Auringon valoisuus ennen ydinreaktioiden käynnistymistä

Aloittaja mistral, 03.07.2021, 22:33:54

« edellinen - seuraava »

mistral

Ajattelen että meidän aurinko on ollut kehitysvaiheessa jossa se on ilman ydinreaktioita ollut kuuma. Lämpö on tullut kahta kautta, materian potentiaalienergia on luovutettu auringon kaasukehään ja toinen tekijä on paineen kasvu mikä kuumentaa sisäosia. Kysymys on, ehtiikö aurinko säteilemään samaan tahtiin energian ulos kuin sitä kertyy kertymäkiekosta. Jos ehtii, silloin aurinko on ollut niin viileä että tuskin on valaissut punaisella valolla ympäristöä. Jos taas ulos säteily on ollut niin pientä että kaasupallo on lämmennyt yli 600 asteen pintalämpötilaan, se olisi näkynyt valona. Maalaisjärki tietysti sanoo että jos pintalämpö nousee niin korkealle, niin ulospäin säteilevä energia on selvästi suurempi kuin sisäänpäin tippuvan materian potentiaalienergia. Näin aurinko olisi ollut pimeä, mutta onko se varmaa? Myös uraania on tullut avaruuspölyn mukana, mikä rooli fissioreaktioilla on auringon lämpöön?

Kaizu

Suosittelen avaamaan teoksen Tähtitieteen perusteet (kolmas laitos) kohdasta 11. Tähtien kehitys (s.349). Sieltä löytyy tutkittua tietoa aiheesta.

Kaizu
Kai Forssen

mistral

Ok, täytyy käydä kirjastossa kun ehtii, kiitos.

Kaizu

Löytyy myös Ursan kirjakaupasta. 6. laitos pehmeäkantisena jäsenille 33€. Tämä on pidemmälle edenneen harrastaja perusteos joka olisi hyvä olla käden ulottuvilla kirjahyllyssä. Jos ei sille ole muuta käyttöä niin pääsee ainakin pätemään tällaisissa tilanteissa.

Kaizu
Kai Forssen

Astronautiskelija

Ilmainen digitaalinen englanninkielinen Fundamental Astronomy, sixth edition.  Puheena oleva aihe alkaa sivulta 263.
The sky appears so steady fixed and stable as we look at it - but only if we do not look too hard. James B Kaler, Stars and Their Spectra
Clayhole Observatory
Twitter | Vimeo