Vixen SLV (LV, NLV)

Aloittaja Mikko_L, 21.08.2021, 20:11:57

« edellinen - seuraava »

Mikko_L

Vixenin SLV:sta ei ole ketjua joten tässäpä.  Ja samalla mukaan vanhemmat versiot, jos jollakin on niistä sanottavaa.

Barlowien kanssa näprääminen on kyllästyttävää, joten ajattelin hankkia muutaman lyhytpolttovälisen planeettaokulaarin.  Käytettyjä Radianeja ei juuri näy ja DeLitet ovat kovin kalliita, mutta Vixenin SLV:t ovat saaneet kehuja joten hankin sellaisen - tyyliin "niinkuin ortoskooppinen mutta mukavampi silmäväli" tms.

Ensimmäiseksi sattui 6mm SLV jolla saan Tak FC-76:sta tasan 100x.  Ensi kokeilu päivänvalossa sai aikaan ajatuksen "pyhä pincushion, Batman!" sillä tyynyvääristymää tässä on enemmän kuin missään toistaiseksi kokeilemassani okulaarissa (ml. laajakulma ES 82° sarja).  Ei todellakaan ortoskooppinen projektioltaan.  Mutta jos sen ei sitten anna tähtikäytössä häiritä, niin täytyy sanoa että kontrasti todella on erinomainen, hajavaloa ei ole, todella hyvät näkymät Jupiteriin ja Saturnukseen ja myös H-α valossa aurinkoon.  Kentässä ei ole ollenkaan kaarevuutta, edes etsimällä.  Sivuttaista värivirhettä on hankala arvioida koska matalalla olevissa planeetoissa on ilmakehän dispersiota vielä aika paljon.  Silmäväli sallii lasit, tosin kun lähtöpupilli on alle 1mm niin en niitä tarvitse; säädettävä silmäkuppi toimii mainiosti ja tähän on todella rentoa katsella.  Minulla oli aikaisemmin Baader Classic Ortho 6mm, mutta myin sen pois koska ergonomia ei minulle toiminut - ostin sittemmin 10mm BCO:n ja se on ehkä lähin verrokkini.

Kokeilin tätä myös 25cm dobsonissa ja f/5 ei aiheuttanut ongelmia: parhaat näkymäni Jupiterista koskaan 208x suurennuksella.  Myös ensimmäistä kertaa näin M27:n keskustähden tällä okulaarilla.  Ilman seurantaa 50° näkökenttä kylläkin aiheuttaa jo aika paljon putken tuuppimista näillä suurennuksilla.

Vertasin rinnakkain tätä ja Baader Hyperion Zoom mk.IV:ta Hyperion 2.25x Barlowilla saman suurennuksen saamiseksi, ja ei-niin-odottamattomasti Vixen voitti kirkkaammilla näkymillään.  Verrattuna Baaderin yhdistelmään, Vixen on toki paljon kompaktimpi ja kevyempi.

Nyt on tilauksessa vielä 4mm SLV, niin saan Takahashista 150x mikä olkoon sen suurin normaali suurennus. (Kyllä siitä enemmänkin saa mutta menköön sitten barlowilla.)

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Nakataan vielä kuva, vieressä mittakaavaksi 15mm Plössl.  4mm alkaa olla sen verran lyhyt polttoväli ja isot suurennukset, ettei sillä seeingin takia näe planeetoista sen enempää kuin 6mm:llakaan.  Ehkä ensi vuonna.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

mistral

Onko Vixenit made in Japan?

Mikko_L

Nope, Made in China

Jos ollaan jossain tietyssä hintapisteessä, niin ei valmistusmaa mistään kerro kun laadunvalvonta on kunnossa.  Kiinassa tehdään toki paljon halpaa roskaa mutta rahalla sieltäkin saa hyvää.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

spuge

Lainaus käyttäjältä: mistral - 25.09.2021, 16:09:39
Onko Vixenit made in Japan?

Vanhat LV:t olivat made in Japan. Erinomaisia okulaareja, joita mukava käyttää pitkän silmävaran ansiosta, mutta näkökenttä niissä on kapea (45 - 50 astetta).
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700