PHD2 Ongelmat

Aloittaja vauve, 18.08.2022, 19:29:42

« edellinen - seuraava »

einari

Lainaus käyttäjältä: Disco Volante - 22.08.2022, 17:58:46

Pieni vinkki seurantaan. Seurantaputket ovat useimmiten akromaatteja. Käyttämällä minus-violetti suodattimia kuten Fringe Killer niin saat tiukemman tähden ja seuranta rauhoittu. Loppusuoralla tällä on suuri merkitys lopullisen kuvan pinoamisessa ja tarkkuudessa.

Haluaisinpa nähdä vertailun seurannan tarkkuudesta kun suodatinta on käytetty tai ei.
Käsittääkseni PHD (ja muutkin) laskee tähdestä sentroidia ja silloin sen koolla ei juurikaan ole merkitystä.
Kunhan tähden profiili on 'vuorenomainen' eikä sillä ole tasaista lakea seuranta hoituu hienosti.
___
Tapio

VP

Ainakaan minulla ei ole mitään ongelmia guidauksessa akromaatilla. Sattuu guidekamera olemaan vielä herkkä infrapunalle niin sekin vuotaa kookkaita haloja guidetähtiin - silti guidaus pysyy varsin hyvänä yöstä toiseen. Monethan myös tarkentavat guiderin hieman ohi jotta seeing ei vatkaisi guidetähteä eestaas, tiedä sitten onko vaikutusta.

Disco Volante

Kyllä se tähden profiili säilyy vaikka leikkaa turhan IR/UV pois. Varsinkin jossain F/4 lyhyessä akromaatissa joka on jo itsessään kauhistus. Sininen ei leviä niin hurjasti jos leikkaa hieman UV'sta.

Sitä paitsi tarkennus on helpompaa kun RB ei mene keskenään ristiin. Jos ei saa värit säädetty niin ei
saa myöskään optimaalisen terävän profiilin tähteen.
Bresser Messier AR-152L & AR-102S, Skywatcher AZ-EQ6 Pro, Bresser EXOS-2 Synscan EQ-5 Pro
RTL-SDR/VSRT, HOC 76.2 x 1250
ZWO ASI294MC Pro & ASI224MC, 2 x T7 (W2568A), EOS 600D

Disco Volante

LainaaJos tähdet on pyöreitä niin guidaus pelaa.
Tämä on se mitä täytyy tarkkailla. Jos tähti on neliskulmainen niin se tarkoittaa että kuva on reilusti alisamplattu ja tähti pääsee liikkuman pikselin sisällä ilman että kuva muuttuu.
Tämä on ongelma lähinnä näissä pienissä 200mm polttovälin putkissa koska niihin on hankala löytää sopivaa kameraa. Esimerkiksi 3,75µm on melko tavallinen pienen astrokameran pikselikoko kun putki taas vaatisi noin 2µm. Yli 600mm putkessa se ei ole ongelma.
Bresser Messier AR-152L & AR-102S, Skywatcher AZ-EQ6 Pro, Bresser EXOS-2 Synscan EQ-5 Pro
RTL-SDR/VSRT, HOC 76.2 x 1250
ZWO ASI294MC Pro & ASI224MC, 2 x T7 (W2568A), EOS 600D

Kaizu

Artjärvellä testattiin Lomon guidausta akromaattiputkella, Orion auoguider kameralla ja PHD:lla. Päästiin 0,3" rms seurantatarkkuuteen. Ei ollut tarvis suodattimille, enkä keksi mitä hyötyä niistä voisi olla. PHD toimii kun guidaustähti on jonkinlainen pampula joka ei hirveästi muuta muotoaan guidauksen kestäessä.
Pieni epätarkkuus saattaa auttaa siinä ettei seurata seeingiä. Renkaan muotoista guidaustähteä en ole kokeillut.
Asiasta kukkaruukkuun - EQ-jalustoissa hihnavälitys ei paranna seurantatarkkuutta. Se poistaa tuntuvan ja kuuluvan mekaanisen välyksen. Samaan tarkoitukseen on aiemmin Kiinalaisjalustoissa käytetty jäykkää ja tahmeaa rasvaa. Tarkkuusmielessä hihna on yksi "epätarkka" osa lisää välitysketjussa, tosin merkitykseltään vähäinen.

Kaizu
Kai Forssen

Disco Volante

LainaaKäsittääkseni PHD (ja muutkin) laskee tähdestä sentroidia ja silloin sen koolla ei juurikaan ole merkitystä.
Kunhan tähden profiili on 'vuorenomainen' eikä sillä ole tasaista lakea seuranta hoituu hienosti.
Alisamplatun kuvan pikselin sisällä ei ole mitään muutoksia. Kaikki on sitä samaa ja litteää. Ohjelma tietää että se etsii sentroidia ja arpoo siihen puuttuvan ja terävän loppukärjen. Pikselin ympärillä naapurit laskee muodon ja tekee loppukärjen missä se oletettavasi on. Kärki on tärkeä. Kuten histrogrammissa niin se kertoo onko ylivaloitettu vai ei. En olisi kauheasti huolissaani kapeammasta profiilista, se on pahempaa jos se leviää täysin. Silloin se käyttäytyy kuin ei olisi tarkennettu oikein, mikä se silloin oikeasti on, ja luvut antavat enemmän anteeksi. Linssiputki on jo itsessään lasia eli suodattaa kaiken UV'n pois kaiken ~300nm alapuolelta. Se ei tee haittaa profiilia millään tavalla vaikka siitä otettaisi vielä vielä 100-120nm pois.

LainaaAsiasta kukkaruukkuun - EQ-jalustoissa hihnavälitys ei paranna seurantatarkkuutta.
Kyseessä oli siis EQ6 Pro joka on ehkä paras luokassaan jos verrataan hinta/kantokykyä/huollettavuus/melu. Kyllä vanhempi EQ6 on yhtä tarkka kun se on huollettu ja rattaat on säädetty. Siinä missä uusi on parempi on että se on lähes äänetön ja ei vaadi yhtä paljon huoltotarkistuksia. Tarkoitin yleisesti jalustaa missä on servomoottorit ja vaihdelaatikot eikä suoravetoa. Vanha EQ6 ja uusi EQ6 Pro käyttää molemmat 64 mikroaskelmaa per askelmaa, kun pienemmät taas 32. Nyrkkisääntönä voisi sanoa että jos moottorit on sisällä kopassa niin ne on 64, jos taas ulkopuolella pultattu niin 32. Sillä on suuri merkitys jos käyttää paljon polttoväliä ja pitkiä valoitusaikoja.
Bresser Messier AR-152L & AR-102S, Skywatcher AZ-EQ6 Pro, Bresser EXOS-2 Synscan EQ-5 Pro
RTL-SDR/VSRT, HOC 76.2 x 1250
ZWO ASI294MC Pro & ASI224MC, 2 x T7 (W2568A), EOS 600D