Kun keli on kirkas ja uusikuu, niin pidin toisenkin havaintosession viikon sisään. Putken alustaan askartelemani jääpiikit tulivat tarpeeseen ja se pysyi paikallaan, vaan havaintojakkaran ja havaitsijan kanssa sai liukastella. Ilmankosteus pysyi aika hyvin aisoissa eikä kuuraa kertynyt. Seeing tavanomaista huonompi ja läpinäkyvyyskin vähän tuhnuinen. Okulaarien virkaa toimittivat pääasiassa 17.5mm Morpheus (71x) ja Hyperion Zoom Mk.IV (max. 156x).
Jatkoin Deep Sky Wondersin kohteiden etsimistä Kaksosiin, Krapuun ja Ilvekseen. Ensin nappasin kuitenkin Ajomiehestä joukon NGC 1664, kivan näköinen ja aika laaja ilman kovin kirkkaita tähtiä, jos ei himmeäkään.
Kaksosten puolelle sitten, ensin M35 ja NGC 2158, koitin nyt zoomailla jälkimmäistä mutta en silti erottanut siitä yksittäisiä tähtiä vaikka pinta näyttikin hieman rakeiselta. Ei näistä mitään uutta. Seuraavaksi NCG 2266, aika pieni ja vaatimaton tähtijoukko.
Opin että Wasat (δ Gem) onkin kaksoistähti ja todella, himmeä kumppani siinä on vieressä. Eskimo-sumu, check - ja NGC 2420 - check - taas "ihan kiva" pieni tähtijoukko. Eskimoon en koittanut edes isoa suurennusta tällä kertaa kun seeing oli mitä oli (parani loppua kohti kyllä!) eikä peilikään vielä ollut kunnolla jäähtynyt. Planetaarista sumua NGC2371/2372 katselin, hassua että sillä on kaksi NGC-numeroa vaikka ne ovat ihan toisissaan kiinni.
Sitten Pikku koiran rajan tuntumasta pari tähtijoukkoa, NGC2395 on aika hajanainen, NGC 2355 taas pieni läiskä semmoista nättiä tähtipölyä. Ja reissun paras elämys - en edes ajatellut että tuolla läpinäkyvyydellä ja valosaasteella voisi olla mahdollista nähdä, mutta kun ruuvasin OIII-filtterin kiinni, niin siinä oli Abell 21 (Meduusa-sumu). Hyvin himmeä ja laaja planetaarinen, mutta syrjäsilmällä pystyin hahmottamaan muotoa aika hyvin. Abell -lista ei ole tunnettu helppoudestaan.
Kravun puolelle. Vesikäärmeen pään yläpuolelta löytyi kaksoistähti Σ1245, kaksi valkoista suht tasakirkkauksista tähteä. Siitä itään galaksi NGC 2775, ei pieni eikä iso, ei kirkas eikä himmeä, semmoisia ne nyt on.. keskustaansa kohti kirkaampi. Abell 21:stä innostuneena koitin nähdä Abell 31:n mutta ei mitään. M67.. siitä pohjoiseen X Cancri, hiilitähti, kirkas oranssi. Kaksoitähtiä Tegmine(ζ Cnc), ι Cnc, sitten uusi 57 Cnc.. onko tämä kaksoistähti? Tässä kohtaa kaivoin esiin ES4.7mm okulaarin (266x) ja onhan se kaksoistähti. Erotusta Cambridgen kaksoistähtiatlaksen mukaan 1.5".
Sen jälkeen syvälle syvään taivaaseen, kevään galaksisesonki on kohta täällä.. NGC 2683, kirkas pitkulainen oikein näyttävä galaksi. Sen jälkeen kaukainen pallomainen joukko NGC 2419 josta ei ole toivoakaan erottaa tähtiä, sen vieressä galaksi NGC 2424 joka oli hyvin himmeä, pystyin vaivoin erottamaan pitkän akselin suunnan. "Karhuntassugalaksi" NGC 2537 oli vain himmeä pyörylä, enkä erottanut siitä "varpaita" isollakaan suurennuksella. Viereinen IC 2233 jäi näkymättömiin. Lopuksi vielä NGC 2782, taas semmoinen sumuläikkä vain.
Uusia kohteita laskujeni mukaan 10kpl, ja yksi niistä siis Abell 21

-Mikko