Tuolla putken jäähdyttämisellä on tosiaan todella suuri vaikutus kuvanlaatuun. Samoin pitää välttää katsomista minkään lämpöä hehkuvan kohteen (talon tms.) yli.
Celestronin kollimointiohje on siis jokseenkin seuraava:
a) Tällätään putki mahdollisimman ylhäällä olevaan tähteen. Ellei ole seurantaa, niin pohjantähti on hyvä vaihtoehto, koska se liikkuu hyvin vähän.
b) Eka kollimointi tarkastetaan vetäisemällä tarkennus reilusti pois fokuksesta, niin että kuvassa näkyy selvästi apupeilin varjo keskellä.
c) Jos varjo ei ole keskellä liikutetaan sormea putken edessä niin että sormen varjo näkyy okulaarissa. Tähän on siis hyvä olla kaveri apuna. Sormen varjon pitää olla siinä paikassa jossa varjo on lähimpänä ympyrän reunaa (eli sillä puolella jonne apupeilin varjo on ”kallellaan”)
d) Apupeilissä on kolme ruuvia, sitä ruuvia jonka kohdalle kaverin sormi osuu pitää ruuvata. Jos sormi on justiinsa kahden ruuvin välissä, pitää ruuvata vastakkaisella puolella olevaa.
e) Putkea käännetään niin että tähti siirtyy okulaarissa samaan laitaan mihin kollimaatio oli vinossa.
f) Ruuvia käännetään niin, että tähti liikkuu kohti okulaarin keskustaa. Tavoitteena ei ole välttämättä saada tähteä uudestaan täsmälleen keskelle. Jos ruuvi alkaa löystymään liikaa, niin kiristetään kahta muuta. Huom. Ruuvin liikkeet ovat hyvin pieniä, kymmenesosakierroksia.
g) toistetaan sama homma, eli tähti keskelle ja niin edespäin.
Kollimaation saa siis aina tarkemmaksi kun käytetään suurempaa suurennosta ja tarkempaa tarkennusta. Lopullinen kollimaatio vaatii kovan suurennoksen, tarkan fokuksen ja tietysti hyvät olosuhteet. Eli jos donitsikuvio näyttää hyvältä, niin otetaan suurempi suurennos ja mennään lähemmäksi fokusta.
Ja juu, jaavan artikkeliin vähän sama kuin edellä. Nuo kaavat alussa hämäsivät ja tipahdin kanssa kärryiltä. Voin kommentoida tuota tekstiä myöhemmin (kun saan luettua sen kunnolla ajatuksella läpi) Semmoinen kysymys artikkelista kumminkin tähän ketjuun, että eikös tuosta ole eriäviä mielipiteitä pitääkö kollimoinnissa olla kulmapeili paikallaan? Tai siis ainakin niin, että jos halutaan kollimointi kuntoon visuaalihavainnointiin, niin silloin myös kollimoidaan kulmapeilin kanssa (näin ainakin miettii mm. Thierry Legault)? Edit: lukihan siellä artikkelissa että kulmapeiliä voi käyttää. Lueskelin vain sitä kohtaa jossa nimenomaan käytetään kameraa apuna...