Aurinko 2021

Aloittaja cmas, 03.03.2021, 16:57:54

« edellinen - seuraava »

VeijoT

Pilvet oli haittana. Mutta sain kuitenkin alku- keski- ja loppuosan jotenkuten kuvattua. Kuvassa ylä vasemmalla oleva pilvi alkoi vyöryä melkein heti päälle kun ensimmäinen kontakti alkoi. Tein myös videon alun ja lopun hetkistä. Siinä näkyy myös kuvauskalustoa. Pieni Nikon B700 johon tein aurinko suotimen, ja kun siinä on melko pitkä zoom, niin olipas tällä helppo kuvata.

Video  https://avaruus.kuvat.fi/kuvat/2021/Avaruuskuvat/Auringon-pimennys-10-6-2021.WMV

Veijo T


DarkSide

Onnittelut kaikille pimennyskuvia lähettäneille. Kaikki ovat omalla tavallaan parhaita, ite tykkään Veijon tavasta esittää
tapahtumaa. Kuukatin ja tähtierkin hienoja. Aiemmin Kehusmaan kuva todella hyvä.
Ite olisin voinut osallistua hitsaajanlasilla, mutta työt esti osallistumisen. Olen pahoillani  :evil:

Kuukatti

Kiitos DarkSide, toivottavasti ensi kerralla sää suosii ja pääsee yrittämään uudestaan  :cool:
Petrus Kurppa

cmas

#108
Pistänpä omat tuotokseni tänne myös. Rakentelin tuossa joku aika sitten AstroArtin suosiollisella avustuksella Quarkkiin perustuvan täyden kiekon kuvauslaitteen, joten nyt on tarjoilla vähän vetyalfan täysiä kiekkoja sekä valkoista valoa. Vähän noita olisi voinut paremminkin käsitellä, mutta pitäähän sitä jäädä jotain sadepäivien varallekin  :cheesy: Valkoisen valon kuva otettu Sony-pohjaisella teleoptiikalla ja vetyalfat Sharpstar EDPHII / Quark / ASI174mm -pohjaisella kalustolla. Kaikissa tapauksissa jalustana oli manuaalinen Alt-Az-pää ilman mitään seurantaa. Tarkemmat tiedot saa katsottua kuvia klikkaamalla, jolloin ne avautuvat myös todelliseen kokoonsa. Ja jotain koetin Taivaanvahtiinkin jorista: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/98899







Edit:
Piti hieman säätää paria kuvaa, kun jäi tuo auringon ympärys "hehkumaan" mielestäni vähän turhan kovaa.

Kuukatti

Tommilta hatunnoston arvoinen reportaasi auringonpimennyksestä! Huikean hyvää jälkeä.
Petrus Kurppa

cmas

Ja lopuksi vielä 9 ruudusta kasattu video, jossa näkyy mm. protujen kehitystä noin 30 min aikana. Laatu on karkea, kun ruutuja ei ole enempää (manuaalisella jalustalla en viitsinyt jäädä säätämään tämän asian kanssa). Videon saa pyörimään tätä alla olevaa kuvaa klikkaamalla.


Kuukatti



Pääsin testailemaan kesälomamatkalla herrasväen ja yhden porilaisen kera Daystarin Solarscoutia, joka on 60 mm vetyalfakaukoputki. Tämä versio sisälsi putken lisäksi kaiken tarvittavan käyttöä varten. Aurinkoetsin, kulmapeili, virtalähde ja linssikaukoputki Quarkilla... Kaukoputki tarjoaa suorituskykyä tuplastakatun vetyalfaputken tavoin (0.5Å). Quark on asennettu kiinteästi eikä siten lähde irti.




Kaukoputkeen on valmiiksi asennettu Quark, joka pitää ennen käyttöä esilämmittää. Tämä tapahtui itsekseen aamukahvia juodessa, virta otettiin Daystarin omasta virtalähteestä. Oma epäilykseni oli, että virtajohto lähtisi helposti irti kaukoputkesta. Ainakaan käytön aikana tälläista ongelmaa ei esiintynyt, mihin auttaa myös virtajohdon huomattava pituus. Neuvokkaat kanssaharrastajat esitti virtajohdon pitämistä putken alapuolella, jolloin siihen ei sitten ainakaan osuisi. Putki on paketista avaamisen jälkeen nopeasti käyttövalmiina.



12.6.2021 Daystar SolarScout DS, ASI178MM, Skywatcher EQ6-jalusta.



Virtajohdon kiinnityskohdan vieressä on pieni valo, joka ilmoittaa värin perusteella, milloin Quark on valmis käyttöön. Samassa yhteydessä on pieni säätönuppi, jolla voi säädellä haluttua etalonin asetusta. Pieni odottelu oli tarpeen säätönuppia käännellessä, mutta aika oli jokseenkin lyhyt.

Joukko alan innokkaita harrastajia keskittyi enimmäkseen ihastelemaan prominesseja ja filamentteja visuaalisesti. Pääsin itsekin kurkistamaan nopeasti, ja ainakin prominenssit näkyi yhtä hyvin tai ehkä vähän paremminkin kuin Lunt60-kaukoputkella. Pitäisi päästä tekemään vertailua vieri vieressä, jotta voisi varmistua tuntumasta. Paikallinen miekkonen oli omistanut aiemmin Coronadon PST-putken, ja kertoi omasta mielestään sen häviävän SolarScoutin suomalle visuaalinäkymälle. Yksityiskohtia näkyy niin pinnalta kuin reunoilta.

Pilvien johdosta kuvausta ei päässyt tekemään kovin pitkällisesti. Ensimmäisenä näkyi hyvin räikeät newtonin renkaat ja käsittelyssä tuli esille ASI178MM:lle tyypillistä ruutukuviota. Matkalaukussa ei ollut tilt-adapteria, mutta sekä Newtonit että ruutukuviot tuntui enimmäkseen katoavan flattien avulla.

Helical-tarkennin oli kohtalaisen hyvä myös kuvaamiseen. Tämä kuva on syntynyt toisen harrastajan tarkentaessa ja toisen keskittyessä kuvaamiseen, niin parasta lopputulosta ei sen takia syntynyt. Päivätaivas ei ollut parhaimmillaan kuvaamista ajatellen lähellä keskipäivää.

Alle tuhannen euron vetyalfaputkeksi tämä putki osoittautui mielestäni aurinkokaukoputkien mustaksi hevoseksi. Jos en ennestään omistaisi Lunt-kaukoputkea, voisi tämä olla hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi Ha-putkeksi. Ainakin Coronadon Solarmax II 60 olisi hävinnyt tälle mennen tullen.
Lunt-putkellani en ole vielä saanut helposti aikaiseksi tuplastakkausta, joka on peruskäyttöön verrattuna hieman lisää säätöä ja säätelyä vaativaa.
Petrus Kurppa

CSB

13.6 SW 600mm + Lacerta kiila. Pari minutti video, AutoStacker ja väri Irfanview kanssa.
Kokeilin videoita Nikon D600 plus kiilan kanssa, tarkennus ei onnistui SW 600mm ED vaika otin pois monta osia :laugh:

PetriKe

Vähän myöhässä, mutta tässä oma pikaprosessoitu kuva 10.6. osittaisesta auringonpimennyksestä klo 14:04 tilanteesta. Kuvassa pohjoinen oikealla.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Pari lisää vielä...


Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Kuukatti - 13.06.2021, 14:25:44
Kaukoputkeen on valmiiksi asennettu Quark, joka pitää ennen käyttöä esilämmittää. Tämä tapahtui itsekseen aamukahvia juodessa, virta otettiin Daystarin omasta virtalähteestä. Oma epäilykseni oli, että virtajohto lähtisi helposti irti kaukoputkesta. Ainakaan käytön aikana tälläista ongelmaa ei esiintynyt, mihin auttaa myös virtajohdon huomattava pituus. Neuvokkaat kanssaharrastajat esitti virtajohdon pitämistä putken alapuolella, jolloin siihen ei sitten ainakaan osuisi. Putki on paketista avaamisen jälkeen nopeasti käyttövalmiina.
Virtajohdon kiinnityskohdan vieressä on pieni valo, joka ilmoittaa värin perusteella, milloin Quark on valmis käyttöön. Samassa yhteydessä on pieni säätönuppi, jolla voi säädellä haluttua etalonin asetusta. Pieni odottelu oli tarpeen säätönuppia käännellessä, mutta aika oli jokseenkin lyhyt.

Hyvää lisätietoa tuollaisesta SolarScout putkesta, kiitos! Minulla on omassa käytössä Daystar Quark Combo, jossa ei ole mukana barlowia (Scoutissa sellainen on kiinteästi Quarkin sisällä ja Comboon joutuu lisäämään sellaisen Quarkille vaadittavaan noin F/30 aukkosuhteeseen pääsemiseksi). Ainakin tämä Quark Combo yksilö vie kyllä lämpenemisaikaa samaan tapaan kuin tuo Scout (n.10min) ja sitten kun Etalon-kaista asettuu säädettyyn, niin sama säätönupin asento kannattaa pitää paikallaan. Pykälän säätö sivulle vie näet taas samaiset 5-10min vakiintumisaikaa ennen kuin Quarkin vihreä LED loistaa uudelleen.

Quarkiin visuaalisesti katsominen on ihan taitolaji eli mitä enemmän katsot, sen paremmat näkymät saat sieltä ulos. Havaittaessa kannattaa laittaa jokin tumma huppu okulaarin/Quarkin/havaitsijan päälle ja suojata Quarkista tuleva himmeä lähtöpupilli (halk. yleensä noin 1 mm) muulta hajavalolta. Tuon valmistelun jälkeen voikin keskittyä nauttimaan yksityiskohtaisista Ha-pintanäkymistä, jotka vakautuvat ihan silmissä hyvin teräviksi (tuo siis seeingin salliessa). Quarkin antama kuva on turvallinen silmille, sillä siitä ei jää silmiin mitään haamukuvia tai vastaavia edes pidempään katsottaessa. Olen itse huomannut, että "keli sallii" usein hyvälaatuisen Quark katselun noin klo 9-11 välillä aamusta. Veikkaisin, että Ha-valossa aamupäivän seeing on parempi kuin valkoisessa valossa. Lisäksi  hyvään seeingiin vaikuttanee Baader D-ERF suodin linssiputken edessä, mikä vähentää selvästi putken sisäpuolen lämpenemistä. Samaa hyvälaatuista Ha-kuvaa voi siis katsella vaikka puolikin tuntia yhteen menoon ilman että putki lämpenisi tai kaluston muu sisäinen lämpöväreily haittaisi havaintoja. (Suosittelen tutustumaan tuohon D-ERF:iin, jos teet Quarkilla Ha-havaintoja.)

Olen itse jättänyt kuvaamisen pääosin sivutoimiseksi harrastukseksi, koska kuvaamalla hukkaan nuo huipputarkat visuaalinäkymät, joita Quark avusteinen putki muutoin tarjoaisi. Edellä mainittu Quarkin pitkä virtajohto tulee täällä kieputettua tarkentimen nuppien ympäri, niin tuo toimii samalla vedonpoistona. Pidemmässä käytössä Quarkin hento micro-USB liitin on tuon Ha-laitteen heikoin kohta. En ole itse katsonut Luntilla tai millään muulla Ha-putkella, mutta oma mutu on nyt sellainen, että Quark olisi visuaalikatseluun se paras ratkaisu (jos rahavarat sallivat tuollaisen kaluston kasaamisen). Siinä mielessä tuo Daystar SolarScout on varmaan hyvinkin edullinen ja hintaansa nähden kyvykäs Ha-kalusto.
- Timo Inkinen

cmas

Tämän päivän koko kiekko protuilla ja ilman. Kuvasin näitä vähän turhan myöhään päivällä, kun aamulla ei ehtinyt. Keli oli vähän huono jo lämpövirtaustenkin osalta ja taivaalla oli vähän ohutta pilvenhuttua koko ajan. Paksumpien pilvien lomasta riipaisin noin 20 sek videoita 3 kpl, joista vain yhdessä ei näkynyt kiekon päällä koko ajan ohimenevää pilveä. Tämän yhden videon tuotokset on alla näkyvissä. Olisi varmaan tullut tänään hyvää animaatiota, kun katsoo aktiivisuutta kiekon reunoilla, mutta siihen ei työpäivinä kyllä ole aikaa.

Hämmentävää, mutta tästä on tullut samanlainen nopea kuvaussetti kuin valkoisen valon kuvauskamppeistani. Sisällä tätä settiä kasaa 5 min, pistää Quarkin päälle ja käytännössä kun pääsee pihalle & saa läppärin tulille, niin Quark on asettunut toimintapisteeseensä. Sitten muutaman videon ottamiseen ei 10 min kauempaa mene. AS3:lla kuvat pinoon hyvin monella eri prosentilla, ImPPG:llä patch-ajot kaikille pinoille ja photarissa katsoo mikä prosentti on paras & ajaa niille sciptin läpi. Sitten vain kevyt kroppaus ja oma nimi kuviin. Alkaa olla nyt prosessi kohdallaan ja automatisoitu mahdollisimman pitkälle.




CSB

Meade/CSB/PE 800 + Lacertan Herschell + Continuum. 3 min video, PIPP, AutoStaker, väri Irfanview

Kuukatti

Tiistain aurinko vetyalfan valossa. Lunt60THa ST/ASI178MM.

https://i.postimg.cc/SK81bwF5/ti-vetyalfa.jpg[/img]]
Petrus Kurppa

Kuukatti

Keskiviikon auringonpilkku WL-kokoonpanolla. 

TS102 ED f/11, Lacerta Herschel wedge, ND3, polarisaatiosuodatin, IR UV estosuodatin, 2.5x+5x Televue powermate barlowlinssi, ASI174MM.
Petrus Kurppa