Vaikea fokusoida lyhyen polttovälin okulaarilla - kollimointi?

Aloittaja ken, 05.02.2008, 17:25:02

« edellinen - seuraava »

ken

Jaaha tällä ollaan taas kyselemässä, tai oikeastan varmistamassa.

Vihreä putkenkäyttäjä purkasi, puhdisti ja kokosi putken, ja sopivasti oli sitten eilen tähtitaivas näkyvissä pariin otteeseen. Huomasin vain että nyt hätäkäytössä olevilla muovisilla leluokulaareilla näki paremmin kun oikealla laina 9mm 1.25" okulaarilla, lelut olivat huomattavasti isommalla polttovälillä. Tätä 9mm ei saanut oikein focusta.

Onko  kollminointi (pelottava sana :P) pelastus? Kun yrittää katsoa okulaariaukon läpi on apupeili himena vinossa
Harrastus tauolla, hyvä aika käyttää seuran laitteita.

Poro

Purkaminen on tässä harrastuksessa pelottava sana, varsinkin puhdistuksen takia.
Todennäköisesti vain kollimointia vaille, eikä se niin pelottavaa tai vaikeaa ole!
Tässä ketjussa loppupuolella hannun (hm) kirjoittama ohje kollimointiin.
Asuminen maapallolla on kallista, mutta sisältyyhän siihen matka auringon ympäri.
S-W Star Adventurer, Nikon D750, Celestron telephoto SCT 750 mm f/6, samyang 135 f/2, sigma 24 mm f/1.4
Juha Raitio

ken

Tällaisen kuvan sain pokkarilla tuon leluokulaarin kautta, en kyllä ollenkan tiedä mitä se on mutta aika suoraan etelässä se oli. Hauskan näköinen, se oli vähän kirkkaampi kuin muut, lähellä olevat.

Valokuvausta harrasavana en kyllä kehtaa kutsua kuvatuksi, ehkä enemmän näppäilty
Harrastus tauolla, hyvä aika käyttää seuran laitteita.

nenatriv

En tiedä, miten liittyy topiciin, mutta esitänpä oman arveluni kollimoinnista. Minä kollimoin Cheshiren ja pahvimaskin avulla. Maski on pahvinen pääpeilin kokoinen ympyrä, jossa on tasasyvyisiä koloja eri puolilla. Asettamalla maskin putken suuaukolle keskitetysti ja asettamalla maskin kolot näkymään demokraattisesti sopivasti asetellun Cheshiren  läpi, saanee pääpeilin suoraan. Apupeilin paikka ei tässä vaiheessa ole kovin oleellinen, kun katsotaan pääpeilin antamaa näkymää. Sen jälkeen apupeili keskelle okulaariaukkoa Cheshiren avulla ympyräksi ja Cheshiren ristikko sekä Chesiren ristikon heijastus kohdakkain. Pääpeilin clipsitkin näkyvät tällöin tasapuolisesti. Lopuksi pääpeilin keskimerkki  Cheshiren avulla kohdalleen. Itse asiassa minulle jäi äärimmäisen vähän pääpeilin asennon korjaamista, mitä pidin hyvänä enteenä oikeilla jäljillä olosta?. Apupeili on tietenkin ihan aluksi mitattu kohdalleen. Onkohan tuo kaava offsetille offset = (apupeilin pikkuakseli)/[4*(f-arvo)] kuinkakin oikea? Löysin netistä tuommoisen kaavan.Tosiasiassa spiderien säätövara ei ihan riittänyt offsetiin, mutta laitoin sitten sen verran kuin sain. Visuaalisesti asialla ei liene juurikaan merkitystä.  Tähtitesti näyttää minusta hyvältä.

Aluksi en ymmärtänyt, että pääpeili pitää olla tietenkin suorassa ennen apupeilin säätämistä. Korjasin sen vinoutta apupeilin vinoudella ja tulokset eivät olleet ihan kelvollisia. Eipä tullut Chesirenkään mukana kunnollista kollimointiohjetta. Lukemalla, kuvia piirtämällä ja pohtimalla sekä yrityksen ja erehdyksen kautta päädyin edellä esitettyyn. Tulipahan minunkin tutustuttua putken anatomiaan, kun irrotin pääpeilin ja apupeilin ihan uteliaisuuttani. Ajattelin, että putken anatomiaan voisi perehtyäkin, kun on niin pilvistäkin ollut ja katselukelit harvassa.

Olli

Kaizu

Offsetin kaava on OK silloin kun minimoidaan apupeilin kokoa. Jos apupeili on isompi kuin vaadittu minimikoko voi offset mittaa vastaavassa määrin pienentää. kun offset on 0, on apupeilin varjo keskellä putkea ja difraktiokuvio symmetrinen, kenelle sillä sitten onkaan merkitystä.
Valokuvatessa liian pienellä apupeilillä, puuttuvan offsetin näkee siitä että täysin valaistu alue ei ole aivan keskellä kuvaa (saman saa aikaan myös kameraa siirtämällä). Valaistun alueen koko on myös hieman pienempi kuin jos offset on oikein asetettu.

Kaizu
Kai Forssen

ken

#5
Kokeilin nyt kääntää pääpeiliä 1/3 kierrosta kerrallaan (kiinnitetty 3:lla ruuvilla) ja tarkennus ei muuttuunut juurikaan missään asennossa. Eli oletan että tämä tarkoittaa että pääpeili on melko putken suuntainen.

Tarkennus ikkunan kautta (sisältä) 50m ja alle OK, 70m juuri ja juuri, 150m suttunen, etsinkiikarilla 8xXX kuitenkin suht ok. Tai pitääkö viedä paikalle josta näkee kauas ja päiväsaikaan ja kokeilla.

EDIT: Sain nyt asian järjestykseen, peili oli niin edessä (lähellä putken aukkoa) että okulaarit eivät "ulottuneet"tarkentamaan, lisäksi kokelin pokkarikameran käyttöä kolliminointiin. tämä toimi minulla, laitoin pokkarin livevienä okulaariaukkoon ja säädin kunnes pokkarin linssi oli keskellä :) otin lopulta valokuvan tarkastuksena.
Harrastus tauolla, hyvä aika käyttää seuran laitteita.