Kirjoittaja Aihe: "Kasvanut" focal lenght -> ongelma?  (Luettu 815 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Snousi88

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 11
"Kasvanut" focal lenght -> ongelma?
« : 12-03-2023, 15:52:24 »
Huomasin tuossa kuvatessa männäiltoina, että minun SW 150pds antaa plate solven kautta 790mm focal lenghtiksi, vaikka putkihan pitäisi olla 750mm.
Aloin sitten miettimään että voisiko siinä olla syy miksi tuntuu että focus on jotenki hieman softi. Muuttuva pituushan on kuiten myös yhtäkuin muuttuva piste?

Putki tosiaan Skywatcher 150pds f5, paikallaan Baaderin mpcc mk3 correctori (ei pitäsi muuttaa mitään olennaista, ei f-lukua, eikä focal lenghtiä), kamerana Canon 7dm2 astromodattuna.

Kamera testattu erikseen toisella putkella, ei kyseistä ongelmaa toista eri putkessa kiinni.

Kollimointi on tarkistettu useasti laserilla, cheshirellä ja star testillä, se on niin liki ku voi olla näillä vehkeillä, joten tämä hieman nyt kummastuttaa kun koko talven ollut ongelmaa ko. putken kanssa.

Vahvasti alkanut epäilemään ettei tuo correctori nyt hoida asiaansa, testasin myös eri backfocuksilla (55mm ja 57mm) ja en saanut kyllä eroa tiristettyä esiin, en tosin verrannut kuvia ihan ajatuksen kanssa.

Focusta hoitaa Asin eaf ja asiair pro, eaffin flexit ja löysät on mitottu ja syötetty ohjelmaan, ei pitäs siitäkään olla kiinni ettei fokus itsessään osu, testattu myös manuaalisesti ja todettu sama, ei saa krispiä kuvaa aikaan.

Eli, arvauksia tai mielellään ihan tietoa, onko tuo suht-nopea f5 liikaa tuolle Baaderille, onkohan backfocus kuitenkin jotain muuta kuin tuo baaderin ilmoittama 55mm tai 57mm? Oonko väännelly peilien etäisyydet nyt jotenki niin päin p:tä et se sotkee jotaki?

Puuuh, on tämäki, yhenlainen harrastus :D

Poissa AstroIle

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: "Kasvanut" focal lenght -> ongelma?
« Vastaus #1 : 12-03-2023, 17:07:08 »
Hei,

Baader mk3 komakorrektori toimii, ehkä parhaiten 4-5f alueella. Tuo 55milliä on kierteestä polttotasolle kun käyttää t3-sovitetta (42mm). Kun kiertää irti korjaimen ympärillä olevan sovitteen irti, jossa on nuo teksti, kasvaa kierteet 48milliin ja matka kierteiden lopusta polttotasolle 58milliin koska renkaan paksuus on 3 mm.
Jos muistan oikein niin Canon Eos rungosta kuvatasolle on 45 milliä kun tähän lisätään sentin paksuinen adapteri johon tuo komakorjain lisätään on matka 55mm t2 versiolla.
Eli ei tarvitse enempää säätää harrastuksen tuossa vaiheessa. Jossain vaiheessa voi sitten säädellä millin osia ja kamera kaluston suoruutta, joka on sitten oma tarinansa.

Baaderin korjain ei lisää polttoväliä, mutta ei se varmaan täydellisesti 1:1 mene. Peilin valmistajat eivät säädä kuluttajahintaluokassa polttoväliä millilleen ja heittoakin voi olla peilistä toiseen. Lasin määrä vaikuttaa optiseen pituuteen, mutta ei välttämättä f-lukuun. 

https://www.cloudynights.com/topic/554686-coma-corrector-compariosn/

Kannattaa hakea tuntumaa kuvaamiseen. Kuvaukseen liittyviä osatekijöitä kyllä riittää pohdittavaksi aivan riittävästi.
Kuvaamisen iloa vaan.

t.Astroile

Poissa Snousi88

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 11
Vs: "Kasvanut" focal lenght -> ongelma?
« Vastaus #2 : 12-03-2023, 17:35:46 »
Mmmm, alkaa vaikuttaan siltä et koetettava säätää nyt tai hommattava tuohon putkeen tuo SW:n oma correctori koekäyttöön.

Juurikin tuota nuissa linkin testeissäkin näkyvää pehmeyttä olen tässä kiroillut ja tunnu pääsevän siitä eroon millään.

Ihmetytti tosiaan tuo kasvanut polttoväli, kun ilman correctoria plate solven kautta näkyy hieman alle tuon ilmoitetun 750mm, joten korjain jonka tosiaan ei pitäisi vaikuttaa f-lukuun eikä polttoväliin, nostaa prosentuaalisesti kuiten paljon polttoväliä.

Netin ihmeellisessä maailmassa oli myös raportoitu tarvittavaksi backfocukseksi mitä vaan välillä 50mm ja 60mm et saatu tuo korjain näyttään terävää/about edes terävää kuvaa.

Noh, prikkasarja esille ja seuraavaa selkeää odottamaan ja kokeileen et saako tuosta Baaderista välttävää kalua. Alkaa mielipide kallistua kyllä siihen että tuon kanssa pehmeä kuva on ominaisuus eikä vika, eikä sille mittää tee :D

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2794
Vs: "Kasvanut" focal lenght -> ongelma?
« Vastaus #3 : 12-03-2023, 18:30:34 »
Outoa jos Baader ei osaa tehdä kelvollista korjainta. Oletko kokeillut kuvata eri fokuksen poikkeamilla? Jos on kirkas kohde ja ottaa kuvasarjan niin että säätää ensin 2 "pykälää" in-focukseen ja seuraava 1, seuraava 0, ja +1 ja +2. Sarjasta ehkä näkisi kehityksen, missä päin on hyvä piirto. Toki sarjan voi laajentaa vaikka -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3. Vai onko fokuseri kokonaan poistettu rakenteesta?

Poissa Snousi88

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 11
Vs: "Kasvanut" focal lenght -> ongelma?
« Vastaus #4 : 12-03-2023, 18:57:24 »
On mulla tuossa focuseri ja steppejä saa säädettyä, tosin tuo SW:n oma edelleen ja sillähän nyt on vinkeensä silläkin.

Nyt kun päivän laavannu foorumeja, ni tuntuu ettei tuo Baaderi vaan tykkää leikkiä SW:n putkien kanssa ja on erittäin nirso tiltille ja kollimoinnille jne, haamukuvia tulee tähtiin ja nimenomaan tämä pehmeys tuntuu seuraavan.

Nimenomaan siis jos käyttää dslr kanssa ja sillonki vain tällee "out of box" on näitä pikkujuttuja kiusana, backfocusta säätämällä ne on tuntunu saavan nuita pelaamaan kunnolla.

Sekä tuo kasvanut polttoväli ilmeisesti ei ole sekään ennenkuulumatonta tämän cc:n kanssa.

Ei se auta, koettaa eri backfocuksilla ja justiinsa tuollee alkaa naputtaan kuvia kasa ja vähä vaivautua katsoon tarkemmin koneella niitä.

Kyllä se sieltä löytyy se sweetspot ku jaksaa kaivaa ja kokeilla ja jos ei, ni SW:n oma 0.9x correctori kuulemma toimii makiasti nuiden 130- ja 150-pds putkien kanssa.

Jopa yllätyin itseki että miten onki Baaderi saanu nuinkin suuren kasan negatiivisia arvosteluja ja testeissä pärjäinnyt erittäin huonosti muita valmistajia vastaan, eikä pelkästään siis näillä SW:n putkilla. Ennen ostoahan sitä ei jaksanut tietenkään kaivaa nettiä et löytäs nuo ketjut ja kiirekkin se sillon pari vuotta sitten oli :D