Widefield H-alpha

Aloittaja Veijo T, 03.10.2009, 14:24:19

« edellinen - seuraava »

VeijoT

On vähän huonoaika tähän aikaan vuodesta kuvata näitä joutsenen seudun sumuja. Nuo oli koillisen suunnalla nousemassa aamulla melko alhaalla.
Testasin Samyang 85mm linssiä, ja modattua 5D Mark II kameraa. Yhdistin tähän kaksi eri kuvaa, vaikka alkujaan en sitä ollut niin suunnitellut.
Veijo T



VeijoT

Kuvasin 85mm Samyang objektiivilla Kepheuksen seudun sumuja, niitä riittää tuolla pilvin pimein. Noille tummille juoville löytyy nimiä Barnard luettelosta.
PohjoisAmerikka-sumun ja IC1396 sumun puolivälissä ( vasemassa kuvassa keskellä ) näkyy varsin suuri tumma alue josta lähte tummia juovia molempiin suuntiin.
Myös tuosta kirkkaimmasta IC1396 sumusta löytyy tosi paljon tummia alueita, vaikka niitä ei tässä laajassa kuvassa erotukkaan.

Veijo T




VeijoT

Jatkoin uudella modatulla Canon 6D.lla kuvauksia Kassiopeian ja Kefeuksen sekä Perseuksen seutuja. Parvekkeelta noita melkein zeniitissä olevia sumuja en pääse valottamaan kuin muutaman minuutin, kun parvekkeen lippa tulee vastaan.

Veijo T








Ransu

Hyvin näkyy modattu 6D toimivan ja keräävän valoa h-alfassa. Kameran kenno taitaa olla todella hyvä.
Tuo IC1848 on hämmästyttävän kirkas kohde
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

VeijoT

Laitampa tämän tänne kun en keksinyt muutakaan. Näistä yksittäisistä kuvista olis saanut laajan version, kun olisin huomannut jo sen kuvauksen alussa.
Joten nämä kuvat kuuluisi olla alekkain vasemmalta oikealle, mutta niistä puuttuu muutamia tähtiä.

Tuolla oikeassa reunassa pilkottaa horisontti etelän suunnalla, ja vielä horisontin yläpuolella olis laaja h-alpha kohde melkein yhtä kirkas kuin tuo lokki sumu.
En valottanut tuota oikean reunan kuvaa kuin 30 sek kun sinne tuli noita linssi heijastumia.

Veijo T


Kuulapaa

Kyllä ovat hienoja!

Minulla on ollut vähän samantyyppinen projekti mielessä tuolle modatulle D5100:lle, mutta törmäsin 50mm/1.8:n kanssa tarkennusongelmaan: Tarpeeksi kun kiskoo lasia pois kennon ja objektiivin välistä niin eipäs enää menekään tarkennus äärettömyyksiin asti.
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

Kuulapaa

Ongelma ratkaistu, rahalla sai äärettömyyksiin tarkentuvan G-mallin.


Aina sitä kuitenkin jotain sattuu ja tällä kerralla dithering-asetukset jäivät skaalaamatta. 0,2 pikselin ditheröinti ei oikein ollut riittävää ja signaali meni sananmukaisesti yhteen pinoon :tongue:
4x240s, ISO800, mono D5100, 50mm f/2
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

VeijoT

Kokeilin kuvata linnunrataa pikaisesti keväällä 2.4 2016 heti puolenyön jälkeen.
P-Amerikka nousee noin 20 asteen korkeuteen heti puolen yön jälkeen. Vasemalla muutaman sekunnin koe kuva jossa yritin saada puut pysähtymään.

Oikealla sitten noin minuutin valotuksia muutama ruutu. H-alpha suodin on myyty. Joten kokeilin nyt Astronomik CLS suotimella. Hyvinhän tuokin näyttää pelaavan. Ehkä pitäs olla kuitenkin pimeämmässä paikassa kuvaamassa näitä.

Veijo T


VeijoT

#38
P.Amerikkasumun ja Harsosumujen välissä on sumuja joille en löytänyt nimeä. Valottelin näitä tumman taivaan alla, enkä oikein maltanut yksiä sumuja kaun valotella.

Veijo T




Kahden yön yritys kuvata linnunrataa. On niin paljon kuvattavaa että ei meinaa aika riittää.


kjj

Parin viikon takainen syksyn eka yritys samoilta nurkilta kuin nämä edelliset, eli joutsenen kaulalta. Oikeastaan tuo ei ole puhdas ha-kuva, vaan siinä on myös jonkin verran oiii:tä mukana, mutta käytännössä kaikki näkyvä tuossa on enemmän tai vähemmän vetyä. Pitäis vain tuota prosessointia hioa vähän, ettei tule näin muovisen näköisiä loppukuvia.

Canon 1100D ja Samyang 85mm.


VeijoT

Taas uusi yritys kefeuksen seutua. Siitä on jo 4 vuotta kun tuon saman alueen kuvasin.
Tällä kertaa olin Rautavaaralla tosi pimeän taivaan alla syyskuussa. Kaksi yötä oli peräjälkeen selkeää, siinä tulikin sitten muutama kuva napsittua.
Jonkunverran paremmin nousi nuo suuret himmeät alueet, joita en ole ennen saanut kuvattua. Olis vaan pitänyt valottaa vielä vähän pitempään ylempää kuvaa.

Veijo T


VeijoT

Tuo keskellä oleva tumma alue CO kompleksi viittaa hiilimonoksidi kaasuihin. Linnunradassa on valtavasti tähtiä, mutta tuo tumma alue näkyy selvästi paljain silmin, kunhan on vain katselemassa valosaasteettomassa paikassa.

Veijo T


VeijoT

Kokeilin taas jälleen Canon 6D kameraa 22 asteen pakkasessa.
Nuo pienet sumut oli etelän suunnalla noin 50 asteen korkeudessa, jossa alkaa tulla parvekkeen katto vastaan. No eipä näitä kauan tarvinnut kuvata, koska kuu loisti myös 60 asteen päässä idässä. Aika hyvin tuo 6nm suodin estää myös kuun valoa.

Veijo T


VeijoT

Nämä sumut alkaa nousta noin kello 21 jälkeen idän suunnalta marraskuussa. Sain kuvattua nämä yhden yön aikana.  Koko 8-9 11 välinen yö oli selkeää noin kello 02 asti.

Tuossa on paljon tähtiä. Png kuva hieman kärsii.
Pakkaamaton kuva  https://avaruus.kuvat.fi/kuvat/2021/Avaruuskuvat/8-11_9-11-2021-Sumut.tif