SAR-kaari voi muuttua STEVEksi

Aloittaja T. Öhman, 02.06.2022, 17:45:31

« edellinen - seuraava »

T. Öhman

Jännä harrastajahavainto vuodelta 2015 johti uuteen artikkeliin Geophysical Research Lettersissä. SAR-kaari voi muuttua STEVEksi, mutta kukaan ei tiedä miten, koska nykymallien mukaan sen ei pitäisi toimia. Juttu on vapaasti luettavissa täällä.

Teemu

Mellon

Kyllä vaan. Tämä ei tosin ole ensimmäinen artikkeli lajissaan. Edellisenvuoden 2021 julkaisu on tässä, osittain samoilta hemmoilta: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/2020GL092169

Näitä STEVE+SAR yhdistymisiä tunnetaan siis toistaiseksi yhteensä kolme tapausta maailmasta.

2015 Ian Griffin, Uusi Seelanti
2017 Alan Dyer, Kanada
2017 Suomi (TORILLE!!!)
Pirjo Koski: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/67456
Atacan Ergin, Suomi: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/67499

Juttelen aiheesta lyhyesti viime vuoden aurinkokuntatapaamisessa: https://www.youtube.com/watch?v=U9dd4pqfvoE

Paperin tehneet tutkijat ovat tietoisia myös suomalaisten havainnoista, mutta ilmeisesti Ian Griffinin havainto oli kuitenkin vielä kahta vuotta vanhempi ja pääsi tässä framille. Ian on tähtitieteilijä, jolle revontulibongailu on enemmänkin harrastusta. Hänellä on kuitenkin ilmeisesti accessi SOFIA-observatorioon, mistä voi hyvin bongailla myös eteläisiä revontulia. Ianin matsku SOFIAn selästä on varsin näyttävää: https://www.youtube.com/watch?v=06QQpsTTnQo

Nyt kun uusi revontulikausi alkaa, kannattaa ehdottomasti kalastaa sekä SAR-kaaria että STEVEä. Vielä parempi jos haaviin ui molemmat. Näissä himmeissä revontulissa kannattaa huomata, että niitä pitää kuvata kuin kuvaisit Linnunrataa. Suurinpiirtein samoilla asetuksilla ja raudalla. Tarvittu valotusaika on siis tavanomaisia revontulia pidempi. Ja jos näette SAR+STEVE mergerin, OTTAKAA ANIMAATIOSARJA!

Toinen jännä 2020 bongattu juttus STEVEssä on sen ympärillä oleva emissioton alue. Tämä näkyy myös Atacanin 2017 havainnossa. Tämä on myös bongaamisen arvoinen kuriositeetti, muutta STEVE+SAR on nyt aiheena paljon kuumempi.

Ja jos nyt bongaatte STEVEjä ja SAReja, niin laittakaa ihmeessä havainto Taivaanvahtiin. Se puhuu nyt englantia ja on kansainväliselle yleisölle ymmärrettävämpi. Eivät tutkijat näitä havaintoja suljetuista someryhmeistä tai sieltä täältä verkkoa löydä.