Web-kamera + kameraobjektiivi?

Aloittaja weskuli, 03.01.2008, 10:19:42

« edellinen - seuraava »

weskuli

Hei!

Tekemisen puutteesta aiheutuneen lomastressin purkamiseksi keksin kokeilla kytkeä halpis-web-kamerani (Philips SPC 200NC) käyttöä vaille jääneen 200mm 1:3,5 objektiivin perään. Ko. objektiivi on tehnyt päivätyönsä Canon AV-1:n jatkona ja nyt jonkin aikaa ollut toimettomana. Tässä alfa-versiossa kytkennästä sai huolehtia muovinen filmipurkki (poistuvaa teknologiaa siis sekin).

Syteemin läpi tuli kuitenkin jotakin näkyvää koneelle asti, joten nyt tuli houkutus päivittää tuo kamera parempaan. Onko muilla vastaavasta virityksestä kokemuksia? Lähinnä ehkä mietityttää tuo objektiivin valovoima (tai sen puute), varsinkin jos innostun kytkemään vielä 2x -telejatkeen väliin.

Tämä on taas niitä projekteja, joissa prosessi on tulosta tärkeämpi  :)


t. Vesa K.

GaryP

Mulla on myös projektina tuollainen hassu Canonin 70-210 /4L josta lohkaisin perää auki sen verran että sain sovitteilla Toucamin siihen kiinni. Ainoa harmittava seikka on se etten löydä mistään ohjeita kuinka saisin rakennettua ohjauksen objektiivin aukon säätöä varten.
Valovoima on riittävä, mutta siinäpä se, ehkä liiankin riittävä varsinkin päivänvalossa saa laittaa kaikenlaisia filttereitä eteen ettei tule pelkkää valkoista valoa (IR cutter ehdoton). Tuosta saa aika mukavan kompaktin apuvälineen, ajattelin laittaa etsintäputkeksi etsintäputken rinnalle, siis monitorilta katsomista varten. Reducerin se tarvitsee toki koska tuollaisenaan se toimii jo melkoisena telenä jopa 70mm puolella. Eköhän se kuitenkin työnsä hoida, en ole päässyt vielä testaamaan varsinaisesti taivasta vasten...

Juuri niin, näitä tarpeettomia, mutta ah niin hauskoja testejä.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Meade-mad

Tässä pari esimerkkiä joissa ei tarvita filmipurkkeja:

Ensin firman sivu valikkoineen:
moggadapters.com.au/astro/adapter.asp

Ja sitten yksi mallisivu järkkärin obiskan liittämisesksi web-kameran nokkaan:
moggadapters.com.au/astro/main_feature_slr.htm

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

GaryP

Äh, noi ovat taas noita laiskojen valmiita ratkaisuja.
;)

Suurta iloa tuottaa se kun tekee itse. Kun vaan löytäisi fiksuja tapoja sekä oikeita ajatuksia. Siitä sitten soveltamaan.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Meade-mad

Jaa että valmis ei käy, kävisikö tämä?

Jos työkaluina on puukko ja pora sekä haluaa värkkäillä niin yksi ratkaisu on käyttää tuota filmipurkin pohjaa ikään kuin okulaariholkkina. Sitten obiskan muoviseen peräkorkkiin reikäsahalla riittävä suuri läpi. Suurempi kuin okulaariholkki.

Sitten reikäsahalla (isommalla kuin edellinen) sahataan kiekko paksusta alumiinista (lue faneerista). Kun kiekko on saatu leikattua, otetaan holkin kokoinen (tai vähän isompi) reikäsaha ja sahataan kiekkoon läpi. Saatiin aikaiseksi rengas.

Sitten rakenneliimalla lammataan yhteen peräkorkki ja soviterengas. Adapteri alkaa olla lähes valmis. Okulaariholkin reikä on todennäköisesti väljä. Homma saadaan tiivistettyä vaikkapa kolmella ruuvilla kuten etsinputken pannoissa tai kiertämällä teippiä okulaariholkin (=filmipurkki) ympärille.

...ja eikun kokeilemaan!

jk

PS. samalla tekniikalla mutta barlowilla, kulmapeilillä ja okulaarilla höystettynä noin voi tehdä myös katseluputken. ~500mm f8 M42x1mm kameran teleobiskat maksavat romiksilla noin 10 - 20€. Tarvikkeena saattaa joutua käyttämään myös loittorenkaita tai lobotomian käyneitä telejatkeita. Peilitelet ovat hiukan hinnakkaampia. Oma viritelmäni maksoi 2,5€ pari vuotta sitten. Kuva on terävä ja varsin värivirheetön.
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

weskuli

Lainaus käyttäjältä: GaryP - 03.01.2008, 15:36:51
Äh, noi ovat taas noita laiskojen valmiita ratkaisuja.  ;)

:D  Kuten tälläkin foorumilla monesti on nähty, niin aika moni "laiska" on saanut melkoisen "ahkeran" näköisiä kuvia aikaiseksi, kun on panostanut laitteisiin.

Jos yhtään pääsin kärryille tuosta Mead-manin linkistä, niin tuollaisenaan rahaa menisi USD 82 (ilman toimituskuluja). Ei nyt ihan mahdoton summa (kirjoja tulee hankittua sen verran suunnilleen joka kuussa), mutta taidan kuitenkin katsoa einsin tämän filmipurkkilinjan loppuun...  :)

t. Vesa K.

weskuli

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 03.01.2008, 15:55:44
Jaa että valmis ei käy, kävisikö tämä?

Ei huono. Tätä konseptia täytyy testata.

Lainaa
PS. samalla tekniikalla mutta barlowilla, kulmapeilillä ja okulaarilla höystettynä noin voi tehdä myös katseluputken.

Kuin myös! :) Kiitos vinkistä.

t. Vesa K.

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 03.01.2008, 15:55:44
...Sitten rakenneliimalla lammataan yhteen peräkorkki ja soviterengas. Adapteri alkaa olla lähes valmis. Okulaariholkin reikä on todennäköisesti väljä. Homma saadaan tiivistettyä vaikkapa kolmella ruuvilla kuten etsinputken pannoissa tai kiertämällä teippiä okulaariholkin (=filmipurkki) ympärille.
Vastaavalla tekniikalla olen jotain "pikakokeiluja" tehnyt...

Nikonin takatulppaan tehdään reikä. Hankitaan Clas Ohlsonilta muovinen 32mm putkimuhvi. Osat liimataan tukevalla liimalla yhteen. Muhvissa on sisäpuolella tiiviste, joka ottaa 1.25" okulaarin putkeen kiinni, joskus turhankin tiukkaan :-) Tällä systeemillä olen aikanaan yhdistänyt 1.25" okulaarisovitteella olevan SPC900 kameran Nikon 300mm teleen. Tällöin soviteholkki painui osittain optiikan sisälle. Huom -> ei välttämättä toimi kaikissa Nikon tele malleissa (mekaaniset syyt & tarkennustason sijainti). Kannattaa olla varoivainen ettei metalliholkki tökkää optiikan lasipintaan, tai muuten naarmuta optiikkaa...

GaryP

Kylläpäs nyt meni sitten eri suuntaan keskustelu kuin odotin, mutta hyvähän se kun antoi ideoita ihmisille.

Minulla on M42 sovitinholkki 1,25" reiällä jossa 1,25" adapteri ATIKia varten, holkista piti sorvata ulkokehää pois luokkaa 0,3mm jolloin se meni suoraan canonin bajonetin läpi. Sekin oli kyllä helppo laiskan ratkaisu, eikä maksanut kuin tuon holkin, sekin löytyi valmiiksi vain saadakseen uuden käyttötarkoituksen. Tapa muistuttaa kovasti tuota linkissä ollutta, mutta on huomattavasti halvempi.

Hauskaa, opettavaista, mutta aina huomaa että tarvitsee hieman lisää sovitinkappaleita joita ei voi itse tehdä. Teknofokukselta löytyy lääke siihen lähes varmasti, voi kun olisi varaa osta yksi kappale jokaista pientä palikkaa.

Tietääkö kukaan vieläkään kuinka aukkoa voi säätää näissä autofocus objektiiveissa ilman kameraa? Sen voi tietysti kamerassa kiinni ollessaan asettaa haluttuun aukkoon, mutta on liian hankala vaihtaa sitä edestakaisin.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Kaizu

Kosken Jorman kuva Kirkkonummen laitepäiviltä muutaman vuoden takaa.
Siinä on modatun Toucamin objektiiviä hieman kasvatettu, strategiset mitat
65mm/ F0.75

Sillä saa alle minuutin galaksikuvia

Ylläolevaan kuvaan liittyy oheinen satu http://www.kolumbus.fi/ari.jokinen/images/Kohteet/leosmpl.txt
jokapuolestaan liittyy M.Tuukkasen gammapurkaushavaintoon.
Linssistä puuttuu IR-suodin ja se rajoittaa huomattavasti sen käyttöä. Muuten täydellinen värikorjaus ei yllä IR-alueelle
ja Toucam puolestaan on IR-herkkä.

Kaizu
Kai Forssen

weskuli

Projektini eteni tänään beta-vaiheeseen, ts. visuaalisen havaitsemisen testiin ilman web-kameraa. Pengoin hetken aikaa romulootaa, ja totesin, että Skylux-putken kulmapeilin kaukoputkeen tuleva pää sopii sopivan tiukasti 200mm objektiivini sisälle. Kun sen perään laittoi samaisen kaukoputken 20mm tai 12mm okulaarit, niin kuva tarkentuu kameraobjektiivin tarkennusta kiertämällä. (Ei toimi samaisesta romulootasta löytyneellä 10mm okulaarilla.)

Nuo kaksi viimeistä osaa eivät tietysti mene sisäkkäin, mutta sipaus pakkausteippiä auttoi ensi hätään  :) Lopputulos näyttää tältä: http://users.jyu.fi/~vkorhone/kiikari.jpg   ;D

Ulkona tätä testatessa paljastui, että 12mm okulaarilla vaikkapa Plejadit on mainio kohde, mahtuu mukavasti näkökenttään. Mutta jalustaa kaipaisi. 20-millisellä katselu on vähän sujuvampaa, mutta joku pönkkä kyllä pitemmän päälle tarvitaan (=projekti paisuu...) Ongelma taitaa tulla aika paljon siitä, että kun vekotin "tuntuu" kiikarilta mutta sen kuva on kaukoputken kuva, niin suuntaaminen menee ainakin ensialkuun aina juuri väärin päin. Mutta treenataan...

t. Vesa K.

GaryP

Niinhän se on, kameran objektiivia voi käyttää kalliina kiikarin puolikkaana kun laittaa okulaarin kiinni...
:)


Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

ken

Harrastus tauolla, hyvä aika käyttää seuran laitteita.

weskuli

Lisää mielenkiintoisia toteutuksia, kiitos linkistä.

Tässä kiikarinpuolikkaassa on vielä se etu, että kun näpsäyttää vipstaakit sopiviin asentoihin, niin voi käyttää himmennintä esim. liian kirkasta Kuuta katsoessa.

Mutta jalustaan ripustaminen on vielä vaiheessa. Pitääköhän laittaa panta sen osan ympäri jota tarkennettaessa kierretään, ja sitten tehdä tarkennus hökötyksen muuta osaa kääntämällä...  :)

t. Vesa K.

weskuli

Lainaus käyttäjältä: Weskuli - 11.02.2008, 18:41:35
Tässä kiikarinpuolikkaassa on vielä se etu, että kun näpsäyttää vipstaakit sopiviin asentoihin, niin voi käyttää himmennintä esim. liian kirkasta Kuuta katsoessa.

Tuo tuli sanottua normaaliin tapaan eli noin 1/4-tosissaan. Mutta viime yönä pääsin testaamaan. Jälkikasvu järjesti herätyksen sopivasti klo 1.48, ja kun tilanne oli ohi niin piti käydä Kuuta kiikaroimassa. Kuu oli 20-21 tuntia yli ensimmäisen neljänneksen, ja näkyi juuri sopivan kirkkaana kun aukon sääti lukemaan 22. Ei huono.  :)

t. Vesa K.