Astro Mosaic Telescope Planner

Aloittaja jarmoruuth, 22.01.2022, 17:33:57

« edellinen - seuraava »

jarmoruuth

Mainitsin tästä jo yhdessä toisessa ketjussa mutta laitan vielä erillisen viestin jos tällainen jotain kiinnostaa. Minulla on oma työkalu Astro Mosaic Telescope Planner tähtikuvien suunnitteluun. Se toimii web-sivulla. Työkalu osaa näyttää mm. kohteen rajauksen halutulla kaukoputkella Aladin Sky Atlas-tähtikartalla, kohteen näkyvyyden (korkeuden) yön aikana ja kuun näkyvyyden (korkeuden) yön aikana. Ohjelma osaa myös näyttää ja laskea mosaiikin ruudut mistä ohjelman nimikin tuli kun se oli minun ensimmäinen tarve.

Ohjelma ideana on siis visuaalisesti näyttää miten kohde rajautuu kaukoputkella ja milloin kohde on näkyvissä. Ohjelmassa on valmiina muutama etäteleskooppi mutta konfiguroimalla siihen voi lisätä minkä vaan teleskoopin. Konfigurointi tehdään Url-parametrien tai Json-tiedoston avulla. Se on ehkä vähän hankalaa mutta konfigurointi tarvitsee kuitenkin tehdä vain kerran jos linkin tallettaa kirjanmerkkeihin. Kohteita voi suodattaa tähtikatalogeista (NCG, IC, ...) erilaisilla ehdoilla kuten näkyvyydellä ja etäisyydellä kuusta.

Silloin kun tämmöistä tarvitsin niin en löytänyt mitään vastaavaa ilmaista työkalua. Samalla tuli opeteltua uusia juttuja kuten ra/dec-laskentaa, alt/az-laskentaa ja auringon ja kuun nousuaikojen laskentaa.

Ohjelma löytyy sivulta: https://ruuth.xyz/AstroMosaic.html
Lisää tietoa löytyy sivulta: https://ruuth.xyz/AstroMosaicInfo.html
Konfiguroinnista löytyy tietoa sivulta: https://ruuth.xyz/AstroMosaicConfigurationInfo.html

Jarmo

Kaizu

Saako tuohon helposti mukaan offaxis ruudun? Minulla on välillä pulaa guidaustähdistä kun kuvaan kauempana linnunratatasosta.

Kaizu
Kai Forssen

jarmoruuth

Nyt en kyllä osaa sanoa kun en tiedä mikä se tarkkaan ottaen on. Pikainen googlaus ei ihan täysin selvittänyt asiaa minulle. Vaikka halu hankkia oma teleskooppi on ajoittain kovakin olen kuitenkin täysin etäteleskooppikäyttäjä.

Jos tarkoitus on saada kuvaan mukaan toinen ruutu missä FoV on esim. pienempi, se kyllä onnistuu.

Jarmo

Kaizu

Etäteleskoopilla minulla tämä ongelma nimenomaan on. Omassa tornissa on erillinen seurantaputki jonka kenttä on "riittäävä". Offaxis ruutu on varsinaisen kuvan vieressä ja pienempi. Olen rotaattorilla pyörittämällä ja kokeilemalla etsinyt seurantatähtiä. Jos seurantatähteä ei löydy, kamera kuitenkin alkaa kuvata mutta ilman guidausta. Silloin pitää viheltää peli poikki, pyöräyttää kameraa ja tehdä uusi yritys.

Kaizu
Kai Forssen

jarmoruuth

Eli offaxis ruutu on varsinaisen kuvakentän ulkopuolella. Pitäisi siis pystyä määrittelemään sen kuvakentän koko (FoV). Sitten pitäisi varmaan vielä kertoa missä kohtaa se on. Onko se aina vaaka- tai pystyakselilla? Ja siinäkin varmaan vielä eroja että kuinka lähellä varsinaista kuva-aluetta se sitten on?

Jarmo

jarmoruuth

Tein kokeilun missä voi laittaa sellaisen offaxis ruudun. En tosin tiedä miten se pitäisi oikeasti tehdä, tai mitä tietoja on saatavilla joten tein vain jotain :)

Kokeilussa voi antaa offaxis-ruudun koon, yksikkönä on arcmin. Sitten voi antaa etäisyyden teleskoopin kuvan reunasta, yksikkö arcmin. Se pitää olla x- tai y-akselilla (T, B, L, R for top, bottom, left or right axis).

Minulla on test-hakemistossa vähän infoa: https://ruuth.xyz/test/AstroMosaicConfigurationInfo.html

Sieltä löytyy myös esimerkki linkistä mitä voi sitten säätää haluamakseen. Tässä kokeilussa siis teleskoopin tiedot annetaan erikseen, ja siihen liittyvät offaxis-tiedot erikseen. Kaikki tiedostot pitää hakea tuolta test-hakemistosta. Joskus .js-tiedostot päivittyy vähän hitaasti, eli selaimen cachea voi joutua putsaamaan jos pikkuruutua ei ilmesty.