa on ollut vain muutamia kirkkaita iltoja ja loka-marraskuussa todella vähän. Kohta pitää ruveta käyttämään etäkaukoputkia Espanjasta tai muualta etelämpää. Tämä vuosi on oman astronomiurani heikoin säiden puolesta.

Jospa Turusta saisi etäputken, siellä näyttää olevan hyvät kelit. Mikä sen salaisuus on, Tane jyrännyt kaikki tänä syksynä. :)

mistral

Nyt on pimein aika, päivä ei tästä lyhene.

mistral

Pakkasjakso päättyy, Vääksyssä vielä klo 17.30 24,5 astetta Lapissakin on lauhempaa.