Planeetat yhdessä tasossa?

Aloittaja ispa, 13.06.2021, 16:16:09

« edellinen - seuraava »

ispa

Sarjassa aloittelijoiden kysymyksiä kysyn planeettojen kiertoradoista. Meidän aurinkokuntamme planeettojen kiertoratoja kuvataan tasona auringon ympäri. Onko totta, että ne kaikki kiertoradat ovat samalla tasolla? Toisin sanoen kaikki radat ovat samassa tasossa kolmannen ulottuvuuden suhteen? Kolmannen ulottuvuuden koordinaatti on kaikilla sama?

Tässä on Juno-projektin kuva Jupiterin kuista. Siinä näkyy pientä hajontaa joillakin radoilla. Mutta sisempien kuiden radat ovat samassa tasossa.

Juos tuo samassa tasossa oleminen on totta, niin miten sellainen on syntynyt? Periaatteessa niiden tulisi olla kai sikin sokin pallona keskuksen ympärillä? Onko kysymys vain helpommin tajuttavasta kaaviokuvasta?
Ilpo Kantonen

naavis

#1
Aurinkokunnan kaikki planeetat tosiaan kiertävät muutaman asteen tarkkuudella samassa tasossa. Tähdet ja planeettakunnat muodostuvat kaasu- ja pölypilvistä, joissa aina on jonkinlaista paikallista liikettä. Kun osa tällaista kaasupilveä lähtee painovoiman vaikutuksesta romahtamaan kasaan, pyörimismäärän säilymisen vuoksi pienet erot kaasupilven paikallisissa liikkeissä alkavat korostua ja kaasupilvi päätyy pyörimään pääasiassa yhteen suuntaan. Vielä kun pilvessä olevat ainekset törmäilevät keskenään, pyörimisakselin suuntaiset liikkeet alkavat pikkuhiljaa kompensoida toisiaan pois ja lopputuloksena on melko litteä ja pyörivä kiekko.

Aurinkokunnan ulkolaidoilla on niin kutsuttu Oortin pilvi, jossa on paljon aurinkokunnan painovoiman myöhemmin kaappaamaa materiaa, ja Oortin pilvi onkin pitkälti pallomainen eikä kiekko, juurikin sen erilaisen syntytavan vuoksi.

Jos löydän havainnollisen videon aiheesta, voin laittaa sen myöhemmin tänne.