Kameran suuntaus samaksi - eri kuvauskerrat ?

Aloittaja Harmaa Vaeltaja, 03.01.2022, 18:44:41

« edellinen - seuraava »

Harmaa Vaeltaja

Hieno kuva. Miten te saatte näissä useissa erissä otetuissa kuvaseteissä kameran suuntauksen samaksi? ihan silmä määrältä vai onko siihen jokin kalibrointikeino? eli siis tuon kennon pitkittäisen sivun suunta on aina sama joka kuvauskerralla?

einari

Kuvauskalustoon ja kuvausputkeen voi tehdä jonkun merkinnän (teippi tms).
Tai sitten plate solvaus kertoo kuvaussuunnan asteina.
___
Tapio

Erik Pirtala

Kiitos! Mulla on kiinteä kalusto, joten suuntaus pysyy ihan itsestään samana.

Kalustolla joka puretaan välissä, on hyödyllistä piirtää jollain, tai vaikka merkitä teipillä vastakkaiset merkit fokuseriin ja korjaimeen/mikä osa onkaan fokuserissa kiinni. Näin kameran saa uudestaan kiinnittäessä samaan rotaatioon kuin merkitessä. Pieniä kynämerkkejä olen hyödyntänyt koska kameraa pitää välillä irrotella kollimoinnin ja muiden säätöjen takia.

Jos putkessa on pannat, niitä ei kannata koskaan löystää ja kääntää putkea niissä, koska silloin rotaatio muuttuu ja homma menee vaikeaksi. Jos on pakko irrottaa putki pannoistaan, kannattaa putkeen ja pantaan myös tehdä jotkut merkit

Jos haluat saada rotaation samaksi, kuin se oli datasetissä x eikä merkkejä vielä ole:

- käännä putki samaan kohteeseen x mitä olet kuvannut aikaisemmin, keskuskoordinaatit hyvä olla samat
-avaa vaikka toiselle näytölle tai toiseen ikkunaan  vanha kuva kohteesta x referenssikuvaksi.
-looppaa parin sekunnin valotuksia kohteesta, siten että näkyy kuitenkin hyvin tähtiä. Löysää kameran lukkoja vähän (varovaisuus ettei tipahda) ja käännä käsin kamera suunnilleen samaan rotaation kuin referenssikuvassa.
-hienosäädön voi tehdä esim niin että katsot referenssikuvasta kaksi toisistaan kaukana olevaa tähteä läheltä samaa reunaa. Kääntämällä kameraa siten että samojen tähtien etäisyys reunaan tulee samaksi kuin referenssikuvassa, pääsee yleensä aika lähelle. Teen itse tällä yksinkertaisella tavalla jos merkkejä ei ole, ja pääsen parin asteen tarkkuudella samaan rotaatioon.
-Jos haluaa ihan tarkalleen saman rotaation, platesolvaa referenssikuva (esim nova.astrometry.net), niin saat sen kiertokulman asteina. Sitten solvailet testiruutuja ja teet pieniä kääntöjä, kunnes platesolve kertoo kiertokulman olevan sama (tai mielestäsi tarpeeksi lähellä) referenssikuvan kulmaa

Harmaa Vaeltaja

Pitääpä kokeilla noin. Tässä omassa kokoonpanossa on kaksi kohtaa, tai oikeastaan kolme jos pannat laskee yhdeksi, joista sitä voi kääntää eli ihan pääputken juuresta jolloin kääntyy myös focuseri ja sitten kameraa kohti mennessä focuserin jälkeen ennen flatteneriä toinen samanlainen kääntö- ja lukitus systeemi. Olisi hyvä jos noissa olisi asteikot, niin voisi laittaa asetukset muistiin ja aina laittaa ne samaan kohtaan kun kuvaa lisää samalla kuva-alan asettelulla. Kameraa tulee käänneltyä tuosta viimeisestä kohdasta, että saa kohteen kennon kuva-alalle aseteltua taiteellisesti parhaalla tavalla  :laugh:

Eli ei pysy kamera samassa asennossa aina. Se olisi minusta hassua, koska kyllähän kohde pitää asetella, vanhan valokuvaajan vankkumaton mielipide.  :laugh:


Harmaa Vaeltaja

Lainaus käyttäjältä: Tähti Erkki - 03.01.2022, 19:02:48

-Jos haluaa ihan tarkalleen saman rotaation, platesolvaa referenssikuva (esim nova.astrometry.net), niin saat sen kiertokulman asteina. Sitten solvailet testiruutuja ja teet pieniä kääntöjä, kunnes platesolve kertoo kiertokulman olevan sama (tai mielestäsi tarpeeksi lähellä) referenssikuvan kulmaa

Tästä voisi varmaan keskustella hieman tarkemmin. Käytän Asiairin softaa ja siinä platesolvingia käytetään vain kohdistuksen tarkistukseen ja korjauksiin, se ei anna mitään kiertokulma arvoja nähtäväksi. Tämä vaatisi kai erillistä softaa ja sen käyttöä? miten noin käytännössä?

Erik Pirtala

Tuo nettisivu on siis tämä:
https://nova.astrometry.net/upload

Lataamalla sinne kuvan, saa sijaintitietojen lisäksi kuvan orientaation/rotaatiokulman. Sinun pitää siis vain saada tiedostona kuva pihalle.



Tämä on toki hieman hidas, jos pitää tehdä hienompaa säätöä. Tuolla menee yleensä 2-5min kuvan ratkaisemiseen.

Nopeampi tapa on ladata ASTAP -niminen ohjelmisto katalogeineen. Tällä saa  FIT/FITS -kuvasta ratkaistua sekunneissa kiertokulman.

File -> Load FITS or other format -> Solve



Noista tuloksista näkee, että kuvakenttäni on kiertynyt vajaan parin asteen verran kuvaussessioiden aikana napasuuntausvirheen vuoksi (astrometry.netissä ratkaisin valmiin kuvan, astapissa osavalotuksen)