Kirjoittaja Aihe: Keskustelualueen säännöt  (Luettu 34271 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa MarkoM

  • Alkuräjähdys
  • Rinnakkaisuniversumi
  • ******
  • Viestejä: 1816
    • Tähtikuvaus.info
Keskustelualueen säännöt
« : 23-07-2006, 22:12:18 »
Avaruus.fi-keskustelualue on tarkoitettu tähtitieteestä ja tähtiharrastuksesta käytävään keskusteluun. Keskustelualueella on noudatettava sääntöjä, joiden tarkoituksena on taata keskusteluiden asiallisuus, käyttäjien viihtyvyys foorumilla ja foorumin hyödyllisyys. Rekisteröityessään keskustelualueen käyttäjäksi, käyttäjä sitoutuu noudattamaan keskustelualueen sääntöjä.

1. Rekisteröityminen
 
Keskustelualueelle pääsevät kirjoittamaan ainoastaan rekisteröityneet henkilöt.  On käyttäjän vastuulla täyttää oikeat tiedot rekisteröitymisvaiheessa. Väärät ja epäasialliset tiedot voidaan poistaa. Rekisteröitymisen jälkeen ylläpitohenkilöstön on vielä vahvistettava rekisteröityminen ennen kuin uusi käyttäjä pääsee kirjautumaan foorumille.

1.1. Jos asut ulkomailla, valitse kotimaankielinen käyttäjätunnus

Rekisteröityessäsi voit itse valita käyttäjätunnuksesi, jonka on oltava asiallinen. Yleisimmin jäsenyyden hylkäämiseen johtaa ulkomainen IP-osoite, johon liittyy epäilyttävä tunnus. Jos olet ulkomailla asuva suomalainen, pyydämme että valitset selvästi kotimaankielisen käyttäjätunnuksen, että tunnistamme sinut ulkomaisten roskapostirobottien rekisteröitymisyrityksistä.

1.2. Oikeista nimistä ja nimimerkeistä

Tällä foorumilla saa käyttää käyttäjätunnuksena nimimerkkiä. On kuitenkin suositeltavaa ilmaista myös oikea nimensä esim. allekirjoituskentässä tai profiilin sille tarkoitetussa kohdassa. Nimen voi kirjoittaa esimerkiksi muodossa Etunimi Sukunimi, EtunimiS tai ESukunimi.

1.3. Yhdellä käyttäjällä voi olla vain yksi käyttäjätunnus

Kaksoisrekisteröinnit eivät ole sallittuja tällä foorumilla. Jos olet jo käyttänyt jotain nimimerkkiä foorumin keskusteluissa ja ko. nimimerkkiin ei sinällään liittynyt ongelmia, älä muuta sitä, koska vanhojen keskustelujen luettavuus voi näin vaikeutua.

1.4. Älä käytä samaa tai samanlaista salasanaa tai käyttäjätunnusta kuin jossain muualla

Tietoturvasyistä olisi hyvä ettet käytä tällä foorumilla samaa tai samankaltaista salasanaa tai käyttäjätunnusta, kuin jossain muussa järjestelmässä. Älä koskaan anna salasanaasi toiselle henkilölle. Mikäli salasanasi unohtuu, saat sen kirjautumissivun kautta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka ilmoitit rekisteröityessäsi.
 
2. Yleistä foorumista
 
2.1. Kunnioita muita keskustelijoita
 
Keskustelualueella on käyttäydyttävä asiallisesti ja hyviä tapoja noudattaen. Kiroilua tai kiroiluun verrattavien sanojen käyttöä foorumilla ei suvaita. Hyvä muistisääntö kuuluu: kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsikin kohdeltavan. Foorumilla ei mennä henkilökohtaisuuksiin, vaan keskustellaan asiallisesti ketään haukkumatta.

2.2. Kunnioita tekijänoikeuksia, netikettiä ja Suomen lakia

Tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin käyttö keskustelualueella ilman oikeuksien haltijan lupaa on kielletty. Viestin kirjoittajalla on oltava täydet tekijänoikeudet julkaistuun kuvamateriaaliin, mikäli hän linkittää kuvan avautumaan itse viestiin tai liitetiedostona.

Kolmannen osapuolen kuvamateriaalin käyttöön on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta. Saadusta julkaisuluvasta ja kuvalähteestä on oltava maininta kuvan käytön yhteydessä. Kuvalähde on mainittava on myös, mikäli kuvamateriaali on julkaistu public domain tai creative commons -lisenssin alaisuudessa. Muussa tapauksessa kävijät on ohjattava sille sivulle, missä alkuperäinen kuva sijaitsee. Tekijänoikeuksia rikkovat viestit voidaan poistaa kokonaan tai osittain.

Yleisen moraalin, Suomen lakien ja netiketin vastaisen materiaalin lähettäminen tälle keskustelupalstalle on kiellettyä mukaan lukien K18-materiaalit. Foorumilla ei saa esitellä tai antaa linkkejä tuotteisiin, joita voidaan käyttää ihmisten tai omaisuuden vahingoittamiseen.

Massapostitukset (späm), "floodaus", "trollaus", cross-postaus, kaupalliseksi mainostamiseksi katsottavat viestit, ketjukirjeet ja yhteystietojen kerääminen eivät kuulu tälle foorumille. Yritysten harjoittama kaupallinen mainostaminen keskustelualueella on kiellettyä ilman ylläpidon lupaa.

2.3. Haittaohjelmia ja mainoksia lataavat tai rekisteröitymistä vaativat linkit ovat kiellettyjä

Mainoksia lataavien uudelleenohjauslinkkien ja -palveluiden (esim. *.cjb.net) käyttö on kielletty. Myös rekisteröitymistä vaativien kuva- tai muiden linkkien käyttö on kielletty. Tällaiset linkit usein heittävät kirjautumis- / rekisteröitymiskaavakkeen viesti-ikkunaan aina, kun ko. viestiketjua selaillaan, mikä häiritsee käyttäjiä. Ylläpitohenkilöstö poistaa tällaiset viestit. 
 
2.4. Uskonnon julistaminen tai vastustaminen ei kuulu tämän foorumin teemoihin
 
Jokaisella on oikeus uskoa siten kuin itsestä tuntuu hyvältä, mutta tällä keskustelualueella on tarkoitus keskustella tähtitieteestä ja sen harrastamisesta. Uskonnon julistamiselle tai vastustamiselle on tarjolla näiden aihepiirien foorumeita. Pahoittelemme mikäli tämä loukkaa vakaumustasi.     

2.5. Astrologia, UFOt, pseudotieteelliset teoriat, salaliittoteoriat ja muu huuhaa ei kuulu tänne

Astrologiaan, ns. UFOihin, pseudotieteisiin, salaliittoteorioihin ja muihin huuhaa-aiheisiin liittyvät viestit ja viestiketjut voidaan poistaa riippumatta niiden asiapitoisuudesta. Syy tähän aiherajaukseen on se, että kokeneiden tähtiharrastajien enemmistö on vuosien varrella kyllästynyt saman valetieteellisen aineiston toistuvaan esilletuloon ja huuhaan puoltajien kanssa käytyyn yleensä turhauttavaan väittelyyn.       

3. Ohjeita viestien kirjoittamiseen
 
3.1. Ennen uuden viestiketjun aloittamista: käytä hakutoimintoa

Käytä foorumin hakutoimintoa tai selaile foorumia nähdäksesi, onko aihetta jo käsitelty aikaisemmin. Mikäli aiheesta löytyy jo aikaisempi viestiketju, käytä ensisijaisesti sitä. Näin menettelemällä ei synny useita, samaan aiheeseen liittyviä viestiketjuja. Älä crosspostaa eli älä kirjoita samaa viestiä useaan aihepiiriin.

3.2. Otsikoi uusi viestiketju osuvasti

Mikäli aiheesta ei ole aikaisempaa keskustelua, aloita uuden viestiketjun luonti miettimällä kuvaava otsikko. Vältä mitäänsanomatonta otsikointia, kuten "Tietääkö kukaan?", "Apua!", "Kannattaako ostaa?" jne. Varmista vielä ennen uuden viestiketjun aloittamista, että olet lisäämässä sen oikealle alueelle. Huomaa, että joillain alueilla on tiedotteita, joista voi löytyä apua.

Käytä otsikossa isoa alkukirjainta, mutta vältä huutomerkkiä. Viestin otsikkoon ei yleensä kuulu laittaa päättövälimerkkejä. Muotoilemalla otsikon tarkoin on sinulla suurempi todennäköisyys saada ketjulle kyseisestä asiasta kiinnostuneita lukijoita ja siten myös vastauksia.
 
3.3. Näin kirjoitat viestin oikein

Kirjoita viestisi selkeästi, kirjakieli on suositeltavaa. Isot alkukirjaimet, välimerkit ja kappalejaot helpottavat tekstin lukemista, joten pyydämme että käytät niitä. Hymiöiden tarkoituksena ei ole korvata välimerkkejä, joten toivomme, että käytät niitä kohtuudella. Tekstin rivitys hoituu automaattisesti, joten enteriä tarvitsee käyttää ainoastaan kappaleen vaihtuessa. Älä HUUDA (eli älä kirjoita versaalia CapsLock päällä).

Vältä mitäänsanomattomia yhden tai parin sanan viestejä. Keskustelun valuessa "eipäs-juupas"-linjalle tai pitkitetyksi ja samoja argumentteja toistavaksi väittelyksi, joka ei tuo mitään uutta sanomaa keskusteluun, voi ylläpitohenkilöstöllä lukita kyseisen keskustelusäikeen.

3.4. Näin lisäät kuvan viestiin

Kuvan liittäminen tapahtuu hakasulkeissa olevalla img-määreellä (kts. ohje-valikko). Kuvia ei voi liittää suoraan vaan ne täytyy sijaita jollain palvelimella. Foorumin tarkoituksena ei ole toimia tiedostopalvelimena, joten kuvien liittämistä liitetiedostoina on pyrittävä välttämään palvelun levytilan säästämiseksi. Levytilan täyttyessä seurauksena on ongelmia foorumin vakauden ym. toimintojen osalta.

Kuvia liittäessäsi ota huomioon myös mobiilikäyttäjät, joten kuvan pisimmän sivun pituus tulee olla korkeintaan 800 pikseliä. Sitä suurempi kuva skaalautuu pienemmäksi. Pyri välttämään liian suurien tai useiden kuvien lisäämistä yhteen viestiin. Mikäli kuvat ovat suuria tai niitä on paljon, lisää ne linkkeinä tai erillisiin viesteihin. Ylläpitohenkilöstöllä on oikeus poistaa liitetiedostot levytilan säästämiseksi.

3.5. Käytä mieluummin Taivaanvahtia ajankohtaisen taivaanilmiön kuvan julkaisuun

Jos kuvaviestisi esittää parhaillaan näkyvää tai hiljattain näkynyttä taivaanilmiötä (esimerkiksi revontulia tai tulipalloa), on suositeltavampaa julkaista kyseinen havainto kuvineen Taivaanvahti-havaintopalvelussa (www.taivaanvahti.fi) kuin foorumilla. Tämä on vain suositus. Voit kuitenkin julkaista linkin Taivaanvahdin havaintoosi foorumilla. 

3.6. Käytä oikein lainausta
 
Halutessasi vastata johonkin tiettyyn viestiin tai viestin osaan, käytä "Lainaa" -toimintoa, sillä se selkeyttää ja helpottaa keskustelun kulkua. Lainatessasi viestiä varmista että olet sallinut BBCoden käytön. Jos BBCode on poissa käytöstä, lainaus ei näy oikein. Lainausviestiä kirjoittaessasi lainaa vain oleelliset osat viestistä. Pyri välttämään useampia sisäkkäisiä viestejä samassa lainauksessa.

3.7. Älä lainaa kuvia

Älä lainaa kuvia, vaan poista lainauksesta kuvalinkki eli poista [img]-tagit ja linkki niiden väliltä.

3.8. Perustele mielipiteesi ja pysy alkuperäisessä aiheessa

Pyri perustelemaan mielipiteesi ja vältä Off-topic-viestejä eli pysy alkuperäisessä aiheessa. Tarvittaessa aloita uusi viestiketju.
   
3.9. Allekirjoituksen oikea rakenne
 
Allekirjoitusten pituus on rajoitettu 500 merkkiin. Allekirjoituksissa ovat kiellettyjä kuvat, suuret fontit, hymiöt, useat peräkkäiset huuto- tai kysymysmerkit sekä HUUTAMINEN eli pelkkien isojen kirjaimien käyttö. Älä käytä allekirjoituksissa suoria lainauksia toisten käyttäjien viesteistä, tai muutoin muita käyttäjiä loukkaavia tekstejä. Pyri rajoittamaan allekirjoituksen rivimäärä korkeintaan viiteen riviin.
 
4. Seuraamukset sääntöjen rikkomisesta

Ylläpitohenkilöstö valvoo sääntöjen noudattamista kuitenkaan tervettä järkeä unohtamatta. Ylläpitohenkilöstöllä on oikeus hyväksyä tai olla hyväksymättä jäsenyys syitä ilmoittamatta.

Sääntöjä, netikettiä ja Suomen lakia rikkovat viestit voidaan poistaa ilman varoitusta. Kirjoittajilla itsellään on vastuu viestiensä sisällöstä. Sääntöjen perusteella ketjuja voidaan lukita. Epäselvissä tilanteissa päätösvalta sääntöjen oikeasta tulkinnasta on ylläpidolla.

Sääntöjen vastaisesta tai muutoin häiritsevästä toiminnasta voidaan käyttäjälle antaa varoitus tai porttikielto. Porttikielto voi olla määräaikainen (esim. 7 tai 14 vrk) tai pysyvä. Tarvittaessa voidaan turvautua viranomaistoimenpiteisiin.

Hyväksymällä foorumin säännöt sitoudut noudattamaan sekä niitä että ylläpitohenkilöstön antamia ohjeita ja määräyksiä.

Ylläpitohenkilöstö pidättää oikeuden muuttaa näitä sääntöjä tarvittaessa.
« Viimeksi muokattu: 04-04-2018, 08:19:43 kirjoittanut Riqis »
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
Tähtikuvaus.info
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry