Kiinnostavaa tietoa Maksutov-putkista ja niiden hiomisesta

Aloittaja Timpe, 25.08.2020, 22:09:27

« edellinen - seuraava »

Lithos

Joskus kypsyttelin ajatusta 250mm F15 planeettanewtonista mutta se tarvitsisi niin jykevän jalustan ja suojarakenteet että katadioptrisesta tulisi kaikki huomioituna halvempi. Minulle on suht tärkeää että kalusto on helpohkosti purettavissa ja kasattavissa. Voi toki olla että asia muuttuu kunhan päästään asumaan ihan omalle tontille.

Yllättävän tyydyttävää on ihan pikkuputkilla katselukin, nyt iän myötä silmissä on sen verran tauhkaa lillumassa että alle millin lähtöpupillilla on hankalaa katsella. Siksi ajattelin että optimi olisi 250mm objektiivi että tulisi millin lähtöpupilli vielä 250x suurennuksella. 80mm Ed putki näyttää vielä hyvän ja skarpin kuvan yli 200x, silmän floaterit vaan häiritsevät. 
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Osku

Vertailun vuoksi. M15 Orion UK 150mm F/11 planeettanewtonilla. Kamerana täyskenno EOS 6D. Valotus 54x1nm, ISO1600. Comakorjainta ei tarvita.
Tässä putkessa apupeilin halkaisija on 25mm eli obsructio 0n 16.7%.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: AstroIle - 27.08.2020, 09:25:55
Joskus luin Clouydy nighs foorumilla tai jossakin vastaavassa tämän Maksutovin ja 200 mm AP-Apon vertailua planeetta katselussa ja ne mätsäsivät aika hyvin yhteen. 200mm Apo taitaa kustantaa saman. Luulen, että jos ostaa huippulaatuiset Newton osat optimoiden planeettakuvausta. Tulee hyvälaatuiselle 300mm peilille ja huippu laadukkalle apupeilille hintaa 1500-2000 euroa optiikan osalta ja 1500 euroa hiilikuitu putken osalta. Apupeili voidaan kiinnittää optisesta lasista olevaan keskiöön tai rautalanka (kitaran kieli) spideriin, jolloin difraktiot saadaan minimoitua.

Joo, tuota samaa tietoa on itsellänikin ts. 8" APO ja tuo 10" MCT ovat suunnilleen 1:1 näkymiensä suhteen , mutta toinen näistä on helpommin hallittavissa oleva putki fyysiseltä olemukseltaan! :tongue: Samaa asiaa Rolandkin painotti tuossa viestiketjussaan.

"Planeetta-Newton" on sitten kokonaan oma juttunsa ja joskus vuosina 2005-2010 Cloudy Nightsissa oli paljonkin keskustelua mm. kaarevavartisista apupeilin pitimistä, putken termodynamiikan hallitsemisesta (kuka muistaa Anthony Birdin ausseista?-) yms. muista planeetta-Newtoniin kuuluvista jutuista mm. sen pienen apupeilin mitoittamisen ja Plop-suunnitellun peilintuennan yms. yms. yms. lisäksi. :grin:

Ts. vahvasti kustomoitu Newton on ATM puolella varsin hieno vaihtoehto, kun sellaisen vain malttaa pitää omassa lestissään. Olen näet ollut itsekin hämmentämässä tuota soppaa omalla 300/1500 Newtonillani kymmenisen vuotta sitten, muttei siitä tullutkaan planeetta-Newtonia. Näistä eri putkisuuntautumisista kun saa jutun juurta yllin kyllin monen harrastusvuoden ajaksi ja keskimäärin kaikilla on ollut tuossa touhussa ihan hauskaa... :rolleyes:
- Timo Inkinen

AstroIle

Hei,

Löysin mahdollisesti aiemmin mainitsemani CN keskutelu kohdan jossa tätä Maksutovia verrataan APO:in.
https://www.cloudynights.com/topic/380364-ap-10-maksutov-vs-tec-200-fluorite-apo/

t.Astroile

Timpe

Kiitos!
Tuollaiset pohdiskelut kuuluvat harrastukseen, vaikkei varsinaista hankinta-ajatusta kumpaankaan kaukoputkeen olisi. Ei liene vaikeaa arvata, että oma valintani kääntyisi TEC200APO:n suuntaan sen monikäyttöisyyden takia, mutta löydän tuolle AP 10" MCT:llekin hyvin monia käyttötarkoituksia jonkin muun kaukoputken rinnalle (esim. oma TMB 6" LZOS APO  :grin:). Mutta yksinään valittavaksi valinta on selkeästi TEC:n puolella, kun sille riittävä jalustakin löytyy omasta takaa (=tosin on eri asia mahtuisko tuollainen TEC 200 APO edes kääntymään omassa "kaukoputkiyksiössäni", mutta ajatusleikit ovat ajatusleikkejä  :tongue:).
- Timo Inkinen

AstroIle

Hei,

Löysin tai oikeastaan Youtube tarjosi tällaisen pätkän. Vedeossa esitellään yhdestä lasinpalasta tehty SCT tai Maksutov optiikka.
Tahtoo tälläaisen :smiley: . Tällaisista voisi tehdä quiderin tai pienet kiikarit.

Why is this Space Telescope so Tiny?
https://www.youtube.com/watch?v=HxwhCmO90UQ

t.Astroile