Nopea newton (f5) ja 2" laajis oku, ongelmiako?

Aloittaja torneol, 05.08.2019, 22:40:34

« edellinen - seuraava »

Aksu

Lainaus käyttäjältä: Mikko_L - 06.08.2019, 23:27:51
Pitkäpolttoväliset okulaarit voivat olla tarpeen esim. ison SCT-putken (f/10) omistajalle mutta f/5 putkessa niille ei niinkään ole tarvetta minunkaan mielestäni mm. seuraavista syistä:

Juuri näin. Jos palataan viestiketjun alkuun ja tuohon TWA38 okulaariin, niin sehän on omimmillaan budjettitietoiselle f/10-15 SCT:n tai Maksutovin käyttäjälle, ja tarjoaa tuollaisessa putkessa järkevällä lähtöpupillilla maksimaalisen true fieldin mitä 2" reiästä läpi mahtuu. Ja noin hitaalla putkella reunojen astigmaattisuus ei todennäköisesti häiritse lainkaan. Eli selvennykseksi vielä; minun aiempi kurmuuttamiseni koski tuollaisen okulaarin käyttöä f/5-putkessa (mistä torneol kysyikin), eikä tarkoitus ollut lytätä itse okulaaria. Pitää vain ymmärtää sen rajoitukset ja käyttötarkoitus.

Lainaus käyttäjältä: torneol - 06.08.2019, 22:38:51
Ymmärrykseni mukaan putken kylkiäisenä tulee vakio 10 mm ja 25 mm oku sekä 2x barlow. Oma tämän hetken ajatus on kuikuilla kuuta ja jotain tähtijoukkoja, kuten M45. Osin yksin, osin näyttää lapsille.

Nuo ovat varmaan ne vakio-okulaarit jotka tulevat useimpien SW:n putkien kanssa. Visuaalihavaitsijalle voi tulla aika pian halu päivittää niitä ainakin jonkin verran parempiin. Se 25-millinen on ihan käyttökelpoinen; sen suurin puute on että näkökenttä on aika kapea (taitaa olla 50 asteen luokkaa), kun pitkäpolttovälistä kuitenkin haluaisi käyttää laajakulmaokulaarina. 10-millinen on niin huono, etten oikein ymmärrä miksi SW edes pakkaa sitä mukaan. Ainakin jos se on sama mitä minulla on ollut parikin eri putkien mukana tulleena, molemmat olivat yhtä kauheita eli susikappaleesta ei ollut kyse. Sinänsä sääli, koska polttoväliltään 25 ja 10 mm olisivat oikein sopiva pari tuollaiseen putkeen.

Jos 20 cm f/5 -putkelle alkaa settiä rakentamaan, niin alla olevan tyyppisistä okulaaripolttoväleistä/lähtöpupilleista lähtisin liikkeelle (Tuo lähtöpupillin koko on muutenkin mielestäni käyttökelpoisempi konsepti okulaarien valintaan eri kohteille ja eri putkille kuin esim. suurennus, koska visuaalihavaitsijan kannalta se on yksi merkittävimpiä kuvan optisen ja esteettisen laadun määrittäviä tekijöitä, oikeastaan riippumatta apertuurista. Kuvan skaala, rajamagnitudi ja absoluuttinen erotuskyky toki sitten vaihtelevat putken koosta riippuen, mutta visuaalinen yleisilme pysyy yllättävän samanlaisena kun lähtöpupilli pysyy samana):

#1: 24-30 mm, lähtöpupilli 5-6 mm: pienimmän suurennuksen laajakulmaokulaari isoille tähtijoukoille, laajoille sumuille ja yleiseen linnunradan kruisailuun. Kätevä myös kohteiden löytämiseen (jos ei käytä GoToa).

#2: 14-18 mm, lähtöpupilli n. 3 mm: hiukan lisää suurennusta ja tummempaa taustataivasta keskikokoisille DSO-kohteille, ja pienemmillekin kun haluaa nähdä ympäröivää kontekstia.

#3: 9-11 mm, lähtöpupilli n. 2 mm: perusokulaari vähän pienemmille DSO-kohteille (galaksit, pallomaiset, vähän isommat planetaariset sumut), joista alkaa näkyä jo kivasti yksityiskohtiakin. Kuvan optinen laatu ja estetiikka aika optimissa: kontrasti taustataivaan ja kohteiden välillä varsin hyvä, ja lähtöpupilli on sen verran iso että kuva on vielä varsin kirkas eivätkä silmän lasiaissamentumat häiritse, mutta sen verran pieni että silmän oma mahdollinen astigmatismi ei suttaa kuvaa enää myöskään.

#4: 7-8 mm, lähtöpupilli n. 1.5 mm: edelleen käyttökelpoinen monelle DSO:lle jos kaipaa isompaa skaalaa, lisäksi hyvin käyttökelpoinen hiukan suttuisemman seeingin okulaari Kuulle, planeetoille ja väljemmille kaksoistähdille.

#5: 5-6 mm, lähtöpupilli n. 1 mm: paremman seeingin perusokulaari Kuulle, planeetoille ja kaksoistähdille, hyvä myös pienemmille planetaarisille sumuille (monen pienen planetaarisen sumun pintakirkkaus on todella suuri, ja kestävät suurtakin suurennusta käsittämättömän hyvin, eivätkä vaadi niin hyvää seeingiäkään)

#6: 3-4.5 mm, lähtöpupilli n. 0.6-0.9 mm: kuten #5, jos/kun keli ja putken optiikka kestävät tosi isoja suurennuksia. Havaitsijan silmän lasiaissamentumat alkavat yleensä jo haitata näin pienellä lähtöpupillilla varsinkin Kuun ja planeettojen kohdalla, mutta kaksoistähdillä ja planetaarisilla sumuilla niistä on vähemmän riesaa (kun kuvassa ei ole laajaa kirkasta pintaa jota vasten erottuisivat niin selvästi).

Omalla prioriteettilistallani noista kärkeen menisivät #1 ja #3, aika nopeasti haluaisin myös #5:n, sen jälkeen #4 ja/tai #2 vähän omista mieltymyksistä riippuen, ja #6 tulee tarpeeseen lähinnä jos hyvin suuresta suurennuksesta hyötyvät kohteet alkavat kiinnostaa enemmän.

Näkökentän laajuus, silmäetäisyys (eye relief) ja optinen laatu ovat sitten lisäominaisuuksia jotka pitää polttovälin jälkeen valita omien mieltymysten ja budjetin mukaan.
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

torneol

Mites se barlow? Että ajatuksen tasolla #3 ja #5 toimisi kombolla #3 + barlow? Vai  laadukas barlow saman hintainen kuin itse oku? Toki kävisi sitten muidenkin kanssa...

Aksu

Laadukas Barlow on täysin käypä ratkaisu okulaarivalikoiman virtuaaliseen laajentamiseen, ja todella hyväkin on halpa verrattuna todella hyviin okulaareihin. Se 2" vs 1.25" paletti käy tosin vähän mutkikkaammaksi (ellei hanki 2" Barlow'ta, jotka taas kalliimpia), ja esim. laajimman mahdollisen kuva-alan tarjoavat 1.25" okut (kuten 68 asteen 24 mm) voi reunoiltaan vinjetoida 1.25" Barlow'n kanssa. Riippuu vähän yhdistelmästä.

Mutta varsinkin lyhytpolttovälisessä päässä sarjaa oikein bueno optio.
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

torneol

Kiitän! Tutkimus aiheesta jatkuu, kun kamat saapuu. Kyllä se kuu ja pienet tähtijoukot on ainakin alkuun tähtäimessä. Mutta tosiaan okujen kokeilu myös melko pian, että pääsee päivittämään kalustoa omaa käyttöä palvelevaksi.

torneol

No niin, tötterö on tallissa ja okut juuri niin kuin arvelin. Kirkasta keliä odotellessa :cheesy:.

Pappis

Lainaus käyttäjältä: torneol - 13.08.2019, 16:19:38
No niin, tötterö on tallissa ja okut juuri niin kuin arvelin. Kirkasta keliä odotellessa :cheesy:.
Mikä putki ja mitkä okut on jo plakkarissa?

torneol

Sky-Watcher 200 /1000 newton Eq5 jalalla ja vakio 10 sekä 25 mm ja joku halpa barlow. Käytettynä ostin, kun halvalla sain  :grin:.

torneol

Mietin, että liekö Baaderin 5 mm tuolle putkelle käypänen. Näyttää olevan jollain tuolla myynnissä. 68 asteen katselukulma lupaa hyvää, jos tossa on sama kuin Baaderin muissa.

Suurennosta olis tarjolla se 200 x, mikä on varmaan aika moneen ihmettelyyn ihan tarpeeksi. Lähtöpupilli sitten jotain millin luokkaa, kuten Aki tuolla totesi.

Aksu

Lainaus käyttäjältä: torneol - 14.08.2019, 16:28:02
Mietin, että liekö Baaderin 5 mm tuolle putkelle käypänen. Näyttää olevan jollain tuolla myynnissä. 68 asteen katselukulma lupaa hyvää, jos tossa on sama kuin Baaderin muissa.

Suurennosta olis tarjolla se 200 x, mikä on varmaan aika moneen ihmettelyyn ihan tarpeeksi. Lähtöpupilli sitten jotain millin luokkaa, kuten Aki tuolla totesi.

Kyllä tuo suuren suurennuksen okulaariksi on tuohon sinunkin putkeesi luultavasti oikein hyvä ja mukava (20 mm silmäetäisyys lievittää kummasti klaustrofobiaa...). En ole itse kokeillut, mutta järkevien nettisaittien (Cloudy Nights, Stargazers Lounge) mukaan varsinkin tuo polttoväli toimii kohtalaisen mukiinmenevästi nopeammissakin (f/5) putkissa. Ja noin isoilla suurennuksilla huomio tuppaa joka tapauksessa keskittymään kentän keskelle. Ja Tzukin 55€ hintapyyntö on TODELLA edullinen (ovh n. 150€)  :shocked: Käy kiinni!  :grin:
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

torneol

No kävin kiinni :grin:. Toivotaan ensi viikolle kirkkaita kelejä, niin pääsee testaamaan.

MaZa

Lainaus käyttäjältä: Dennis - 06.08.2019, 00:04:30
Värivirheitä saattanee esiintyä ja näkökenttä epätasainen. Nopeat kaukoputket, kuten f5 ovat aika vaativia okulaarien suhteen ja ainakin teoriassa hyötyisivät kalliista okulaareista. Pitää kyllä mainita, että minulla (ja parilla muulla henkilöllä) oli keväällä mahdollisuus vilkaista "8 f/5 dobsonin läpi nimenomaan verraten noin tuhannen euron televueta ja satasen baader hyperionia. Pari minuuttia koitin etsiä eroavaisuuksia ja erot olivat aika hitsin pieniä... Mitä tulee hitaisiin kaukoputkiin, kuten SCT-putket, jotka ovat tyypillisesti luokkaa f/10, niin niihin kelpaa halvemmatkin erinomaisesti.

Hmm, onko tuolla f5:llä suurtakin eroa f6:een? Omassa 200mm f/6 -Newtonissa Telescope Servicen 32mm Wide Angle toimii ihan hyvin. Tosin se on ostettu noin 10 vuotta sitten, joten tuskin on sama malli kuin nykyisin myytävät...

torneol

Päivänä eräänä, kun oli kirkasta, niin kävin testaamassa tota 5 mm okua. Kylläpä näytti kuu hienolta!

Nyt on hakusessa se laajis, joku 26...30 mm vaikka vajaan 70 asteen katselukulmalla. Baaderiltahan tuo haiskahtaa...  :grin:

torneol

Tässä kävi lopulta niin, että hankin käytetyn 24 millisen Baaderin Hyperionin. Sillä ymmärryksellä joka mulle on suotu, tuo tuntui ihan kelvolliselta klasilta. Keliä odotellessa :laugh:.

torneol

Nyt on kuljetusta vaille 13 mm Baader. Sen testauksen jälkeen ajatuksissa olis 8 mm Baader. Liekö siitä täällä kenellekään kokemuksia?