Kirjoittaja Aihe: St4 guidaus  (Luettu 902 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa jarq

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
St4 guidaus
« : 07-12-2021, 16:25:38 »
Terve vaan kaikille,

Olis tarkoitus tehdä eq3 moottori/käsiohjain päivitys. Valmiissa kitissä on maininta että ohjainkapulassa on st4 guidausportti. Miten st4 guidaus käytännössä toimii. Olen ihan uusi tässä harrastuksessa ja koko päivän googlauksen jälkeen tuntuu että en millään pääse jyvälle. Ihan jo pelkästään oikean kameran löytäminen tuntuu arpomiselta. Mistään ei tunnu löytyvän selkeetä "mikä kytketää mihin" ohjetta.

Mitään kilkkeitä en ole vielä ostanut. Tarkoitus olisi miettiä valmiiksi mitä kaikkea tarvitsen ennen kun pistän tilaukseen.

Poissa jarq

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
Vs: St4 guidaus
« Vastaus #1 : 07-12-2021, 16:49:24 »
Lisätään nyt vielä että tuo valmiskitti ei ole kiveen hakattu. Jos tuo st4 on hankala systeemi niin olisiko parempi tehdä ihan tee se itse meiningillä koko moottorisointi/guidaus?

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6421
  • Einarin astrosivut
Vs: St4 guidaus
« Vastaus #2 : 07-12-2021, 17:08:39 »
Riippuen siitä millaiset sähkö/mekaaniset taidot hallitsee niin riippuu kumpi on helpompi toteuttaa.

Mutta eipä se ST-4 guidaus ole vaikea rasti.
Kalustona pitää olla kamera, jossa on ST-4 portti ja guideputkena joku 50-millinen etsin/guideputki (pitää olla 1.25" holkki johon kamera).
Johtoja niin että kameran ST-4 portista ohjauskapulan ST-4 porttiin ja kamerasta USB-portista tietokoneeseen.
Tietokoneessa sitten PHD2-niminen softa hoitaa sen guidauksen.
___
Tapio

Poissa Harmaa Vaeltaja

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 186
Vs: St4 guidaus
« Vastaus #3 : 07-12-2021, 18:01:06 »
Lisätään nyt vielä että tuo valmiskitti ei ole kiveen hakattu. Jos tuo st4 on hankala systeemi niin olisiko parempi tehdä ihan tee se itse meiningillä koko moottorisointi/guidaus?

Se ST4 tulee siinä Sky_Wacherin go-to paketissa ihan mukana, ei tarvitse tehdä mitään. Ja kaikissa guide-kameroissa on valmiiksi se St4 portti. Yleensä kameran mukana tulee myös se kaapeli. Sen kaapelin voi kytkeä joko kapulan St4 porttiin tai sen jalustan ohjauselektoroniikan sisältävään boxiin jossa se kapulakin on kiinni. Ja nykyisin monet jalustat ja kamerat sekä guidaussoftat tukevat myös ihan tavallisia USB-yhteyksiäkin.

Minulla oli ZWO:n guide kamera kiinni läppärissä usbilla, ja jalusta samoin, siinä boxissa on myös usbi portti, samoin kapulassa, mutta ne eivät molemmat välttämättä toimi. Ja jotta asia olisi mielenkiintoisempi, niin EQ5 Pro vaatii että se usbi vedetään sen kapulan johdon liittimen kautta sovittimella jota Sky-Wacherkin valmistaa, missään tapauksessa ei olla voitu tehdä sitä toimimaan sen boxin usbilla, joka on siinä vieressä. Älä kysy.

Ja ohjaussignaalit menevät niitä usbeja pitkin jalustalle. Se on vähän kiinni siitä mitä softia käyttää. Eli tuo St4 piuha on se vanhempi systeemi, sitä tukevat yleensä kaikki (Paitsi ZWO:n softa ASIStudio joka tilttaa jos ST4:n laittaa kiinni niiden usbien lisäksi EQ5:een), ja uudemmat toimivat ihan sillä Usbilla joka pitää/kannattaa olla joka tapauksessa kiinni läppärin ja kameroiden sekä jalustan välillä. Läppärin ja jalustan väli voi olla myös wifillä, mutta sitten pitää se St4 piuha olla siitä guidekameralta jalustaan.

Omituisiin, ja todella monimutkaisiin ratkaisuihin on päädytty kun on ilmeisesti ajan myötä tullut uutta tekniikkaa mukaan ja on silti haluttu säilyttää yhteensopivuus vanhoihin. No, se antaa jokaiselle mahdollisuuden värkätä omanlaisensa omaan tarpeeseensa sopiva systeemi.

Nyt yksinkertaistin koko hommaa ja hankin ZWO:n ASIAIR Raspberry pohjaisen minitietokoneen putken kylkeen ja kaikki usbit guiderilta, pääkameralta ja tarkentimelta menee ASIAIRiin, ja siitä usbi jalustaan, mutta siis siihen kapulan porttiin edelleen, ei boxin omaan, se ei toimi tässä vaikka sillä firmiksen saakin päivitettyä. Ja sitä ASIAIRia ohjataan sitten wifillä padiltä.

Poissa Kaizu

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 3283
 • Jotkut jutut on niin viisaita, ettei ne naurata.
  • Kaizun kotisivu(t)
Vs: St4 guidaus
« Vastaus #4 : 08-12-2021, 12:58:05 »
Olen juuri rakentamassa Artjärven LOMOon guideriporttia. Tutkiskelin Meaden LX50 jalustan ST4 liitintä. Liitin on RJ12 ja jalusta odottaa guiderilta kytkintietoa siitä mihin suuntaan mennään, siis kyseisen suunnan pinni maadoitetaan. Liitteen kuvassa on pala Lomon kaaviota, siitä näkyy pinnijärjestys.
Yleismittarilla kannattaa ensin varmistaa ettei jalusta tarjoile mitään isompaa sähköä liittimeen, Losmandyn vanhemmissa jalustoissa maadoituksen sijaan tarjotaan +12V. Sillä saa vähän savua aikaan sekä kärähtäneitä mikropiirejä.

Kaizu
Kai Forssen

Poissa jarq

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
Vs: St4 guidaus
« Vastaus #5 : 09-12-2021, 17:42:16 »
Kiitos vastauksista!

Minulla oli aivan väärä käsitys tuon st4 portin toiminnasta. Elikkäs tuohan tarkoittaa että kamerassa on piiri joka muuntaa usbilla tulleen signaalin ja siitä sitten jalustalle. (Ja vastaan tulleet usb->st4 boxit on sitä varten että sillä saa pois yhden piuhan putken ja jalustan väliltä.)

Vaihtoehtoja moottorisointiin näyttäis olevan aika monta. Mitään valmista goto systeemiä ei ole tarkoitus hommata. Jos koittais tässä aluksi pitää kustannukset alhaalla. Astrostoresta olis 189e  tuo valmispaketti missä käsikapulalla voi manukkana ohjailla kohteeseen. Kapulassa on sitten se st4 guidausportti guidaamista varten. Lisäksi tarvitsen tottakai sen guidiputken ja kameran.

Onko kellään kokemusta tuosta valmispaketista? Mitä nyt kuvasta saa selvää niin hiukan arveluttaa tuon tarkkuus. Tuostahan tulee jo monta eri ratasta lisäämään välystä.

Hiukan kyllä kiinnostais väsätä diy meiningillä mutta taitaa olla aika haastava saada phd2 keskustelemaan mottien kanssa.

Poissa Harmaa Vaeltaja

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 186
Vs: St4 guidaus
« Vastaus #6 : 09-12-2021, 18:17:19 »
Tuo Sky-Wacherin oma upgrade paketti lienee parasta mitä tuohon jalustaan saa/kannattaa laittaa. Samanlainen se on melkein se valmis go-to systeemikin. Erohan on tuossa go-toon että jos tuon laittaa, sitä ohjataan nappuloita painamalla oikeaan suuntaan. Ja jos laittaa tuosta käsikapulasta trackingin päälle, se pysyy sen tähden suunnassa mihin sen suuntasit. Ja jos laitat siihen sen guide-putken ja kameran ja kytket sen läppäriin ja st4 piuhalla jalustaan, se korjaa sen jalustan mekanismeista tulevqt virheet ja pitää sen tähden paikallaan kuvakentässä.

Suosittelisin tuota SW:n omaa, ei ole pahan hintainen ja itse rakentamalla varmaan saa hauskuutta, mutta tuskin säästää senttiäkään, päinvastoin, voi olla ettei toimi lainkaan ja rahat meni. Tuo sentään seuraa molempien akseleiden suhteen, ei vain yhden.

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7292_Skywatcher-Dual-Axis-Stepper-Motor-Controller-for-EQ3.html