Mitä luovaa käyttöä voisi olla pikkuvikaiselle C8:lle?

Aloittaja Ari Haavisto, 05.04.2016, 19:33:03

« edellinen - seuraava »

Ari Haavisto

Katselin tuossa varaston nurkassa lojuvaa vanhaa C8:aa haarukkajalustallaan ja mietin keksisikö tuolle jotain luovaa käyttöä. Tuollaisesta haarukkajalustasta joku oli taannoin värkännyt jalustan isoille kiikareille ja minullahan on nuo 25x100 kiikarit, joten jalustaa voisi varmaankin hyödyntää joskus siihen. Mutta itse putkelle? Apupeilin pidin (muovia) on joskus hajonnut ja korjattu epämääräisesti (tuskin kestää käyttöä). Jos tuota haluaisi putkena käyttää, pitäisi tehdä uusi pidin (ellei jollakulla ole ylimääräistä varaosaa nurkissa?)

Vaan keksiikö joku jotain muuta luovaa, miten putkea tai sen optiikkaa voisi hyödyntää johonkin muuhun esim. ilman tuota apupeiliä? Hyperstar on tietysti ilmeinen vastaus, mutta onko muuta? Apupeili taitaa olla F2 pallopeili, joten ilman jonkinsortin korjaimia tuolla ei tehne mitään. Mitä muuta apupeilin/korjauslasin paikalle voisi virittää kuin hyperstarin?

Tuo apupeilikin taitaa olla pallo, voisiko sillä tehdä jotain kivaa esim. Newtonissa?

Tämä tämmöisenä sadepäivän optiikkapähkinänä. Jos ei keksitä mitään, C8 jatkaa uniaan varaston nurkassa odotellen apupeilinpitimen jatkokorjausta.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ransu

Onko itse apupeili ehjä? Pitimenhän saa kyllä tuohon värkättyä..
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Samaa mieltä Ransun kanssa eli ei kannata hukata hyvää putkea tuollaisen pikkuongelman takia. Täältä löytyy varmaan sorvin omistajia, joilta syntyy tuohon sopiva apupeilin pidike. Pari alumiinilevyä päällekkäin, lukitusruuvi keskelle, kolmelle kollimointiruuville kierteet, sorvataan sopivaan kokoon, jotta menisi korjauslasin reikään jne. jne. Pientä tuunaamistahan tuo vain vaatii, ei sen kummempaa. Olikos se varastossa luuraava C8 ole jokin tämän tapainen tötterö? :tongue:  https://www.eastmidlandsstargazers.org.uk/topic/10247-my-vintage-celestron-c8-2000mm-f10/
- Timo Inkinen

Ari Haavisto

Juu, kyllä apupeili ehjä on. Eikä putkea toki ole aikomus hukkaan heittää, tunnearvoakin jo. Kyllä sen korjattua saa aika pienellä jos tarvetta ilmenee niin paljon että jaksaa nähdä vaivan, tällä hetkellä ei vaan ole tarvetta. Mutta jos tuosta saisikin värkättyä jotain muuta niin kiinnostavaa, että vaivakynnys ylittyy?
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

AstroIle

Hei, näin muutama vuosi sitten Cloudynights sivustoilla artikkelin, jossa kaveri oli käyttänyt SCT:n apupeiliä kollimaation apuna sisätiloissa. Järjestely oli muistaakseni sellainen, jossa apupeili oli pari metriä Newtonin edessä (ei keskikohdassa). Keinotähti oli putken sivussa ehkä metrin putken takalinjasta. Tällä tavoin pystyttiin käyttämään keinotähteä lyhyellä matkalla ja ilmeisesti tarkennuskin onnistui.

Taitaapa tämä olla ensimmäinen viestini myyntipalstan ulkopuolella, vaikka olenkin ujona seuranut jo melkein alkuajoista saakka.