Montako Perseidiä voit olettaa näkeväsi tunnissa?

Aloittaja Timpe, 12.08.2021, 22:21:52

« edellinen - seuraava »

Timpe

Tässä olisi NASA:n blogin vastaus otsikon kysymykseen USA:n leveysasteilta:
https://blogs.nasa.gov/Watch_the_Skies/2021/08/09/how-many-perseids-will-i-see-in-2021/
Tuolta voi interpoloida arvion omaan käyttöösi tänne Suomen leveysasteille ts. tuossa artikkelissa on juttua siitä, miksei meteoriparven ZHR-lukema vastaa lainkaan todellisuutta jonka voit itse havaita yötaivaalta  :wink:
- Timo Inkinen

cmas

Itselleni oli vähän yllätys kuinka paljon vuonna 2016 koettu todellisuus poikkesi tämän vuoden maksimista havaintopaikan ollessa likimain sama. Toki nyt oli kosteutta ilmassa todella paljon enemmän eikä optiikka ollut niin laajaa, mutta silti.

Tämä lukumäärä on semmoinen asia, josta URSA voisi ottaa kopin. Pelkän teoreettisen maksimin rummuttaminen vääristää kyllä todellisuutta. Tosin kaikki mediahan ilmoittaa sitä maksimia vain eli ei tässä sinällään ole mitään erikoista. Mutta URSA:lla olisi ehkäpä kapasiteettia ilmoittaa myös näitä realistisempia odotusarvoja ja kommunikoida myös ne eteenpäin?  :azn:

Jarmo Moilanen

Lainaus käyttäjältä: cmas - 14.08.2021, 08:38:24
Tämä lukumäärä on semmoinen asia, josta URSA voisi ottaa kopin. Pelkän teoreettisen maksimin rummuttaminen vääristää kyllä todellisuutta. Tosin kaikki mediahan ilmoittaa sitä maksimia vain eli ei tässä sinällään ole mitään erikoista. Mutta URSA:lla olisi ehkäpä kapasiteettia ilmoittaa myös näitä realistisempia odotusarvoja ja kommunikoida myös ne eteenpäin?  :azn:

Annehan kirjoitti Tähdet ja avaruus uutisessa: "Runsaimmin perseidejä lentää torstain ja perjantain välisenä yönä 12./13.8., jolloin tunnin aikana voi huomata parhaimmillaan jopa kymmeniä parveen kuuluvia tähdenlentoja."
Minussa tuossa uutisessa ei ole virhettä tai turhaa hypetystä. Jotkin muut mediat meni kyllä aika lailla hypetyksen puolelle, mutta kun kalastellaan klikkauksia niin se nyt vain on tämän päivän toimituksellinen linja monessa mediatalossa - valitettavasti.

Toki Suomen oloihin jotenkin korjatut parven odotusarvoiset ZHR lukemat voisi laskea ja mainita. IMOn datassa tämän vuoden 2021 ZHR liikkuu siellä 60-70 hujakoilla. Jos sen suhteuttaa sitten Suomen leveysasteille ja radiantin korkeuteen niin parhaimmillaan tahti oli täällä ehkä jotain 30-40 tunnissa maksimissaan täydellisellä havaintopaikalla ja -kelillä. ZHR lukema edustaa aina tilannetta kun radiantti on zeniitissä ja taivas pimeä.

14.8. noin kello 6-9 UTC on ollut jonkinlainen reilumpi odottamaton outbursti jota on havaittu Yhdysvaltojen länsirannikolla. Harmi, ei siis näkynyt täällä meillä.
Jarmo

cmas

En tässä koettanut mitenkään hyökätä Ursa:n kimppuun. Jos tämmöinen kuva jäi, pahoittelut. Huonosti sanottu allekirjoittaneelta, kun tuossa en erotellut eri medioita.

Joka tapauksessa hain vain tarkempaa tilannekuvaa ja ihmisten (minä mukaan luettuna) sivistämistä todellisesta tilanteesta. Ursa:llahan se tosiaan on mainittukin kuten ilmoitit. Harmi, että muualla ilmoitetut lukemat antavat ymmärtää vähän turhan positiivista kuvaa ilman mitään disclaimereita optimaalisesta havaintopaikasta ja olosuhteista. Itse toivoisin sitä, että tämä koko ketju olisi avattu siitä teoreettisesta maksimista aina näihin korjattuihin lukemiin saakka. Lähinnä siksi, että itse ymmärtäisin paremmin asiaa. Mutta ymmärrän toki, ettei moisia tekstejä ole kiinnostusta suurellakaan osaa ihmisistä lukea.

VeikkoM

Joo ZHR-luvut ovat tavalliselle kansalle huono informaatio, koska harvan parven radiantti on zeniitissä ja aika harvoin optimaalisia havainto-olosuhteita saavutetaan.  Jos pyrittäisiin laskemaan aktiivisuus korjaamalla '"takaperin" ZHR:stä, pitäisi ensiksi olettaa joku keskimääräinen havainto-olosuhde ja myös keskimääräinen kellonaika, koska radiantin paikka muuttuu yön aikana.   Jälkimmäinen ehkä perseideillä olisikin mahdollista, kosa yö on aika lyhyt ja voisi olettaa vaikka yön pimeimmän hetken.

Sitten tieteysti on se arvaamaton tekijä, että ZHR voi vaihdella vuodesta toiseen.   Tämän vuoden maksimi taisi olla noin 70-80 (IMO:n liveseurannan mukaan), toki tuo outbursti nosti huipun korkeammalle.   Ja 13./14.8. yö näyttää olleen jopa aktiviisempi.   Täällä on viitattu aiemmin vuoden 2016 aktiiviseen maksimiin, jolloin ZHR kipuri lähes 140:een.

Ursan Tähdet-vuosikirjassa ollaan pyritty antaa epätarkempia ja enemmän todellisuutta vastaavia arvoja, joskin ZHR:t löytyy takaosan taulukosta.  Näissä olisi tietenkin kiva ehkä saada asinatuntijaarvioita enemmän.   

Voi olla, että osa tiedotusvälineistä poimii tietonsa ulkomaisista lähteistä, eikä esimerkiksi Ursan tiedotteista.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Timo Kuhmonen

Minulla oli jonkin aikaa Vesannolla päällä radiokaikujen kuuntelua 50MHz alueella, tuossa 13.8. aamun tunteina. Eli paikallista aikaa noin 00:00...04:30. Kaikuja siellä oli näkyvissä.

Mainittuna outburstin aikana minulla ei ollut vastaanottoa päällä. Se kuuntelemani asema on Pohjois-Suomessa oleva radioamatöörien 50MHz radiomajakka. Lähettämänsä signaalinsa takia ei sovellu tilastointiin...
https://www.meteornews.net/2021/08/14/strong-outburst-perseids-on-august-14-2021-06-09-ut/

Jarmo Moilanen

Periaatteessa meteoriparville voisi tehdä graafin jossa tietylle paikkakunnalle on laskettu radian korkeuden mukainen korjaus parven ilmoitettuun ZHR lukemaan eri öille ja tunneille. Siihen voisi sitten esimerkiksi perseidien tapauksessa laskea myös valoisuuden vaikutus mukaan.

Toki, kuten VeikkoM tuossa totesi parvien ZHR lukemat vaihtelevat myös eri vuosien välillä eikä kaikkia vaihteluja voida tietää etukäteen.
Jarmo