Chileen rakennetaan jättiläisteleskooppia

Aloittaja ispa, 11.12.2022, 20:59:54

« edellinen - seuraava »

ispa

JWST on tuonut hämmästyttäviä kuvi avaruudesta tarkkuudellaan. JWST:n yksi huono puoli on vain peilisysteemin pienuus (6 metriä). Chileen on rakenteilla uusi iso ELT-teleskooppi. Sen peilin halkaisija on 39 metriä. Ja ilmakehän aiheuttamat häiriöt kuviin voidaan eliminoida lähes kokonaan pois. Eli teleskooppi on kuin olisi avaruudessa.

Extremely Large Telescope (Wikipedia)

YLE:n artikkeli (YLE)

Chileen rakennetaan jättiläisteleskooppia, mihin verrattuna avaruusteleskooppi Webb on piipertäjä (YLE Tiedeykkönen podcast)
Ilpo Kantonen

Mikko_L

Mitähän tuolle E-ELT:lle oikeastaan kuuluu?  ESO:n sivuilla viimeinen päivitys on vuodelta 2018.. Sinänsä se että kunnianhimoisessa projektissa tulee viivytyksiä on pikemmin sääntö kuin poikkeus, ja varmaankin se joskus saadaan maaliin.

Ei tällainen valtava teleskooppi maan päällä ole lainkaan sama asia kuin avaruusteleskooppi.  Nytkin meillä on JWST:ta suurempia kaukoputkia kuten Keck, VLT, Subaru, Gran Telescopio Canarias ym. käytössä.  Ilmakehä, korkealla vuorillakin, on läpinäkymätön JWST:n havaitsemilla kaukoinfrapunan aallonpituuksilla.   Ei adaptiivinen optiikka auta jos mitään ei näy.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

einari

___
Tapio

mistral

#3
Webbin kaukaisista galakseista tietoa:
https://blogs.nasa.gov/webb/wp-content/uploads/sites/326/2022/12/Webb-Spectra-Reach-New-Milestone-in-Redshift-1024x762.png
Z13 on paljon punasiirtynyt kohde. Z1000 (likiarvo) on taustasäteilyn punasiirtymä. Olisi mielenkiintoista nähdä Z13 kohde vaikka saattaisi olla rajoilla ihmiselle.

Tarkistin Utu:n sivulta  https://users.utu.fi/kani/opetus/spektriohje/node16.html  paljonko Z13 oikein pidentää aaltoa, yllätyin. 500nm aalto pitenee 7000nm saakka. Kaavakin löytyi,
Z = (havaittu aalto miinus lähtöaalto) / lähtöaalto
Tämä tarkoittaa sitä ettei Z13 galaksista näy ensinkään näkyvä spektri vaan ainoastaan uv-alue, siis ihmissilmälle. Webb toki näkee laajemman alueen. Mutta ELT voi auttaa juuri oman alueensa kuvilla, se kerää periaatteessa n. 57x enemmän valoa kuin Webb.