Komeettahavaitsijatunnuksia muutettu COBS-havaintopalvelussa

Aloittaja VeikkoM, 26.08.2023, 22:55:29

« edellinen - seuraava »

VeikkoM

Comet Observation Database (COBS) -palveluun on lähetty suomalaisten havaitsijoiden toimesta yli 800 komeettahavaintoa.   Iso osa on laitettu keskitetysti Asteroidit ja komeetat -ryhmän toimesta joitakin vuosia sitten.  Näitä on saatu aiemman Kuu, planeetat ja komeetat -jaoston havaintoarkistoista. Kaikilta havaitsijoilta on pyydetty erikseen lupaa havaintojen siirtämiseen.   Sellaisia havaitsijoita, joita ei ole tavoitettu, on jätetty raportoimatta.

COBS-palvelu on käyttänyt pääasiassa omaa sisäistä sukunimestä muodostettua havaitsijakoodia, muotoa OBSaa (OBS sukunimen kolme ensimmäistä kirjainta ja aa juokseva pienaakkosista muodostuva koodi).   Joillakin havaitsijoilla on saattanut olla kansainvälisten havaintokampanjoiden kautta muodostettu ICQ:n (Internation Comet Quarterly) havaitsijakoodi, esim. allekirjoittaneella MAK03.

Nyt isolle joukolle COBS:in havaitsijoita on annettu virallinen ICQ-koodi ja tämä on päivitetty tai sitä päivitetään COBS:in tietokantoihin.  Reilulle parille kymmenelle suomalaiselle on tullut uusi koodi, jota tulee käyttää COBS:iin raportoitaessa.   Muutaman viime vuoden aikana aktiivisina olleille on ilmoitettu henkilökohtaisesti, jos heille on palelussa sähköpostiosoite.   Suuri osa uusituista tunnuksista kuuluu kuitenkin nyt jo passiivisille komeettahavaitsijoille, joiden havaintoja on laitettu ryhmän toimesta keskitetysti palveluun. Mikäli lähitulevaisuudessa olette raportoimassa COBS-palveluun, ottakaa yhteys allekirjoittaneeseen, niin pystyn kertomaan, jos teillä on havaitsijaprofiili COBS:issa.   Ryhmästä voi myös kysellä lisää komeettahavaintojen raportoimisesta ulkomaille.

Suomalaisstatistiikkaa COBS:issa voi tutkia osoitteesta:
https://www.cobs.si/statistic/association/15/ ja https://www.cobs.si/statistic/country/75/

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät