Liikaa tähtiä

Aloittaja Tommi L, 03.09.2021, 11:52:57

« edellinen - seuraava »

Tommi L

Tuli hommattua loppukesästä ensimmäinen puhdas kuvausputki (WO Zenithstar 81) syvän taivaan kuvaukseen aiemman SC-putken rinnalle. Ensimmäistä kertaa olen uuden ongelman edessä, joka liittyy tähtien määrään. Ongelmia on aiheuttanut erityisesti linnunradan alueen sumujen kuvaus. Pelkästään jälkikäsittelyn keinoin kohteen esiin tuominen tähtien joukosta on haastavaa esim. tähtien kokoa pienentämällä tai värejä säätämällä. Pienennetyn tähden ympäristö kun jää auttamatta suttuiseksi ohjelman koittaessa täyttää tyhjä tila. Kun tähtiä on aivan järjetön määrä, niin tuo suttuisuus alkaa todella vaivaamaan.

Kun itselläni on ASI294-värikamera, enkä valosaastesuodattimia kuvauspaikallani tarvitse, niin ajattelin alunperin jättää suodattimet kokonaan hankkimatta. Nyt kuitenkin lähti tilaukseen Optolong L-extreme, jotta kuvaus onnistuisi myös kuun valossa. Tarkoituksena on kokeilla sitä myös kuuttomina öinä em. ongelmaan liittyen. Ajattelin kuitenkin kysyä täältä, miten muut värikameraa käyttävät ovat ratkaisseet tähtien määrästä johtuvan ongelman ja onko tuo oma suodatinvalinta (L-extreme) paras mahdollinen (hintaluokassaan) myös tähän tarkoitukseen? Vai olisiko kuuttomille öille parempi joku laajakaistaisempi vaihtoehto, jos tavoittelee myös luonnollisempia värejä?

Myös muita niksejä "tähtiongelman" ratkaisuun otan vastaan. Tähtien pienentämiseen olen käyttänyt pääasiassa photoshoppia.

Liitteenä jälkikäsittelemätön kuva (tunnin valotus) harsosumusta suoraan Astro Pixel Processorista.
Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI174MM, ASI120MM

einari

Joutsenen seutu on tosiaan haastavaa seutua tähtien määrän vuoksi.
Suosituin ratkaisu tällä hetkellä taitaa olla Starnet.
https://sourceforge.net/projects/starnet/

Muitakin ratkaisuja on. Eri ohjelmista löytyy valmiita keinoja ja esim Photariin saa pluginipaketin jossa yhtenä mukana on pienennys.
___
Tapio

vehnae

Hankkimasi L-eXtreme auttaa tähtipaljouteen, emissiosumut pysyvät suurinpiirtein yhtä kirkkaina mutta tähtien kirkkaus tippuu murto-osaan. Eli hyöty on merkittävä myös kuuttominakin öinä kuten yleensäkin kapeakaistasuodattimilla kuvatessa.

PetriKe

Minä käytän sekä L-Extremeä, että L-Prota. L-Extremellä kapekaistaa ja L-Pro:lla luonnolliset värit. Näitä ajattelin omassa prosessoinnissa sitten yhdistää.

PixInsightissa on nykyään star de-emphasis skripti, joka hyödyntää Starnetin tähdetöntä kuvaa pienempien tähtien aikaansaamiseksi. Skriptissä ainoastaan muutama säädettävä parametri, joilla lopputulosta voi optimoida mieleisekseen. Toimii todella hienosti ja tähdistä tulee "luonnollisen" oloisia. Youtubessa hyviä videoita siitä, kuinka toimii. Skripti toteuttaa Adam Blockin keksimää prosessia (Adam on yksi "suurista" tähtivalokuvaajista).
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Tommi L

Kiitos vinkeistä. Tuohon Starnetiin ehdin nyt menneenä viikonloppuna hieman tutustua. Astro Pixel Processoristakin on tällä hetkellä jaossa beta-versio, jolla tähtiä saa vähemmäksi. Betasta löytyy sekä tähtien poisto että pienentäminen. Beta-versiossa ei kuitenkaan raskaimmat prosessit vielä toimineet ja tähtien pienentämistä tai poistoa pystyin tehdä vain siten, että laitoin poistoalueen oletusarvoja pienemmäksi, jolloin vähänkin isommista tähdistä jäi halot. Oletusarvoilla prosessi tyssäsi muistin puutteeseen. Toivottavasti varsinaisessa versiossa olisi nämä ongelmat korjattu.

Hyvä myös kuulla positiivista palautetta L-Extremestä. Vielä en suodinta ole päässyt kokeilemaan, mutta innolla odotan. Saatan harkita jossain vaiheessa myös L-Pron ostamista tilanteisiin, joissa kuvaan matalalla etelässä näkyviä kohteita. Vaikka Hauhon kuvauspaikallani taustataivaan kirkkaus on parhaimmillaan 21,5 paikkeilla, niin etelä-lounaasta loistaa Hämeenlinnan valot. Valosaaste tuli selvästi näkymään kun kuvasin testimielessä Barnardin galaksia noin kymmennen asteen korkeudella horisontista. Mietin, että L-Pron kaltainen laajakaista olisi voinut tähän kohtaan toimia.
Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI174MM, ASI120MM

Tommi L

Heräsi osin aiempaan keskusteluun liittyen vielä yksi kysymys.

Aiemmin SC-putkellani kuvatessani minua ihmetytti erittäin kirkkaiden tähtien ympärille ilmestyneet diffraktiokuviot (tai jotkut sen tapaiset). Ajattelin sen kenties liittyvän 0,63x korjaimen huurtumiseen tai muuhun, vaikka minulla oli lämpövaippa myös korjaimen ympärillä. Nyt kuitenkin sama ongelma on jatkunut linssiputkella kuvatessani. Onko tämä juuri asia, josta käytetään kansainvälisillä foorumeillä nimitystä "microlensing" vai onko jostain muusta kysymys? Entä onko paras korjausmenetelmä juuri suodin, joka vähentää erittäin kirkkaiden tähtien valoa?

Alla kuva 3 tunnin valotuksesta Sadrin pilvikompleksista, jossa Sadrin ympärille muodostuu paksut säteet. Putkena siis WO ZS81 (0,8x korjain) ja kamerana ASI294.
Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI174MM, ASI120MM

einari

Liittyy kameran mikrolinsseihin ja heijastuksiin (puutteelliseen heijastuksenestoon).
Pahin esimerkki näistä on ASI1600-kamera.
Valitettavasti tämä on asia jolle juuri ei voi mitään -paitsi jotkut kuvankäsittelytemput tai sitten kirkkaiden tähtien välttäminen ;)
___
Tapio

Tommi L

Kiitos! Vika ei siis liity todennäköisesti kuvaussetuppiin vaan kameraan. Kun tuo sama kuvio toistuu usein, niin olen miettinyt sitäkin, voisiko tuota kuviota jollain tapaa "vähentää" kuvasta. Esimerkiksi kuvaamalla jotain toista kirkasta tähteä niin että taustalla on vain tummaa taivasta ja sitten eristämällä siitä heijastuskuvion. Sitten eristetyn kuvion voisi vähentää kuvankäsittelyn kautta tuosta esimerkkinä olevasta kuvasta edellyttäen, että kuvio on identtinen ja samankokoinen. Taitaa kuitenkin tämä idea onnistua vain paperilla?  :angel:
Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI174MM, ASI120MM

Disco Volante

Einari on oikeassa. Selvä microlensing joka tulee minullekin kun yritän enemmän mitä kamera pystyy. Täytyy muistaa että kettinki on ainoastaan yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Asi294'ssa se on heijastukset ja CMOS-lämpö. Sadr on valtavan voimakas joten ei ole ihme että tulee hajavaloa ja heijastuksia.

Kokeile lyhyemmät valoitusajat tai paras olisi pitää Gain minimissä. Kuvalaatu on paljon parempi, mutta kostautuu valoitusajassa. On aina paljon parempaa pinota muutama hyvää kuvaa kuin koko kasa muhjua. Se että Sadr alkaa leviämään tarkoittaa että on liikaa valoitusta. Vähennä hieman. Voimakkain tähti pitää aina tahtipuikkoa. Lyhyesti sanottuna niin microlensing esintyy vasta sen jälkeen kun tähti on jo levinnyt.
Bresser Messier AR-152L & AR-102S, Skywatcher AZ-EQ6 Pro, Bresser EXOS-2 Synscan EQ-5 Pro
RTL-SDR/VSRT, HOC 76.2 x 1250
ZWO ASI294MC Pro & ASI224MC, 2 x T7 (W2568A), EOS 600D

Tommi L

Alkuviikosta pääsin testailemaan ensimmäistä kertaa L-extreme-suodinta lievässä kuun valossa. Tähdet pysyivät pieninä, eivätkä enää levinneet joka puolelle. Otin seuraavat otokset kaikki lyhyillä 30 x 120s valotuksilla. Hieman viisastuneena seuraavalla kerralla kuvaan pidemmillä osavalotuksilla, sillä lukukohina tuli raakakuvissa näkyviin. Topaz DeNoise tosin vei pahimman kohinan pois.
Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI174MM, ASI120MM