Havaintokohteet ja havaitseminen > Galaksit ja galaksiryhmät

Avaruusteleskooppi Hubble kuvasi kolmen galaksin törmäyksen (Arp 195)

(1/1)

Mare Nectaris:
Asiasta uutisoi Tekniikka ja Talous: https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/hubble-nappasi-joutoajalla-huikean-kuvan-galaksien-kolmoistormayksesta-800-000-000-valovuoden-paassa-havaintoaikaa-ei-saisi-hukata-sekuntiakaan-mutta-joskus-jaa-hetki-taiteelle/02345146-f358-46e4-bcde-9645357ba5e3

iosainio:
Joutoaikaa ei Hubblella ole. Linkin sivulla olikin hyvä kommentti: "Ei ole kiire se näyttää samalta tuhannen vuoden päästä"

Mare Nectaris:

--- Lainaus käyttäjältä: iosainio - 08-08-2021, 11:48:39 ---Joutoaikaa ei Hubblella ole. Linkin sivulla olikin hyvä kommentti: "Ei ole kiire se näyttää samalta tuhannen vuoden päästä"

--- Lainaus päättyy ---

Itse asiassa on. Tai riippuu tietysti, miten "luppoaika" määritellään.

Jutussa kerrotaan, että havaintosarjojen väliin jää ikkunoita, joiden aikana voidaan ottaa jopa tällaisia esteettisempiä kuvia, vaikka usein niilläkin on merkitystä jonkin uuden havaintokohteen tiedustelussa.

Hubblen havaintotoiminta optimoidaan tietokonealgoritmin avulla, ja näitä havaintosarjoihin kuulumattomia hetkiä voi siinä mielessä pitää "luppoaikana", että ne osuvat tarkoin rytmitettyjen  havaintosarjojen lomaan.

Jokaisella havaintoikkunalla kuitenkin on suunniteltu tarkoituksensa, joten siinä mielessä "luppoaikakin" on tarkoin ohjelmoitua.

Tämä kuva sai paljon kansainvälistä uutisaikaa ja toi tietokoneviasta kärsineen avaruuskaukoputken taas yleisön tietoisuuteen, kun vika oli saatu korjatuksi.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta