Aloittelijan kohteet?

Aloittaja ekaputki, 07.07.2021, 16:28:45

« edellinen - seuraava »

ekaputki

Hei

Sain toukokuussa pitkän odotuksen jälkeen Dobson putkeni (Skywathcher 250). Siinä vaiheessa olivat illat/yöt niin valoisia, että putki on odotellut 1. käyttöään ... ja varmaan odottelee vielä jonkin aikaa.

Ajattelin kuitenkin "valmistautua" ja näin aloittelijana olisinkin kysynyt mitä kohteita kannataa katsoa/etsiä sitten kun ensimmäisiä kertoja pääsen laitetta kokeilemaan. Olen vähän opiskellut taivasta ja opetellut tunnistamaan joukon tähtiä viime talvella kun odottelin putkea saapuvaksi. Mutta en oikein tiedä mistä lähden liikkeelle siten kun pääsen tositoimiin. Olen ymmärtänyt että kirkkaimpien tähtien katselusta ei hirveästi saa lisää "iloa" putkella. Ne ovat vain isompia kuin silmällä tai kiikarilla katsellessa.

Joten jos kokeneilla tai hiljattain harrastuksen aloittaneilla olisi jotain vinkkiä niin mielelläni mitä kuulisin. Katselupaikka on Savitaipaleella ja taivas aika vapaana katselua varten n. kaakosta etelän kautta pohjoiseen.

Mito

Ensimmäiseksi kohteeksi kannattaa valita kuu, joka ensi viikolla ilmestyy näkyviin, tosin se on hyvin matalalla. Sirpin kasvua on kiinnostava seurata kun valon ja varjon rajalla näkyy paljon yksityiskohtia ja muutoksia päivittäin.

Sitä ennen pitää etsinputki kohdistaa johonkin etäiseen puunlatvaan tai vastaavaan. Sitten kuun saa näkymään pääputken okulaariin kun se on etsimen keskellä. Kuu on senkin takia hyvä aloituskohde, että sille löytää tarkennuksen helpommin kuin tähdille, jotka eivät näy, jos tarkennus on paljon pielessä. On hyvä merkitä muistiin tarkentimen asento eri okulaareilla, niin tarkennus onnistuu myös pimeässä. Kuusuodatin on tarpeen tuon kokoisella putkella häikäisyn estämiseen.

Tervetuloa joukkoon.

Tane

Yhden voisin pistää aluksi; Lyyran rengassumu. Alkaa näkyä heinä-elokuun vaihteesta öitten pimetessä. Siihen voi kokeilla eri okulaareja ja suurennoksia.
Celestron C14,

RL

Lainaus käyttäjältä: Tane - 07.07.2021, 16:56:17
Yhden voisin pistää aluksi; Lyyran rengassumu. Alkaa näkyä heinä-elokuun vaihteesta öitten pimetessä. Siihen voi kokeilla eri okulaareja ja suurennoksia.

Tämä. Lyyran tähtikuvio on melko helppo tunnistaa ja sitä myötä löytää rengassumu(messier 57). Muista kohdistaa etsintähätin, äläkä käytä liian suurta suurennosta kohteen etsintään. Tosin 25mm okulaarilla rengassumu jää aika pieneksi. 10mm okulaarilla taustataivaasta tulee aika tumma ja kohteiden etsiminen voi olla sillä hankalaa. Savitaipaleella on mukavan pimeä taivas syksyisin, jos vähän siirtyy keskustasta pois.

Toinen helppo on tietty andromedan galaksi, joka näkyy myös paljain silmin Savitaipaleella syksyisin.

Hessu

Kuu on kiva ja ainakin löytyy. Joka ilta vähän erilainen. Sen kanssa myös helppo opetella putken käyttöä. Ja voi sitä valoisassa tai peräti päivälläkin katsella. Päivällä vaikka menee rakennuksen varjoon ettei vahingossakaan katso aurinkoon.

Lyran sumu on kiva. Itsellä kesti sen löytäminen kun vaati suurennosta. Herkuleksen M13 joukko on hyvä kohde. Siitä vaan Messier luetteloa ja karttaa kouraan. Tai joku skysafari tms. appi. Kaikkien M-alkuisten eli Messier kohteiden pitäisi näkyä, mutta onhan jotkut niistä ollut hankalampia.

tomppa

Jupiter ja Saturnus näkyvät nyt jo yötaivaalla etelän suunnassa. Varsinkin Jupiter on hyvin kirkas ja helppo löytää taivaalta. :azn:

turboruuvi

Kollimointikin on hyvä opetella ajoissa.