Aikamerkki-kriisi

Aloittaja mrkat, 04.06.2022, 18:34:36

« edellinen - seuraava »

mrkat

Nyt on kriisin paikka, hämmennys siitä että aikamerkit ei täsmää YLEn kanssa.
Kelloni on n. 5 sekuntia edellä ja seuraavassa kelloni lukemat kun kuuluu minuutin vaihtumisen "piip"(sen alkuhetki) tai ruutuun lävähtää "00 s":

Tänään la 4.6.2022 noin klo 18:

1. YLE Radion aikamerkki   : 55,5 s  (analog patteriradiolla, joka maailmanradio, kytkin FM)
2. Venäläinen majak 10Mhz: 54,5 s  (analog patteriradiolla, joka maailmanradio, kytkin SW3)
3. Time.gov                       : 54,5 s (läppärillä mokkulan läpi internetistä)

Oletan että 2 on oikeassa ja 1 väärässä:
Toisin sanoen Yleisradion välittämä aikamerkki on sekunnin myöhässä!

Timi

Sattuipa sopivasti, mukava saada juuri nyt uusi topic aiheesta, kuuntelin tässä männä viikolla vähän ihmeissäni juttua tähän liittyen paikallisessa kelloliikkeessä myyjältä.

mrkat

No niin p*#¤%)¤%# syynä onkin kaiken digitalisointi, uudistukset.. (tai +laiskuus korjata):

Oletko huomannut? Ylen ikoninen aikamerkki on jäänyt sekunnin jälkeen – TM selvitti, mistä ilmiö johtuu
...
"YLEN AIKAMERKKI on nykyisin enemmän ohjelmallinen elementti kuin absoluuttisen tarkka ajanhetki. Analogisen tuotanto- ja jakelutekniikan aikana aikamerkki oli noin 25 millisekunnin tarkkuudella oikea aika. Teknologian digitalisoituessa tarkkuus on epämääräistynyt."

Sipilän mukaan ilmiö johtuu siitä, että Ylen sisältö kulkee nykyään monia erilaisia reittejä. Reiteillä on paljon signaalin muunnoksia ja teknologisia vaiheita, jotka vaikuttavat signaalin etenemiseen.

"Analogisena aikana reittejä ei ollut kuin yksi ja signaalin kulku oli hyvin suoraviivainen. Nykyisin samaa sisältöä ja signaalia jaetaan useaan eri päätelaitteeseen ja palveluun. Tämä edellyttää erilaisia teknisiä ratkaisuja. Digitaalitekniikassa signaalimuutokset aiheuttavat aina viiveen. Ja signaalia muutetaan aina, kun halutaan muuttaa signaalia jollekin jakelureitille sopivaksi."

Aikamerkin myöhästely on korostunut sen jälkeen kun Yleisradio yhdessä jakeluoperaattori Digitan kanssa uudisti vuoden alussa äänen siirtotekniikkaansa, Sipilä kertoo. Espoon lähetysaseman ULA-lähettimen ulostulossa lähetysviive on noin yhden sekunnin luokkaa.

- TM 20.5.2021


mrkat

Minulla ei ole gps-juttuja (wanha kännykkä, ei kameroissa jne).
Talvisin tähtien näkymisen aikaan venäläinen Majak tahtoo kuulua huonosti,
joten kunnon aikamerkeistä jäljelle jää se 3:  https://www.time.gov/

Olen tarvinnut tarkkaa aikaa rannekelloon joskus esim. asteroidien liikkeen seurannan ajoituksissa.

Timo Kuhmonen

Aikamerkkien käyttöön on tullut muutamia kokeiluja itsekin tehtyä. Lähinnä tulipallo aktiviteetteihin liittyen, niin radio, ääni kuin videokuvan ajoituksen osalta. Liitteenä on pari kuvaa, jossa näkyy hyvin FM ULA aikamerkin viiveen kasvu: 0.15s -> 0.9s. Testien päiväykset löytyy liitetiedoston nimestä.

Testi on tehty siten, että SDR radiolla on vastaanotettu FM ULA asemaa (Radio Suomi Kuopio 98.1MHz). HDSDR softalta on ääni viety Virtual Audio Cable:n kautta SpectrumLab softalle, jossa piiretään kuvaaja. Kokeilussa PC:ssä oli Dimension4 ohjelma NTP kellopäivitykseen. Aivan absoluuttisen tarkkaa testitulosta tuolla menetelmällä ei saa, mutta viiveen kasvaminen näkyy selkeästi.

Timo Kuhmonen

Yksi mahdollisuus on kokeilla päivittää kännykän kello kännykkäverkon kautta. Tosin se vaatinee sellaisen kännykän, että tukee sitä toimintoa. Pitäisi onnistua, vaikka ei ole kaikkein uusi älykännykkä. Vaatii toiminnon aktivoimista puhelimen valikoista. Puhelimesta virrat pois ja uudellen virrat päälle.

Kännyköiden välillä(kin) on heittoa. Ainakin oma vanhempi älykännykkä (Lumia 1020) - siinä kello selkeästi jätättää, jos ei ole päivittänyt operaattorin verkon kautta aikaa (esim viimeisen vikoon tai kahden aikana).

Kännykkäverkossa aikatieto känykkään voi tulla useampaa eri reittiä, esim 2G (GSM), 3G tai LTE. Tarkkaan en ole perehtynyt siihen, miten nykyisin operaattoreilla verkko on tehty.

Oma Lumia 1020 Telia verkon kautta (esim 3G), siinä aika päivityksen jälkeen on noin minimissään 2sek jäljessä (jos esim vertaa vierellä olevaan NTP päivitettyyn laptopin kelloon).

Tietääkseni kännykän aikapäivitys verkon kautta on sellainen, ettei siinä huomioida ko aikapäivitykseen tulevan sanoman kulkuviivettä kännykkäverkon sisällä. Kun sanoma lopulta saapuu puhelimelle, on aikaleima hieman jäljessä todellisesta.

Aikaleimoissa saattaa olla hieman eroa operaattoreiden välillä. Jos operaattori pitää ne omat laitteensa kunnolla tarkassa ajassa, pitäisi erot olla minimoitu.

pnuu

Lainaus käyttäjältä: mrkat - 04.06.2022, 19:13:45
joten kunnon aikamerkeistä jäljelle jää se 3:  https://www.time.gov/

Olen tarvinnut tarkkaa aikaa rannekelloon joskus esim. asteroidien liikkeen seurannan ajoituksissa.

Suomen virallinen aika: https://www.vttresearch.com/fi/palvelut/suomen-aika-ntp-palvelu
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"