Vappujuhlintaa ja kapeaa sirppiä

Aloittaja PCW, 27.04.2022, 13:58:53

« edellinen - seuraava »

PCW

Hei,

juuri sopivasti vappuaattona on aivan kuutonta, mutta Merkuriusta voi yrittää etsiskellä auringonlaskun jälkeen taivaalta. Mutta heti vapun jälkeen on erinomainen tilaisuus yrittää metsästää Merkuriusta kapean kuunsirpin avulla. 2.5. illalla toukokuun Kuulla on ikää alle kaksi vuorokautta ja se on lähellä Merkuriusta ja Seulasia matalalla länsiluoteessa.

Toukokuinen taivas on vaalea ja kiikari on erinomainen väline etsintään myös kuunsirpin osalta. Hyvä kaaviokuva tilanteesta on vuosikirjan (Tähdet 2022) sivulla 53, jossa on tilanne on kello 22.30. Helsingin horisontista korkeutta on muutama aste eli hyvä näkyvyys on tarpeen.

Kiikarin avulla Kuun ja Merkuriuksen pitäisi (siis, paino sanalla pitäisi) kyllä löytyä varsin selvästi, mutta kuinka on Seulasten tähtien kanssa? Kertokaa ihmeessä ja jos vaikka kuvaattekin tapahtumaa, niin kokeilkaa onnistuuko yhdenkään Seulasten tähtien näkyminen visuaalisesti kiikarin avulla. Mitenkään aivan helppoa se tuskin on.

Sääennuste kyllä viikonlopulle ja ensi viikon alulle näyttää tällä hetkellä aina huonolta suuressa osassa maatamme, mutta näin monen vuorokauden päähän tehty ennuste on aina hieman epätarkka, joten toivotaan sellaista ainakin lyhyttä selkeää jaksoa aurongonlaskun jälkeen :)


Paula Wirtanen
Kuu ja planeetat sekä Asteroidit ja komeetat -harrastusryhmä. Virallinen kuuhullu.

Kuuhavaintoni Taivaanvahdissa
https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/5076336/observation_id/desc/0/20

mistral

Joo se olisi hieno nähdä Merkurius. 2 ankaraa ehtoa, pilvet väistyy horisontista ja paikka josta näkee horisonttiin.

mistral

Kävin yrittämässä mutta pilvet lepäsi taivaanrannassa. Mutta ei ollut hukkareissu kun bambi tuli pellolle ja se tuli n. 5m päähän kun istuin autossa, oli terhakat piikkisarvet valkoinen perä :) 12x kiikarilla oli nätti katsella.

PCW

No vasta keskiviikkona onnistuin itse näkemään sen Kuun, pilvet estivät aika hyvin tuon alle vuorokauden ja alle kahden vuorokauden ikäisen Kuun sekä Merkuriuksen kanssa kohtaamisen näkemisen tältä osin. Onneksi tuosta kohtaamisesta Kuu-Merkurius-Seulaset kuitenkin Taivanvahtiin saatiin havaintoja ja Seulaset olivat näkyneet myös kiikarilla varsin vaalealta taivaalta.
Paula Wirtanen
Kuu ja planeetat sekä Asteroidit ja komeetat -harrastusryhmä. Virallinen kuuhullu.

Kuuhavaintoni Taivaanvahdissa
https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/5076336/observation_id/desc/0/20

Mikko_L

Minä onnistuin näkemään kohtaamisen 2.5. illalla noin minuutin ajan ennenkuin pilvilautta ajelehti eteen.  Mahtuivat samaan 12x36 kiikarin (5°) näkökenttään.  Seulaset jäivät näkemättä mutta edellisellä viikolla pystyin havaitsemaan nekin - 7 tähteä.  Vielä keskiviikkona 27.4. Merkurius näkyi paljain silmin mutta wapun jälkeen ei enää.

-Mikko
36/50/76/127/250mm