Kuun vaiheiden laskemisesta ja erosta jota ihmettelin

Aloittaja JPu, 26.03.2021, 17:56:46

« edellinen - seuraava »

JPu

Kun tiedetään, että tammikuussa 28.1.2021 klo 21:16 (S.a.) oli täysikuu ja kuun vaiheiden vaihtuminen täysikuusta täysikuuhun kestää 29 vrk 12 h ja 44 minuuttia, niin eikös seuraavan täysikuun pitäisi saada yksinkertaisesti lisäämällä tuohon päivämäärään tuon ajan?

Eli 28.1.2021 21:16 + 29,53055556 = 27.2.2021 10:00?

Jostain syystä, esim Ursan sivuilla on eri aika 27.2. 1:10
Seuraavan kuukauden ero ei ole yhtä suuri:
27.2.2021 + 29.53555 = 28.3.2021 22:44, mutta Ursan sivuilla 28.3.2021 21:48

Kuka osaisi kertoa mistä tuo johtuu ja kuinka voisi laskennallisesti tuon huomioida (korjata exceliin). Tai jos jollakin ystävällisellä sielulla olisi laittaa excel, jossa tuo laskenta menee oikein?

Lauri Kangas

Tuo 29,53 vuorokautta eli synodisen kuukauden pituus ei ole luonnonvakio, vaan keskimääräinen arvo. Pienet heittelyt tuon lukeman ympärillä tapahtuvat molempiin suuntiin ja johtuvat muutamista tekijöistä joista perstuntumalta arvelisin kuun radan elliptisyyden olevan vaikutukseltaan suurin. Ehkäpä maan radan muodollakin on näppinsä pelissä.

Juju on siis siinä ettei kuu kierrä maan ympäri tasaista nopeutta, ja synodinen kuukausi on vähän reilu yksi ellipsin kierros, joten pituus riippuu siitä mille kohtaa ellipsiä se ylimääräinen päällekäisyys osuu.

Jos keräät kalenterista tilaston noista aikaväleistä, havainnet että ne jakautuvat sekä tuon keskimääräisen lukeman ala- että yläpuolelle melko tasaisesti.

JPu

Kiitos Lauri vastauksesta, tuota mietin itsekin, mutta jostain syystä erojen muutos ei ole synkroniassa, kuten matemaattisesti elliptisen radan osalta pitäisi olla. ts. muutos vaihtelee enemmän tai vähemmän siten, ettei ongelma selity sillä, jos ero etsitään vain elliptiseltä radalta. Muutoksen pitäisi olla kasvava tai vähenevä suuntaan tai toiseen melko tasaisesti (ikään kuin kiihtyvän liikkeen muutos tasaisessa kiihtyvyydessä), mutta julkaistuissa täysikuun arvoissa tämä ei toteudu.. (tai sitten laskenta ei toteudu oikein siksi, ettei kuukaudet ole kymmenjaollisia, vaan jotain muuta..). Vastauksestasi voin päätellä, että ehkä ongelma onkin kalenterin epätarkkuudessa, johon on vaikea asettaa tarkkaa täsmällisyyttä korjaamatta epäsäännöllisesti toteutuvaa ajanlaskua.. Tätä pitää pohtia, kuinka korjaan tuon.. omaan laskentaan.. mutta jos joku ilmoittaa täsmällisiä aikoja joihin verrata, niin niillä on joku pohja olemassa ja pyörää ei pitäisi joutua keksimään aina uudestaan, vaan tuon pyörän sääntö määrittää ehkä ajan tarkasti. Minun ongelma on vain se, etten sääntöä tiedä.. :)

Kuu kyllä muuten kiertää maata täsmälleen tasaista nopeutta, eritäin tarkasti. Muutosta hidastaa/ tai siihen vaikuttaa oikeastaan vain vuorovesi-ilmiö (avaruudessa ei ole kitkaa, eikä ilman vastusta ja lähellä olevat massat eivät muutu olennaisesti). Mutta vuorovesien liike ottaa gravitaatiosta energiaa, hyvin vähän maan ja kuun massojen määriin nähden, mutta suurista massoista siinäkin on kysymys ja siksi kuu erkaantuu maasta hitaasti. Rata ei ole ympyrä, vaan ellipsi, kuten sanoit, mutta se on tasainen muutos. Muutos on maltillinen ja säännöllinen, eikä yllä kuvaamani havainto käy niiden perustella yhteen. Nuo muutokset ovat kummallisen epäsäännöllisiä jos laskenta on oikein (tai sitten en jotain kohtaa ole ymmärtänyt).

Kuun vaiheet eivät ehkä ole kovin yksiselitteisiä, koska niitä katsellaan maan pinnalta ja perustuvat auringon paikkaan, maan paikkaan aurinkoon ja kuuhun nähden, sekä kuun paikkaan aurinkoon ja maahan nähden, muuttujia on monta, eikä minkään elementin rata ole puhdas ympyrä...

Mare Nectaris

Pidempään havaintosarjaan liittyvän tilastollisen trendin huomiointi on oleellinen. Alle linkatussa keskustelussa pohditaan asiaa.

https://community.facer.io/t/moon-phase-formula-updated/35691
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Pappis

Kahden uuden/täyden Kuun välisenä aikana Maakin kiertää aurinkoa, joten käytännössä Kuu joutuu kiertämään yli täyden kierroksen päästäkseen tyädestä Kuusta seuraavaan täyteen Kuuhun. Tämän yli menevän osuuden suuruus riippuu vuodenajoista, koska Maan rata on hieman elliptinen.

Janius

Elliptisyyden lisäksi Kuun radassa esiintyy lukemattomia Auringon aiheuttamia häiriöitä, näistä suurimpana evektio.

malx

Tein yksinkertaisen testin, laioin tuon laskemasi ajankohdan 27.2.2021 10:00 Stellariumiin, ja katselin kuun tietoja, näyttäisi olevan täysikuu juuri silloin.
Eli se puoltaa laskelmaasi.

mickut

Lainaus käyttäjältä: JPu - 26.03.2021, 17:56:46
Kuka osaisi kertoa mistä tuo johtuu ja kuinka voisi laskennallisesti tuon huomioida (korjata exceliin). Tai jos jollakin ystävällisellä sielulla olisi laittaa excel, jossa tuo laskenta menee oikein?

Ajattelin pari vuotta sitten kirjoittaa efemeridikirjaston TypeScriptillä webikäyttöön, noin parin kaariminuutin tarkkuudella.

Kaikki muu oli suhteellisen helppoa verrattuna kuun sijainnin laskemiseen. Jopa sellainen asteen (parin kuun halkaisijan) verran tarkkuutta vuoden päähän referenssistä vaatii kymmeniä korjauskertoimia. PyEphem ja ASCOM-rajapinnan olioista nuo laskennat saa helposti ulos, ASCOM taitaisi olla jopa integroitavissa COM-rajapinnan kautta Excel-skriptiin.

//Antti

Janius

Tässä pdf josta löytyy metodi Kuun vaiheiden ajankohdan laskemiseen sivulta 319. Tuon perusteella pari vuotta sitten tekemäni laskentataulukon antamat ajat heittävät korkeintaan minuutin Ursan Tähdet-vuosikirjan ilmoittamista.

JPu

Kiitos kaikille tähän osallistuneille! Löysin ratkaisun ja sain laskennan tarkennettua alle 60 sekunnin virheeseen, vaikka olisin tyytynyt 10-15 minuuttiin (eihän sitä silmällä näe). Samalla ratkesi aika monta muutakin taivaalla näkyvää "muuttujaa" paikoilleen. Ja nousi esiin lukematon määrä netissä olevaa "tietoa", joka on virheellistä tai osin täysin väärinkin.. Mutta maailmaan mahtuu ja aina ei ehkä kannata lähteä sekaantumaan. Asia ei ollut yksinkertainen, mutta ei kai ympyräksi pyöristetty ellipsi sitä koskaan ole :)


Joka tapauksessa toivotan kaikille hyvää jatkoa ja olen kiitollinen ihan jokaisesta viitteestä ja kommentista jonka kysymykseni herätti, auringon, maan ja kuun ratojen yhdistelmästä tuli kiinnostava matka oppia jotain uutta ja se matka oli hieno kokemus!!

Jouko_Kettunen

Jean Meeus: Astronomical Algorithms on erinomainen opus jokaiselle, joka on kiinnostunut aurinkokunnan kappaleiden positioastronomian laskelmista. Sieltä löytyy ohjeet hyvien laskentaesimerkkien kanssa kaikille planeetoille, kuulle ja ainakin Jupiterin kuille. Näiden perusteella on helppo tehdä ajan ja havaintopaikan suhteen yleispäteviä tietokoneohjelmia. Laskentatarkkuus lähivuosikymmenille lienee luokkaa 2-5 kulmasekuntia ja tulokset ovat melko tarkkoja vielä tuhansia vuosia eteen- ja taaksepäin.