DSO tietokantoja

Aloittaja Mika Myllynen, 06.01.2022, 10:29:04

« edellinen - seuraava »

Mika Myllynen

Tervehdys,

Puuhastelen harrastusmielessä wikisivuston kanssa ja sen taustalle olisi tarkoitus pystytellä tietokanta syvän taivaan kohteista. Olen työstänyt valitulle wiki-alustalle (Dokuwiki) pluginia joka hakee ja luo kantadatan perusteella wikisivuille kohteiden "infokortteja" tai sitten ihan vaan yksittäisiä arvoja (halutun kohteen kirkkaus jne).

Ongelmana on lähdemateriaali. Minimitavoite olisi saada kantaan ainakin Messier ja NGC-kohteet, mieluusti toki paljon muutakin. Oma kantamallini on tietenkin mukautettavissa lähdemateriaalin tarpeisiin, mutta ajatus on kuitenkin että lopputulos olisi riippumaton luettelosta, eli niin Messierit kuin muutkin olisivat sulassa sovussa, ja lähdemateriaalien formaatti vaihtelee... noh, paljon. Eli käsin formatointia on tehtävä urakalla datan omaan kantamalliin sovittamiseksi.

Kysymys siis kuuluu - onko foorumin väellä heittää hyviä linkkejä lähdemateriaaleihin? Löytyisiköhän jostain jopa valmista sql-dumppia tai vastaavaa jossa eri luetteloita olisi jo yhdistetty yhteen kantaan? Excelit ja vastaavatkin kelpaavat.. :)

Olen toki googletellut ja löytänyt yhtä sun toista, mutta kaikessa vaikuttaisi olevan tosiaan kohtuullisen iso sovitustyö edessä.

Mika Myllynen

Kysyvä näemmä löytää, itse itselleni ja muille kiinnostuneille vastaten tässä on kohtuullisen hyvä setti NGC/IC-kohteita csv-muodossa: https://github.com/mattiaverga/OpenNGC

Skriptillä tuosta vääntää halutun muotoisen SQL:n. Mutta mielelläni otan vastaan pointtereita vastaaviin muista luetteloista :)


jarmoruuth

Ehkä olet jo löytänyt tiedot mutta tässä kuitenkin jotain infoa. Minulla on oma työkalu Astro Mosaic Telescope Planner tähtikuvien suunnitteluun (https://ruuth.xyz/AstroMosaic.html). Olen siihen kerännyt erilaisia katalogeja. Nyt minulla on mukana katalogit: Messier, NGC, IC, Sharpless, RCW, LDN ja Barnard. Info-sivun (https://ruuth.xyz/AstroMosaicInfo.html) lopussa on Credits-osa mihin olen kerännyt linkit mistä olen tiedot hakenut.

Olen pienellä Python-ohjelmalla muokannut raakadatan haluamaani json-muotoon. Voin toki jakaa omat json-tiedostot, ne ovat kuitenkin näkyvillä tuolta minun sivulla ja kaikissa on sama formaatti. Minulla ei ehkä ole kaikkea tietoa mitä haluaisit näyttää. Olen kyllä miettinyt että kaivaisin kaikkiin kohteisiin tiedot esim. kirkkaudesta ja koosta. Sitten voisi suodattaa kohteita koon ja kirkkauden mukaan. Ehkä nuo tiedot voisi hakea pienellä ohjelmalla Simbad tms. tietokannasta.

Haen omaan työkaluuni lisätietoa kohteista Wiki-sivulta tai sitten näytetään json:ssa oleva tieto. Olisin kiinnostunut katsomaan voisiko minun ohjelman jotenkin yhdistää tuohon sinun työkaluun. Minun työkalun lähdekoodi löytyy: https://github.com/jarmoruuth/AstroMosaic